За западния свят Ориентът е особено понятие. Дори и за нас, въпреки, че сме част от него. Той е територия с постоянно променящи се граници, внушения и обещания – според това кой го произнася и мисли. За мнозина е нещо лошо, враждебно, възпитани сме да го приемаме като разхитителен, шумен и нечистоплътен. Но той не е такъв, просто е различен, горещ, приказен. Хубаво е да помним, че когато арабите завладяват територията на днешна Испания, те донасят една космополитна и богата култура с религиозна толерантност, добре развита математика, астрономия, география, философия, право, литература и различни изкуства. Спомнете си университетите в Кордоба, Севиля и Гранада. Бях чела някъде, че по време на тяхното владение в Кордоба са изградени  канализация, улично осветление и над 300 градски парни бани… Изреждам всичко това, защото – ако съдя по себе си и по част от приятелките си, всяка от нас, в някакъв момент от живота си, е завладяна от Копнежа по Ориента. А се притеснява да го покаже. Може да е наистина моментно настроение, може – както е при мен, да е за цял живот. Този копнеж  спи в мозъка ми, после да избухва и аз нося последствията от взрива месеци наред. После пак заспива, но аз съм нащрек, защото не знам кога – най-неусетно, насред най-горещия ден или най-лютата зима, ще ме обземе отново онзи познат глад за цветове и блясък.

Какво всъщност се опитвам да кажа ли? Ами това, че не е срамно някой ден да ни се прииска да сме много по-пъстри, по-ярки, по-натрапчиво бляскави, по-разхитителни с украшенията, грима и смеха. Мисля си дори, че това усещане е част от копнежа на всяка една жена по света да бъде принцеса. И част от умението да опитваме всички аромати и вкусове на живота.

Предлагам ви една бърза идея за успокояване на този глад. За целта са ви нужни синджирче, мъниста, закопчалки или халки за бижута, телчета за бижута или обикновена тел, клещи за тел. И едни сандали.

Обуйте сандалите един по един и измерете къде точно бихте искали да закрепите украсата. Най-добре се получава, ако тя минава диагонално през горната част на свода – все пак не на всяка от нас й отиват обувки с каишка около глезена.

За закрепването на синджирчето, което ще бъде основата за украсата, може да изберете между различни халки или закопчалки, които обаче трябва да са съобразени с ширината на каишките. Ако предпочитате по-големи халки, може на тях допълнително да нанижете мъниста. Закопчалките за бижута са най-удобни, защото позволяват, когато ви се прииска, да сваляте и слагате украшенинията без да губите време и да се разхождате до шкафа за клещите. Може да си направите няколко комплекта украшения, да ги сложите в кутията със сандалите и после само да избирате.

Когато закрепвате, имайте предвид, че това трябва да стане и на място, от което украшението няма да се размества и да ви пречи да ходите…

… както и да не ви убива металът. Затова е добре преди да започнете със същинската украса, да закрепите синджирчето и да се поразходите малко – така ще прецените как се чувствате, достатъчно ли е опънато то (важно е и да не ви стяга).

Синджирчето можете да замените с корда, на която да нанизвате мънистата (дори на няколко реда), но тя има склонността понякога да се стяга, понякога да се развързва. А синджирчето ви дава възможността на всяка халка да закрепите по нещо.

След това идва моментът на голямото забавление. Експериментирайте, играйте си с цветовете и материалите. Добре е да подбирате висулки, които са плоски от едната страна, или кръгли мъниста – това ще ви предпази от някой момент, в който дълго сте танцували, кожата ви е станала чувствителна и украшенията започват да я драскат.

Аз направих украсата за моите сандали по следния начин – увих парченца тел като кукички в двата края, а по средата нанизах мъниста. Така хем се спасих от риска крайчетата на телта да ме бодат, хем спестих материал и комбинирах бързо и лесно един до друг няколко цвята.

Не се сдържах и добавих и една висулка с формата на морска звезда – все пак, лято е! И така се сдобих с чисто нови сандали, които – уверена съм, никой не би познал от пръв, а дори и от втори поглед, че са старите, които толкова пъти съм обувала.

Необходими материали: синджирче, мъниста, закопчалки или халки за бижута, телчета за бижута или обикновена тел, клещи за тел;

Време за изработване: за един чифт висулки – около 1 час;

Вложени средства: закопчалките за бижута струват стотинки, мънистата – също. Само от вас зависи колко стотинки ще вложите в един чифт нови сандали. Тъй като аз използвах остатъци от стари проекти, сандалите ми излязоха съвсем без пари.