… защото й обещах мандаринова идея за празниците, а се забавих. И защото тя ме провокира да се разровя из гардероба си и да извадя на бял свят всички оранжеви дрехи, шалове и бижута, които отдавна бях забравила. И сега, като дръпна тежката, плъзгаща се врата, отвътре сякаш ме поглежда лятото.

Зима в град, пълен с хора, които не го обичат – това е най-потискащото нещо. Улиците са кални, автомобилите са мръсни, дрехите са сиво-черни, прозорците са прашни, а витрините – неизкусителни. И колкото и да съм против модата в цветовете, която кара всички като дрогирани да се хвърлят към едни и същи закачалки в магазините, все пак си мисля, че идеята за оранжевия цвят на кризата ми харесва. И то не какъв да е цвят, а „мандаринено танго“. Как звучи, а! Има и изкушение, и топлина, и аромат, и страст, и обещание, и сладост… и горчив вкус, но лек, само колкото да държи сетивата будни.

Мислех си за мандариново колие и мандаринови гривни – много на брой, който да ухаят при всяко движение на ръцете. Но пък при навлажняване могат да оставят следи по дрехите, а някои хора са алергични към етерични масла… Затова заложих на обиците – хем най-малко се докосват до кожата, хем всеки, когото допусна до себе си, ще усеща аромата им – свеж, младежки, закачлив, летен и зимно-празничен.

При изработването на тези мандаринови обици няма точни правила. Единственото, което не бива да пропускате, е кората от мандарини. Изрязвайте я, докато е прясна, а я вградете в бижуто вече изсъхнала.

Направете в цветчетата малки дупчици – с клечка за зъби. Задръжте клечката в кората докато цветчето съхне – така дупчицата няма да се свие.

(Ако нетърпениетои ви е голямо, може да я изсушите на слаб огън във фурната на готварската печка). Може да направите дупчиците в още меката кора, да сложите халкички и така да сушите цветчетата.

Съберете на купчинка всички материали, които ви изкушат, и действайте. Аз, например, събрах всички красиви дреболийки, които останаха след изработването на коледните украшения. Оставете се на фантазията си и бъдете уверени, че ще се
получи нещо забавно и красиво.

И мислете за целувките, които ще получите, когато сте с вашите мандаринови обици. И за вашето си, неповторимо вашето си мандариново танго…

Необходими материали: кората на една мандарина, ножици, нож, форми за сладки, мъниста, тел, клещи за тел и всичко, което прецените, че би се вписало в едно бижу;

Време за изработване: вашите мандаринови обици може да се получат на един дъх, а може и да ви отнеме цял ден премисляне с какво да комбинирате кората. Дайте си повече време и експериментирайте;

Вложени средства: нито стотинка.