Не бих казала, че не обичам да освежавам или променям дома си. Напротив. Но когато за кратко време ми се наложи да свърша много работа, а след това и да изчистя, защото съм проявила неразбираем аристократизъм и не съм покрила мебелите, тогава вече ми идва в повече.

Хубавото обаче е, че в повече ми остават и някои материали – в случая латекс, лепила, тапети. И в края на ремонта, заради болките във всички мускули и неочакваните схващания на още по-неочаквани места, ми е много приятно да приложа любимия си Трети закон на Нютон: всяко действие има равно по големина и противоположно по посока противодействие. Много добре го научих, защото като малка, всеки път като закъснеех след обещания час, родителите ми ме наказваха да не гледам телевизия цяла седмица. От една страна, това беше хубаво, защото какво може да прави едно дете на 70-те и 80-те години вечер, освен да чете или да рисува? Така изчетох доста книги и изрисувах доста скицници… От друга страна, научих се да търся равно по големина и противоположно по посока противодействие и на неприятните неща.

И така – събрах виновниците за положението – латекса, лепилата и остатъците от тапети. Латекса отделих, защото на него съм му замислила друго отмъщение за това, че ме накара да минавам всяка стена и всеки таван по три ръце… Но тапетите бяха използвани веднага.

Идеята не е моя, но ми е мечта от много време. Години наред пазех в един шкаф дървена подрамка за картина, която все исках да превърна в рамка за бижута. Прибавих към нея експерименталната дантела, която плетох на една кука на плажа, остатъците от тапети, пистолет за горещ силикон, универсално лепило, ножици и кабърчета с плоски главички…

Намазах рамката с лепило и я „облякох“ с тапета.

С помощта на кабърчетата опънах дантелата върху обратната страна на рамката.

И със силикона…

… дозакрепих дантелата за по-голяма здравина.

И ето какво се получи – рамка с плетиво.

Разбира се, първото, което закачих на тази рамка и това „платно“, бяха прекрасните обици, дело на моята приятелка Нина.

А след тях натрупах цял куп…

И вече имах готова „картина“ за стената и „органайзер“ за обици.

Естествено, че я закачих на стената!

Необходими материали: рамка, тапети (можете да ги замените с хартия от подаръци или дори със старите тапети, които сте отлепили, ако правите ремонт; вместо хартия, може да използвате за облепянето и плат), дантела (не е нужно да е на една кука, може и обикновен по-груб тюл, но внимавайте, защото лесно може да се скъса), универсално лепило, горещ силикон, ножици, кабърчета;

Време за изработване: без плетенето на дантелата – около половин час;

Вложени средства: нито стотинка.