Пъстра грейка за стопляне на душата

how to make a cozy hot water bottle

За какво са ни празничните дни, ако не намерим в тях мъничко време за удоволствията, които сме отлагали в другите, в които „работата не чака”? А и баба ми казва, че за Коледа и Нова година е хубаво да се подари и нещо на дома – защото този дом ни е приютявал в студ и бури, стените му са били нашата крепост, хлопвайки врата му, сме можели, скрити от чуждите очи, и да си поплачем на воля, и да се посмеем. Та защо да не увеличим удобствата му още мъничко?

Според мен още по-хубаво е, ако този подарък е изработен от самите нас. Не е нужно да са нещо голямо – плетени на една кука поставки за чаши, украсена саксия за босилека, който сме прибрали, за да не измръзне на терасата, възглавница, за да си я подпъхваме под гърба докато четем, грейка…

Грейка! Вълшебно нещо! Гумените грозотии от моето детство, които свързвах единствено с настинки, в по-зрелите ми години се превърнаха в стилни продукти, сгряващи не само тялото, но и цялата обстановка в една стая. Признавам, още съм безнадеждно влюбена в една от грейките на Dvergen Artz, с плетен пуловер. Но съм се зарекла до края на 2016 да не купувам нищо ново, а само да използвам наличните вече ресурси. Мислех си, че световната мода на минимализма ще ме отмине, но не би, дори се оказа още по-вдъхновяваща.

И така – как да си направите сами удобна грейка, с която да греете коремчето си в онези особено неприятни дни в месеца (вие си знаете кои) или пък да масажирате босите си ходила, докато удобно сте се свили с книга на фотьойла, а зад стъклото леденият вятър опитва да изтръгне празничната декорация и да я разпилее по всички краища на квартала…

Нужна ви е бутилка от зловредна напитка. Ако нямате, помолете някоя съседка (като мен) да ви даде. Нужни са ви и всички прежди, които са изостанали от разни проекти. Не може да нямате такива, всяка жена, която плете, крие поне една торба с мънички кълбенца, подходящи за котешки игри и зимни занимания.

домашна грейка homemade hot water bottle

По желание може да смесите преждите така, че да се получат весели меланжи. Шарките продължават да са много модерни, така че действайте смело! И започнете да плетете!

Първоначално направете един равен кръг с размерите на дъното на бутилката – не по-голям, за да не остава излишен въздух под плетката. Този въздух ще задържа топлината вътре и съвсем малка част от нея ще достига до вас.

crochet hot water bottle

После започнете да плетете без добавяне на бримки,

crochet hot water bottle

докато получите накрая нещо като чорап, ама без пета. Чорапът трябва да бъде малко по-дълъг от височината на бутилката, която ще ползвате, за да може да скрива грозната й пластмасова капачка.

homemade hot water bottle

В горната част на „чорапа” вкарайте между бримките панделка или шнур, усукан от преждата, с която досега сте работили.

hot water bottle

И когато и това е сторено, не ви остава нищо друго, освен да напълните бутилката с гореща вода, да я напъхате в чорапа и да я примъкнете близо до любимото си за четене местенце. Вълнената плетка ще придава очарование на грейката ви и ще предпазва кожата ви от зачервяване и дори от опарване. Може да се облягате на нея, да я търкаляте с ходила, да я прегръщате, ако неусетно ви се доспи. Дори когато водата изстине, няма да бъдете неприятно изненадани от усещането за студена пласмаса, залепена за кожата ви.

Може и да помъркате тихичко. Аз така направих…

Необходими материали: бутилка от газирана напитка – поне 1 литър, прежди, кука или игли с подходящ размер;

Време за изработване: за „обличането” на бутилка от Кока-кола (два литра) – около 3 часа;

Вложени средства: любимото ми – нито стотинка!