10

Няма да забравя как един летен ден, когато бях още малка, връхлетях в стаята на дядо ми, за да му се похваля с огромния букет от цветя и треви, който бях набрала. Няма да забравя и как дъхът му буквално секна и той прекъсна стремителната ми прегръдка с думите: „Моля те, излез веднага, моето момиче!”. Както винаги беше мил, но нещо в лицето му така драстично се беше променило, че аз, уплашена, без да питам защо, бързо изскочих от стаята заедно с букета си… Малко по-късно, все така внимателен към мен, той ми обясни за алергията, която има, за това колко трудно му е понякога да диша заради полените в растенията и разбира се – какво са това полени и алергии. „Значи затова не обичаш белия пух на тополите?”, попитах аз и горчиво си припомних колко често се бях прибирала у дома и тичала при него за прегръдка, с коси, покрити със същия този бял пух, който наричах летен сняг…

Аз, която съм имала късмета да се родя без каквато и да било алергия, искрено съчувствам на всеки, който не може да легне и да се търкаля в прясно окосената трева, да зарови лицето си в подарения букет и да се усмихне с петънца от жълт прашец по носа, на всеки, който очаква пролетта с боязън, строени като войници лекарства на нощното шкафче и ампули за бърза реакция, поставени в удобен джоб.

Съчувствам на бременните, които стават чувствителни към аромата на любимите си цветя, на булките, чиито букети посърват още преди специалният им ден да е приключил. Всъщност, съчувствам на всеки сноп отрязани цветя, защото скоро ще увяхнат. Обожавам цветята, полетата, градините, огромните пъстроцветни туфи, но…

Но всъщност доста се отплеснах. Идеята ми беше да ви покажа моя начин за домашно „отгледана”, неувяхваща хортензия, която може да прибавите към всеки букет и да поставите във всяка ваза без да се налага да сменяте вода, да изливате жабурняк и да търкате зеленикави следи от стъклото…

И така – изрежете си цветенцата едно по едно. Това е най-пипкавата част от работата и несъмнено отнема доста време. Хитрушата Марта Стюарт продава „кътър” за хартия с формата на цветче хортензия –  цената му варира между 38 и 10 долара по последните ми проучвания, но формата на листенцата е някак опростена и не точно онази, която имат хортензиите. Затова, решавайки да спестя пари за други полезни материали и да тренирам волята си, аз си изрязах цветчетата сама. Лесно е – просто сгъвате на 4 едно парченце хартия със страни 4х4 см, рисувате желаната форма в ъгъла на сгъване и изрязвате.

cutting hydrangea flowers

После оцветявате цветчетата. Аз предпочитам акрилни бои, защото при намокряне те не се разтичат, но пък много трудно постигат онова нежно акварелно преливане, които естествените цветя имат. Затова изборът е ваш. Наблюдавайте любимата си хортензия и опитайте да повторите цветовете, които виждате върху листенцата й.

colouring hydrangea flowers

След изсъхването пробийте с дебела игла центъра на всяко цветче. Там ще вмъкнете тичинката, която ще направите от мънисто, оплетено в тел.

needle the centre of each flower

Съветвам ви да работите поетапно – не цветче по цветче, а дейност по дейност. Затова първо поставете мънистените тичинки в центъра на всички цветчета…

paper hydrangea flowers

А чак след това увийте с тънка зелена хартия или зелено хартиено тиксо горната част на стъбълцето така, че да крепи цветчето да не се пързаля по тичинката.

making hydrangea flower

И за да не ме намразите, най-искрено ви съветвам да ползвате клещи. След третото цветче пръстите ви ще са набодени или наранени от телта, а най-хубавото тъкмо ще предстои. Направете няколко по-дълги телени дръжчици, защото после те ще оформят общото стебло.

making hydrangea flowers

Когато всички единични цветчета са вече готови, не ви остава нищо друго, освен да ги съчетаете. Аз ги усуках три по три, но ако сте направили по-дребни цветчета или искате хортензията ви да е зашеметяващо кичеста, може да ги съчетате четири по четири или дори пет по пет.

hydrangeas

Накрая закрепете малките букетчета към някое от онези с по-дълга дръжка, усучете заедно дългите дръжки и… хортензията ви е готова! За да изглежда теленото стебло по-красиво, увийте го с тънка зелена хартия или зелено хартиено тиксо. Първото е за препоръчване, второто е по-лесно.

DIY hydrangea flower

Необходими материали: хартия по ваш избор – принтерна, акварелна или филтърна няма значение, за красотата на цветчето важни са формата на листенцата и оцветяването; лепило С200, мъниста, ножици, тънка хатиена тел – може да използвате и най-обикновена тел от железарията и да я увиете със зелена тишу-хартия. Бъдете внимателни, цветното тишу пуска и оцветява пръстите;

Време за изработване: с всичкото изрязване, оцветяване и чакане на цветчетата да изсъхнат, на мен ми отне около три дена да оформя двете топки хортензия, които виждате на снимките.

Вложени средства: най-скъпото нещо в този проект е телта. Аз си я поръчах онлайн и ми струваше 5 USD.