Една бърза идея за спасяване на тениска…

Моето момченце расте. Вече е момче. Скоро ще бъде голямо момче… И понеже тази промяна се извършва пред очите ми, всекидневно, сякаш не я забелязвам. Откривам я предимно, когато се наложи да отделям отеснелите тениски, oкъселите чорапи и панталони. Да, стряскам се от някоя нова дума в речника му, от някоя нова бунтарска мисъл, но те се оплитат и стапят в общото ни ежедневие, във всички останали казани неща и споделени моменти.

Така че единственият „документ“ си остават дрешките.

А тях ми е много жал да изхвърлям. Когато ги поема в ръцете си, сякаш отново усещам малкото телце, което ме прегръща, и сякаш виждам очите, които ме гледат ококорено доверчиво, а не вече готови упорито да не се съгласят с всяка изречена от мен дума.

Единият начин е да ги раздавам на приятелки, защото харесвам традицията за споделяне на детски дрешки. Но пък всички те имат момичета и не върви да ги превръщат в мъжкарани, именно във възраст, когато мечтаят да бъдат принцеси.

И така – най-лесната идея да задържите една тениска у дома, е да я превърнете в калъфка за възглавница, в пачуърк–покривка за леглото или в… подвързия за книги.

Ето как се случва последната идея. Много е лесно.

Нужни са ви стара тениска, книга със стандартен размер, дебел конец за обшиване, ножица и игла с голяма дупка.

Разтворете внимателно книгата върху тениската. Не я притискайте, за да не разкъсате кòлите. В наши дни, за съжаление, повечето книги са незашити и слабо залепени. С налагането на книгата ще получите обща представа колко от тениската трябва да отрежете.

Изрежете като оставите по един сантиметър разстояние от горния и долния ръб и максимално повече по дължина.Изрежете двойно – и предницата и гърба – така подвързията ще стане по-плътна.

Обвийте книгата с парчето плат и подгънете от всяка страна останалата част. Захванете я с карфици, за да не се разместват двата пласта. Старайте се да кроите подвързиите от тениски според определен размер книги и да не ги правите много големи, защото така ще се огъват и ще мачкат меките корици. По-големи могат да бъдат само твърдите универсални подвързии, които се изработват от тъкан плат.

Накрая обшийте с дебелия конец като захванете и двата пласта трико.

Аз винаги предпочитам фистон бод, но вие можете да изберете друг или да надплетете обшивката на една кука…

Накрая остава само да облечете в подвързията книгата, която вашето съкровище чете.Сега се сещам, че всеки път, когато пътувам – сама или със сина ми – му купувам по една специфична тениска. Те, разбира се, му умаляват, но ако се превърнат в подвързии, ще започнат нов живот като чудесни спомени.

Необходими материали: стара, но все пак запазена тениска, дебел конец за декоративно обшиване, игла, подходяща за конеца, ножица , книга;

Време за изработване: около 1 час;

Вложени средства: нито стотинка!