Колкото и да не ми се иска, тя дойде. Всяка сутрин, излизайки от дома си, си казвам: „Не забравяй ръкавиците!“, а после се отказвам: „Не, още е рано…“. Но никак не е рано. Студено е, пръстите ми измръзват, вятърът кара очите ми да се насълзяват и сякаш вледенява мозъка ми, когато проникне в ушите. И докато съвременната градска мода предлага някои ограничения през лятото – все пак, съгласете се, трудно е да с крием от слънцето с широкополи шапки и безопасно да се разминаваме в тълпата, зимата крие чудесни възможности за всяка жена, която иска да изглежда добре.

Но днешното ми предложение е за малки момиченца. За младите дами, които не искат да се разделят с лятото, с игрите и венците от цветя в косите.

Нужни са ви една сатенена диадема от най-обикновения вид и различни видове прежди – не много като количество, може дори да съчетаете остатъците от най-различни цветове.

Изплетете на една кука лента с дупки в средата. Когато я измервате, знайте, че трябва да бъде 2-3 сантиметра по-дълга от сатенената
диадема.

Нанижете диадемата през дупките на лентата. Така хем ще имате красива обратна част, хем ще можете да изваждате диадемата, когато решите да изперете меката част.

После изплетете четири еднакви кръгчета, с размер, достатъчен да прикрие детското ушенце. Аз предпочетох да са от един цвят, но вие можете да експериментирате както си поискате.

Изрежете и четири кръгчета от шивашка вата, а после заплетете кръгчетата две по две като сложите по две парченца между тях. Вкарайте крайчетата на диадемата между двата пласта вата и заплетете и тях така, че да бъдат стабилно закрепени.

Вече имате една готова „ушанка“, но ви предлагам да продължите.

С онези чудесни формички за цветя направете няколко – в моя случай бяха 9. Комбинирайте цветовете, забавлявайте се, по желание може да добавите мъниста, сатенена панделка, филц. Само внимателно преценявайте кой материал как ще реагира при пране.

Зашийте първо две цветчета върху кръглите меки части, които ще пазят ушите, а после – едно – в центъра на диадемата. Това ще ви помогне да разпределите правилно цветчетата и да не се получи струпване от едната страна и разреждане от другата…

Разбира се, може да спрете и на този етап и пак ще имате весела и топла „ушанка“ за малко момиченце. Но ако решите да продължите,
добавете и останалите цветя като ги зашивате само от двете страни на плетената лента и не увивате конеца (или преждата) около диадемата. Ако решите да добавяте други елементи, това правило важи и за тях.

По този начин за една диадема можете да направите неограничен брой „калъфки“, които да сменяте според различни тоалети и да перете, когато се наложи. А и съхранението им ще бъде по-удобно тъй като ще заемат по-малко място.

Необходими материали: прежди в избрани от вас цветове, обикновена сатенена диадема, една кука за плетене, формичка за плетени цветя, игла с голямо ухо, ножица, шивашка вата и по желание – мъниста, сатенени панделки, филц;

Време за изработване: около два-три часа;

Вложени средства: зависят от това, дали ще си купите различни прежди, или ще използвате тези, които са ви останали от други проекти. Но една сатенена диадема струва не повече от 1 лев, така че – изчислявайте…