Warning: preg_match(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 63 in /home/razvihre/public_html/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/nextgen_basic_tagcloud/package.module.nextgen_basic_tagcloud.php on line 183

Warning: preg_match(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 63 in /home/razvihre/public_html/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/nextgen_basic_tagcloud/package.module.nextgen_basic_tagcloud.php on line 183

Warning: preg_match(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 63 in /home/razvihre/public_html/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/nextgen_basic_tagcloud/package.module.nextgen_basic_tagcloud.php on line 183

Бързи идеи за „в последния момент”


Докато роднините ми се приготвят за ежегодното маскиране, аз седнах да направя няколко бързи украси за другия празник – денят на свети Валентин. Споровете са много – да се чества ли, да не се ли чества. Младите от няколко години „кръщисват” Трифон Зарезан със свети Валентин и според мен така е най-хубаво. Хем си пазим традициите, хем намираме нови поводи да бъдем заедно. Особено в тези студени февруарски дни, в които се чувстваме така, сякаш зимата никога няма да си тръгне, когато вятърът е така леден и така студен, че не ни се иска да излезем извън дома си, когато цели села все още са откъснати от света и затрупани със сняг. Според мен, който има желание и възможност, нека празнува. Какво по-хубаво от това да бъдем с близки и скъпи на сърцето ни хора, да казваме „Обичам те!” или да си пожелаваме здраве и дълъг живот, късмет, богат урожай и спорна година. С чаша греяно вино в ръка или в топлата прегръдка на любим човек  – трябва само да се научим да оценяваме възможностите. В днешните времена късметлии са тези от нас, които ще се порадват на празниците и няма да бъдат сами…

Един от най-хубавите начини да празнуваме, е да споделим онова, което имаме. А най-важното в посланията „валентинки” е да ги изработим сами. Мнозина от нас са били пленени от студа и снега в домовете си, и не са имали възможност да ходят по пазари и магазини. За всички тях – ето няколко бързи идеи за подаръци и украса.

Лесно е да направите „любовно” дръвче, което да поставите на масата за хранене или на бюрото. Трябват ви само една – две сухи клонки, а ако няма – може да използвате някое от растенията у дома. Изрежете от вълнен плат, филц, плъст или хартия сърчица, изплетете ги, както съветват от Apartment Therapy (http://www.apartmenttherapy.com/sf/inspiration/knit-hearts-108540) и ги окачете  по клонките. Онези, които са си направили украшения за елха от вата и червен конец, могат да ги използват и за деня на свети Валентин. Дори и за Баба Марта.  На принципа на играчките за елха от вата, аз направих и едно голямо сърце-възглавница. Бяха ми останали материали, имах свободно време и реших да се възползвам.

Лесно е да изработите и картичка „валентинка”. Съберете изостанали парченца плат и панделки в подходящи цветове, сгънете парче картон на две и намажете едната му страна с лепило или сложете ивици двойнолепящо тиксо. После закрепете отгоре всички парченца, които сте намерили, така че да покриете цялата повърхност. Може и да ги изрежете във формата на сърчица. После завържете панделка, доукрасете я – закачете брошка, пришийте няколко мъниста или висулка от бижу, което вече не носите, и вашето любовно послание е готово.  При това най-ценното му качество е, че то ще бъде уникално, изработено с желание и мисъл за обич.

За почитателите на лакомствата също може лесно да направите подарък „от сърце”. Вземете един стъклен буркан и сложете върху капачката му двойнолепящо тиксо. После налепете отгоре парченца от панделки, мъниста, дантела, намачкано тишу – всичко, което сте изровили от чекмеджетата. По края на капачката също може да залепите панделка – двойнолепящото тиксо е много лесно за работа. Накрая напълнете буркана с дребни сладки или бонбони и подаръкът е готов. За тази идея ме вдъхнови Деница от „На ти с парите“ (http://natisparite.com/), която наскоро показа забавни и изключително практични начини да организираме вещите и парите си като използваме ненужния стъклен амбалаж. В един от по-ранните си постове тя бе разказала и за една много хубава традиция – на празник всеки да носи лакомства, които сам е приготвил, и така хем да спестява време на домакините, хем да покаже на какво е способен.

Покажете любовта си, покажете желанието си да зарадвате хората до вас, и празникът ще ви се отплати.

Материали: за любовното дръвче – сухо клонче, поставено във ваза, бутилка или буркан и вълнен плат, филц, хартия, вата, плъст или прежда в червен или розов цвят; за картичката „валентинка” – лист тънък картон (аз откъснах моя от гърба на гланцово блокче), дребни и по-дълги остатъци от панделки, платове и дантела в червено-розовата гама, двойнолепящо тиксо, бързосъхнещо лепило, мъниста или друга дребна украса според това какво роди фантазията ви; за буркана с лакомствата – един буркан с капачка на винт, парчета панделка или дантела, мъниста, двойнолепящо тиксо, бързосъхнещо лепило, дребни сладки и бонбони; за възглавничката-сърце – 50 см вата – от остатъка и изрезките ще направите пълнежа, червена вълнена прежда и дебела игла с голяма дупка.

Време за изработване: за любовното дръвче – около половин час, за картичката „валентинка” – около 15 минути, за буркана с лакомствата – около 15 минути; за възглавничката-сърце – около час.

Вложени средства: 5 лв. за няколко вида дребни сладки, които купих от магазина, и от които ми останаха още много, и 0,70 лв. за половин метър вата. Всичко останало изрових от кутиите с материали.