Една вечер, след като ме изпита, за да провери дали съм си научила уроците, и видя, че планът  в тетрадката ми не беше добре направен, дядо ми каза: „Моето момиче, едно от най-важните неща на този свят е информацията, а добрата организация помага да намерим нужната ни информация.“…

Дядо ми беше военен – от стария тип военни и от стария тип мъже, онези, които вече е изключително рядко да срещнеш. Обичах го много, вероятно защото този суров човек никога не ми каза „Обичам те!“, но ми го показа по толкова много и различни начини, че нито за миг не ми и мина през ума да се запитам обичана ли съм. Затова и запомних уроците му – грижата му за семейството, отношението му към баба ми (двамата бяха винаги заедно и най-коментираната двойка в квартала, на нея всички й завиждаха за него, а на него – за нея), прецизността му във всяко нещо, с което се захванеше, дори и перфектно подреденият му гардероб, в който мирисът на одеколон се смесваше с аромата на сапун и оръжейна смазка…

И така – колко е важно да бъдеш организиран.

Аз не съм от най-организираните, макар че упорито се стремя да бъда. Хобито ми е творческо и след заниманията ми винаги остават разпилени мъниста, листенца, прежди и конци, късчета хартия. Всичко щеше да бъде много по-лесно, ако след приключване на работа просто изхвърлях изрезките и „боклучетата“. Но не. Аз събирам всичко, защото знам, че може да бъде използвано отново, включено в някой проект, в реализацията на убеждението ми, че всяко нещо на този свят заслужава втори живот.

Да, това е много вълнуващо, но  материалите ми за работа са подредени в пликчета и пликове, а те – в кутии и други пликове, и понякога пликчетата се разкъсват, а съдържанието им се разпилява. Мънистата са основният ми проблем. Те са много, използвам ги почти постоянно, налага се да ги изсипвам от пликчетата в купички, а после ме домързява да ги разпределям обратно и накрaя получавам един невъобразим микс, в който дълго трябва да ровя, за да намеря нужния цвят или размер. Другият ми голям проблем са иглите – не всяка игла минава през всяко мънисто, а понякога ми е нужно някои мъниста да бъдат пришивани с по-дебел конец, дори с прежда.

И така, виждайки в аптеката бурканчетата за стерилна урина (хич не се смейте, те са чудесни!) и в интернет – една идея за украса на капачки, открих своето спасение. Реших да комбинирам двете и ето какво се получи:

Нужни са ви прежди, шивашка вата, кука за плетене, лепило и бурканче за стерилна урина. Последното е особено ценно, защото е с капачка на винт (тоест, не рискувате при отваряне да изстреляте мънистата из цялата къща), пластмасово е (няма да се счупи при падане), а на размер е достатъчно голямо, за да побере стандартно пакетче мъниста от 100 грама (без целофанената опаковка, разбира се).

Оплетете от преждата малка шапчица, съобразена с размера на капачката на бурканчето и я натъпчете с шивашка вата. Не с памук, защото иглите трудно се забиват в него.

Залепете шапчицата внимателно до самия ръб на капачката.

Когато лепилото изсъхне, единственото, което ви остава е, да отделите достатъчно време, за да подредите мънистата по вид и цвят в отделните бурканчета. Защото няма да направите само едно, нали?

А после идва най-хубавият момент – набодете върху шапчицата на всяко бурканче иглите, съответстващи по размер на мънистата в него. Така винаги ще са ви под ръка. Вашата чудесна организация е готова и няма нужда да се питате „Ох, къде сложих онази игла?“.

Можете да използвате бурканчетата и като обикновени игленици. Ще е уверите колко практични са.

Необходими материали: прежди, шивашка вата, кука за плетене, лепило, игла за шиене и бурканче за стерилна урина;

Време за изработване: около 1 час за бурканче;

Вложени средства: за една шапчица не ви е нужно голямо количество прежда, така че, ако използвате преждите, останали от други проекти,  ще
дадете пари само за бурканчетата (между 30 и 50 стотинки за едно) и лепилото (около 2 лева).

А ето това е линкът към оригиналната идея за украса на капачки за буркани: http://www.facebook.com/#!/photo.php?fbid=418373151557865&set=a.302080246520490.70282.107301605998356&type=1&theater. Чудесна е!