Мислех да събера тази и следващите две идеи в един пост, защото са твърде сходни. Но не го направих, защото големият брой на снимките щеше да направи публикацията безкрайно дълга. Затова ще ги представя в три последователни текста. Така се надявам, че ще обърна внимание на детайлите и на малките си лични открития за процеса на работата, която – признавам, изисква търпение…

Светлината е едно от чудесата в нашия живот, ние почитаме и обожествяваме всяка нейна проява от толкова много време, че днес дори не се замисляме защо така ни радва малкото пламъче на свещта, защо ни успокоява, защо ни носи упование… Преди време, на една среща с дизайнерката Невена Николова, тя ми разказа как вечер в Норвегия хората слагат на прозорците си лампа. Това е стара традиция, оцеляла и до днес. Светлината трябвало да помогне на пътника в студената тъмна нощ, да му покаже пътя, да даде надежда на странника, че не е сам в мрака.

На мен пламъчетата на свещите у дома ми носят подобни усещания, да не говорим колко обичам играта на трепкащите по тавана и стените сенки, красотата на отраженията. Затова толкова харесвам свещници и всяка година си правя най-различни – едни се чупят, други се сменят според сезонната украса на дома или според „творческите“ ми настроения…

И така, нужен ви е стъклен буркан, изчистен от етикетите, пънч за хартия и хартиено тиксо. Съветвам ви да избете хартиено тиксо с високо качество, защото по-евтините имат неприятния навик да се разлепват в най-неподходящия момент.

Нужно ви е и  търпение – то се намесва още в самото начало.

Изрежете с пънча цветчета от хартиеното тиксо – едно по едно, защото иначе ще залепнат едно за друго или ще задръстят пънча. Или и двете. Когато приключите, за да изчистите остатъците от лепилото, намокрете лист хартия със спирт и изрежете още няколко цветчета.

Най-лесно ще ви е да отделяте цветчетата от пънча с карфичка. Тя ще ви помогне и при евентуално задръстване на перфоратора.

Залепете цветчетата от тиксо по целия буркан. Притискайте старателно!

Не изхвърляйте ивичките тиксо, от които сте изрязвали цветчетата, ще ви потрябват!

По желание може да нарисувате тичинки на цветчетата.

После – ако този стил ви харесва, увийте около гърлото на буркана тънък канап в естествен цвят и го завържете на небрежен възел.

Остава само да запалите свещичка и да се наслаждавате на светлинката.

А ето как изглежда тази светлинка в моментите, когато ще бъде единственият свидетел на думите, разменени с любимия човек…

Необходими материали: качествено хартиено тиксо, стъклен буркан, пънч за хартия, малка чаена свещ, тънък канап;

Време за изработване: около час и половина;

Вложени средства: пънчът с този размер струва около 5 лева, тиксото – около 5, канапа купих за 1,50 лева.