… Понеже нямам своя история със свещи, ще ви разкажа края на една, от моята любима Джоан, и съм уверена, че тя няма да ви разочарова. Даже ще ви се прииска да научите и началото…

„… Под „Пон Морлан“ е тихо, докато лежим и гледаме горящите свещи. Мишел спи на една койка, Розет и Анук си делят друга, завили са се с наметалото на Анук, Чехълчо и Бам стоят на пост срещу евентуални лоши сънища.

Над нас стъкленият покрив разкрива небе, апокалиптично осеяно със звезди. В далечината шумът от движението може да мине едва ли не за песента на прибоя на самотен бряг.

Съзнавам, че е въпрос на елементарна магия. Ян Роше не би одобрила. Но магията си е наша, моя и негова, и той има вкус на шоколад и шампанско, и накрая ние се измъкваме от дрехите и лежим, преплели тела, под одеало от звезди.

Оттатък водата се чува музика, почти разпознавам песента:

                            Ей го вятъра благ…

Но нищо не трепва.“

Джоан Харис, Бонбонени обувки, ИК Прозорец

 

И така, нужни са ви стари шишенца от парфюми, които много сте харесвали, държали сте ги в гардероба или в чекмеджето с бельото, за да поеме домът ви още малко от нежния им аромат, но после и той си е отишъл и останало само стъкленото тяло. И споменът.

Нужни са ви и свещи – съвсем обикновени, восъчни, от онези, които се топят по старовремски красиво с едри плътни, капки.

Срежете свещите наполовина така, че да изглеждат съразмерни спрямо шишенцето от парфюм. Знам, че те така или иначе ще изгорят и ще се смалят, но вероятно ще ви се иска да изглеждат добре и в мига на запалването.

С клечка за зъби издълбайте в дъното на всяка свещ малка, тясна и дълбока дупчица.

В тази дупчица трябва да влезе (съвсем по мярка) тънкото бутонче от пулверизатора на парфюма – това ще гарантира повече устойчивост на свещта. Но за всеки случай може допълнително да използвате и бързосъхнещо лепило. Закрепете старателно, за да се предпазите от падането на свещта и неприятни изживявания.

По желание може допълнително да разтопите друга свещ и внимателно да облеете основата на готовите свещничета – хем за повече стабилност, хем за повече достоверност… Както виждате – бързо, лесно и бляскаво!

Необходими материали: стари шишенца от парфюми – без капачките, обикновени восъчни свещи, каквито се намират във всяко домакинство „за всеки случай“, клечки за зъби, нож (за да срежете свещите), бързосъхнещо лепило (препоръчвам да е гелообразно, защото то е по-пластично);

Време за изработване: за три свещника – около половин час;

Вложени средства: нито стотинка.