Вероятно никога няма да забравя онзи топъл октомврийски следобед, в който баща ми дойде на рождения ден на внука си преди всички останали гости и донесе огромен цветен конструктор. У дома, в следобедно и предзалезно време, светлината прониква и се разлива по уникално красив начин, изпъстряйки стените и пода с топли шарки като  обогатява всеки нюанс и дава душа на всеки предмет. И така, двамата – дядо и внук, и двамата с едно и също име, седнаха един до друг на окъпаните в слънце стъпала в трапезарията и започнаха да подреждат пъстрите формички. Аз стоях отстрани и ги наблюдавах, опитвайки се да открадна и да попия като сюнгер всяка частица любов, радост и спокойствие, които се излъчваха от тях в този момент.

Този конструктор, вече доста очукан от безмилостните детски игри, все още е у дома. Няма да го изхвърля. Не искам и не мога, защото всеки път, когато подреждам разпилените играчки, пред очите ми попада някоя негова формичка и ми напомня за онзи следобед.

И днес също, докато си мислех, че не може в дома ми да няма нещо, което също да послужи за оплитане на цветя, се разрових в ъгъла с  играчките. И веднага попаднах на конструктора, а мозъкът ми като в игра подреди формичките и уви около тях цветните прежди. Дали съм успяла да бъда полезна? Не знам. Но в момента съм изпълнена с любов и с тъга, с копнеж и с желание ръцете ми да не престават да работят и да дават, защото понякога – колкото и парадоксално да звучи – да даваш е единственото спасение пред бедността.

И така… Нужен ви е един детски конструктор.

Съберете формичките му две по две,…

… а после ги закрепете с други две или с една обща, така че да не се движат докато работите. Вероятно е смешно да ви обяснявам, всички сте играли с подобни конструктори, но за всеки случай…

Отделете едната формичка, за да защипете под нея крайчеца на преждата, и отново я поставете на мястото й. Започнете да увивате  преждата около „бутончетата“ на формичките. Спазвайте формата на детелината – нека всяка обиколка бъде самостоятелна и не обхваща две бутончета едновременно. Накрая пришийте под формата на кръст с остатъка от преждата или с конец в контрастен цвят.

Когато приключите и извадите преждата от бутончетата, ще се получи ето такова цветче…

… което може да „разрошите“ и да превърнете в четирилистна детелина.

По желание може да добавите втори цвят и да пришиете с трети цвят прежда.

Може и да оплетете някои от листенцата на една кука. Много ефектно цвете ще се получи, ако вместо прежда използвате тънък копринен шнур и когато завършите оплитането, пришиете „тичинки“ от перли или други мъниста, а останалите висящи крайчета разрошите. Така ще получите ефектна брошка, украса за пуловер и колан или дори елемент за колие.

Необходими  материали: формички от детски конструктор, кука за плетене,  ножица, прежда (по възможност по остра), игла за шиене с голяма дупка;

Време  за изработване: за едно цвете – не повече от 10 минути;

Вложени  средства: ако имате изостанали прежди – нито стотинка.