colourful wool bangle

Днес, в края на празничните дни, ми се наложи да мина през центъра на София. И онова, което първо ми направи впечатление, бяха тълпите, изпълнили доскоро празните улици. Двойки, семейства с деца, семейства с домашни любимци – хора, хора, хора… и всичките облечени в черни и тъмносиви дрехи. Фасадите с олющената си боя и неподдържани прозорци, кривите плочки по тротоарите, дърветата с голите си клони не ми подействаха чак толкова потискащо, както всички тези иначе смеещи се и прегръщащи се хора, облечени в мрачните си дрехи. Изглеждаха толкова странни, толкова не-истински. Да, знам, че за един мръсен град от типа на София тъмните цветове са най-добрата възможност да не си личи полепналият по нас прахоляк. Но все пак започвам да се плаша, че тъмното се превръща в наша основна национална черта – не само в облеклото ни, но и вече в сърцата ни.

Затова реших да ви предложа една много пъстра гривна – подходяща е за малки момиченца, за млади момичета и за жени, които завинаги са запазили момичешкото лято в сърцата си.

Изработва се много лесно – най-вече ви е нужна хартиена ролка. Най-подходящи са ролките от дебело двойнозалепващо тиксо. Аз дори съм развила навика, когато си купувам тиксо, да го меря става ли и за гривна. Ако ръката ми влиза в ролката – купувам го. Ако не – търся си друго.

Останалите материали са цветна меланжирана прежда, тичинки за цветя (продават се в магазините за мъниста и крафт материали) и „шапчици” за мъниста или елементчета, наподобяващи цветчета. Ще ги откриете във всякакви размери и цветове, подходящи за идеята, която ви е хрумнала.

И така…

Направете си малки цветчета като прекарате тичинките през дупчиците на „шапчиците”.

Навийте от преждата едно клъбце – такова, че лесно да влиза в отвора на ролката, и закрепете единия му край със силикон от вътрешната страна.

После намотайте преждата около ролката стегнато няколко пъти. Залепете със силикон едно цветче и увийте преждата плътно около него така, че да скриете всяка следа от „дръжките на тичинките” и лепилото.

После пак навийте малко прежда и пак закрепете цветче. Това е начинът да оформите цялата гривна, няма нищо сложно. Когато обхванете повърхността й, просто закрепете с малко силикон края на преждата – отново от вътрешната страна. Внимавайте да не сложите много, защото когато изсъхне, ще ви драска.

По този начин, само че с по-малки и по-тънки ролки, можете да си направите и гердан или дори обици-халки. Само не забравяйте, че хартията тежи, а с добавените материали вашето украшение ще тежи още повече.

Ако идеята ви е харесала, можете да видите как със същата техника да си направите клечки за украса на кока в стил гейша.

Необходими материали: ролка от тиксо, цветна прежда, тичинки за цветя (ако искате, можете да си ги направите и сами с мънисто и конец), „шапчици” за мъниста, пистолет за горещ силикон, ножици;

Време за изработване: за гривната на снимката – между 30 и 60 минути;

Вложени средства: прежда – между 4 и 7 лева за ново гранче, тичинки – между 1,50 и 2,00 лева за пакетче с различен цвят, пръчка силикон за пистолета – 0,30 лева. Разбира се, може да използвате цветна прежда, която ви е останала от различни проекти. И може да си направите сами тичинките с конец и мънисто. Тогава ще можете да кажете любимото ми: „Нито ститинка!”. Горещия силикон не ви съветвам да спестявате, защото той ще улесни работата ви безкрайно много и няма да се ядосвате, че се налага да чакате лепилото за всяко отделно цветче да съхне.

 Приятни занимания!