Не ме разбирайте погрешно, подаръците са нещо прекрасно и винаги са добре дошли – където и да е. Но понякога се случва така, че в последната минута преди да бъде поднесен един подарък, се налага да бъде и подходящо опакован. Неведнъж ми се е случвало в най-неудобния миг, в движещ се автомобил, в редакция, офис или на някое друго по-нетрадиционно място, някой да ми каже: „Моля те, нали ще го украсиш?“

С автомобила е лесно – спирате при първата сергия за цветя и купувате панделка, хартия или целофан. Още по-хубаво би било, ако на пътя ви има ателие за опаковане – тогава красотата на подаръка е гарантирана от уменията на артистичните консултантки. Но в редакциите и офисите… Всъщност, и там има множество възможности за подходяща украса. Днес ви предлагам двете най-лесни…

Няма редакция или офис, в която да не откриете от онези вълшебни пъстри листчета за кратки бележки. Най-добре би било, ако са от кръглите, но ако не са – какво пък: няма редакция или офис без ножици. Сгънете кръглите листчета едно по едно така, че да определите средата им, и ги смачкайте. На няколко от тях намалете размера като откъснете около пет милиметра от края. Внимание, не режете! Откъснете! Когато направите средно между 9 и 12 смачкани листчета, ги напъхайте едно в друго така, че да се получи цвете. В центъра сложете онова, което намалихте с откъсване на краищата. Ориентирате ли се вече?

 

Сега ви трябва тел – попитайте някой колега, чистачката или човека по поддръжката. Ако те нямат, и метално кламерче ще свърши работа. Нанижете на телта мънисто или обикновено топче от цветна хартия (в крайна сметка никоя колежка не е задължена да жертва гердана си), а после и цветните хартийки. И цветето ви е готово. С наличните 9-12 смачкани листчета, можете да направите три чудесни, кичести цветчета. Закрепването върху подаръка става с най-обикновено прозрачно тиксо, което също можете да прикриете с цветя от хартия или хартиени топчета. Всичко е въпрос на фантазия, желание и време.

Ако обаче нямате тел, но пък трябва да украсите картонена кутия, на помощ идват кабарчетата. Особено онези чудесни цветни кабарчета, с които на човек просто му е жал да закачва банални съобщения. Прободете с избран цвят листчетата в центъра и забодете вертикално в ръба на кутията така, че при отваряне получателят на подаръка да не се нарани.

И украсата е готова.

Същите цветя можете да изработите и с хартиени кошнички за бонбони. Ако пък нямате подръка кутия, не се притеснявайте – със стари вестници и ластици за коса също става чудесна опаковка – скоро ще ви покажа каква.

Необходими материали: цветни листчета за бележки, ножица (за всеки случай и за рязане на телта), тел, кламерчета, кабарчета, мъниста, хартиени кошнички за бонбони или мъфини.

Време за изработване: за едно цвете – между 15 минути и половин час – тук включвам и събирането на материалите от бюрата на колегите.

Вложени средства: нито стотинка!