Тази идея започна с поредното пиене на кафе на поредната за това лято тераса. Но пък в главата ми се въртяха мисли за приятелите, които в момента посрещаха деня на някой къмпинг край брега. И да си призная, мъничко им завиждах – заради усещането, че можеш още със събуждането си да изтичаш и да скочиш във вълните, заради магията на чергарския живот и романтиката на живеенето на открито… Аз съм лигла, почитателка на хотелите с хубави бани и огромни легла; и най-голямата любов не може да ме изкуши да спя в палатка. Но пък искрено се възхищавам на онези, които го правят, а сред тях са едни от най-скъпите ми хора. Така че, следващата идея е за тях. И понеже знам, че ще го прочетат, ще го напиша: Обичам ви! Обичам ви, златисто загорели такива, обичам изруселите кичурчета в косите ви, малките бели бръчици около очите ви, появили се от неспирните усмивки под яркото слънце, и блестящите ви усмивки обичам, и мириса на сол и слънце, когато ви прегръщам!

Затова, ето една бърза и идея как да осветите нощите си на пясъка… 

Нужни са ви два буркана – малък и голям, като малкият да е с такива размери, че да влиза в големия (за целта препоръчвам малко бурканче от горчица). Нужен ви е още и канап, но може да го замените с тънко въженце или панделки, както и от онези вълшебни телчета, с които някои фирми затягат пликовете с хляб (или дребните сладки и ядки). Всичко това са неща, които можете да намерите лесно, на който и къмпинг да се намирате. Даже и да размените „материали“ със съседите.

Гвоздеят  на идеята са телчетата от хляб. Дори и да се изкушавате, не ги изхвърляйте – те могат да бъдат много полезни в домакинството.

Подгънете единия край на телчетата така, че да се получи малка кукичка. Можете да го направите с клещи, ако имате под ръка, или с ножица, но и с пръсти става. Целта на тази извивка е да задържи канапа от следващата фаза.

После крепете телчетата едно по едно около гърлото на буркана, като ги увивате с канапа. Затягайте здраво!

Ще се получи нещо като коронка. Може да сложите и само три телчета, но с 5 или 7 хем окачването ще бъде по-стабилно, хем ще се получи ефект на цвете.

Добавете още канап – с чисто декоративна цел. Ако след връзването не ви харесва как стърчат крайчетата, разрошете ги с ножичка и ги залепете с малко безцветен лак за нокти (ако не си носите лепило, разбира се). А можете и просто да ги подпъхнете под другите намотки.

После извийте, но с по-голяма извивка, и другия край на телчето. Не се опитвайте да бъдете прекалено прецизни – всяка извивка ще си дойде на мястото, когато закачите малкото бурканче за големия буркан.

Ето какво се получaва, погледнато отгоре:

Преди да сложите малкото бурканче, обаче, може да напълните големия буркан с каквото ви се прииска – пясък, сол, зърна и семена, миди, дори пръстените си можете да сложите там. Аз избрах да го украся с камъчетата, които синът ми събра на морето…

И ето – свещникът ви е готов! Остава да запалите малка чаена свещичка в него и да се наслаждавате на хубавите споделени мигове!

10

Необходими материали: два буркана – голям и мъничък, телчета от хляб, сладки или ядки, канап, ножица, чаена свещ;

Време за изработване: около 15 минути;

Вложени средства: нито стотинка!