Тази сутрин у дома ухае на мандарини – чудният смесен аромат на свеж плод и пареща, леко препечена цитрусова коричка.

Вероятно всичко започва с детството ми, в което мирисът на портокали и мандарини беше ясен знак, че Коледа е дошла. Днес ми е трудно да обясня на сина си, че някога мандарините, бананите и портокалите са се появявали по магазините само след средата на декември и затова никога – дори и да отида да живея на някой южен остров, пълен с портокалови градини, няма да престана да ги свързвам със снега, украсените елхи и подаръците… Вероятно неслучайно в тази ухаеща на мандарини сутрин, на вратата ми се звънна и получих още един подарък – неочакван и чудесен – ясен знак, че е Коледа…

Но няма да се отклонявам… Другата причина домът ми да ухае на мандарини тази сутрин, е една чудесна идея, която открих в Apartment Therapy – как да си направим мандаринов свещник (http://www.apartmenttherapy.com/ny/how-to-make-a-clementine-candle-how-to-videos–140932).

И така, стори ми се чудесно тъкмо на 26 декември, когато все още стават чудеса, да си направя едно ново малко украшение за дома.

В началото е една малка сияеща мандарина…

… която разрязах (съвсем според инструкциите) по средата.

После – отново според инструкциите в сайта – внимателно отделих кожата на плода от сърцевината.

Оказа се лесно – кората на мандарините е мека и жилава и ако пръстите ви са търпеливи, лесно ще се справите с тази задача.

В сайта показваха как да изрежем звездички с остър нож от другата половинка на кората, но аз реших да си спестя време и евентуални порязвания. Затова избрах най-малката от формичките за коледни сладки и изрязах с нея миниатюрни звездички.

Когато правите това, е важно да бъдете внимателни – хем да не се порежете, хем да оформите красиво звездичката. Притиснете нежно с палец и показалец.

 

Звездичките, които ще останат, може да изсушите, можете да  използвате за аранжиране на свещника или пък за украса при сервиране на сладкиши и печено месо.

След това, според инструкциите, залях вътрешността с олио за готвене.

Опитах да запаля „фитилчето“, но не се получи. Затова сипах етерично масло от портокал. Пак не се получи.

И докато се чудех, откъде на 26 декември да намеря истинско масло за лампи, ми хрумна много по-лесна идея. Малка чаена свещичка!

За съжаление, нямах такава с цитрусов аромат, а само с мирис на ванилия, но така се получи още по-добра комбинация и в момента у дома всички стаи попиват мириса на ванилено-мандаринов сладкиш.

Необходими материали: мандарина, остър нож, чаена свещичка или масло за лампи, малка формичка за сладки;

Време за изработване: около 30 минути

Вложени средства: в случая, нито стотинка.