Обичам понеделниците.
Обичам усещането за нещо ново, за ново начало, измамната радост, че от този нов ден нещата ще бъдат по-различни и разбира се – по-хубави.

Но  още повече обичам, когато понеделниците започнат с някоя творческа идея, която да ме омагьоса и да ме накара да отложа всичко друго, което съм планирала. Обичам онзи сърбеж в пръстите, който не ми дава мира. Обичам, когато понеделникът е есенен и слънчев, потънал в златиста мараня, с летящи из въздуха паяжини, сякаш посипани с брокат, които ме карат да кихам, когато се оплетат в лицето ми…

Тази сутрин отново видях една чудесна идея и просто не можах да се сдържа да не я изпробвам в домашни условия. Но тъй като нямах клонки, за да я осъществя така, както бе показана, реших да използвам онова, които ми се намира под ръка – канап.

Нужни са ви канап, мъниста и ножица…

Нанижете мънистата на канапа. За една тиква с размерите на голям портокал ще са ви нужни около 50 мъниста…

Започнете да увивате канапа около три от пръстите си (аз избрах да е около три пръста, защото канапът ми не е достатъчно твърд за тиква с по-голям размер), като междувременно, на всеки две-три намотки, вкарвате и по едно-две мъниста. За един от елементите ще са ви нужни около 10-15 намотки и около 5-7 мъниста.

Когато направите около 15 намотки с мъниста, завържете ги. Така ще получите един от елементите за тиквата.

За една тиква ще ви трябват най-малко 7 подобни елемента. Когато ги направите, нанижете ги на парче канап.

Преди да затегнете канапа, изплетете от друго парче канап плитка – това ще бъде дръжката на тиквата ви.

Впъхнете плитката под парчето канап, с което ще завързвате, и тогава вече го затегнете. Разпределете равномерно мънистата и ще получите най-свежата пъпчива понеделнишки-есенна тиква. Е, ако мънистата са жълти, може би ще е по-достоверна, но какво пък…

Необходими материали: канап, мъниста, ножица;

Време за изработване: около час;

Вложени средства: опаковка от 100 грама дървени мъниста – 2 лева; канап – около 2 лева. Но мънистата и канапът ще ви стигнат за поне още три тикви.

Ето и оригиналната идея, която видях в Art&Blog: http://artandblog.com/artandblog/?p=11040. Чудесна е, нали!