Чесънът е много противоречива храна. За едни – като мен – е любим деликатес, чудесна добавка към множество ястия и, доколкото си спомням, повод за забавни кухненски спорове с някои от бившите ми гаджета. За други обаче, той е нещо, до което не само не се докосват, но не биха пожелали и да се доближават дори.

Затова показаната по-долу идея е за онези, които са склонни да експериментират и да прекрачат някои от границите, които сами са си очертали. А кухнята е едно от местата, където фантазията ни може да открива неизчерпаемо вдъхновение.

Ето например уж ненужните люспи на пресния чесън. Освен че стоят много красиво, вградени в ръчно излята хартия, те могат да се превърнат и в бърза ефектна украса за ястията, в момент, в който всички други възможности са недостъпни.

Обелете много внимателно люспите на глава чесън. Пролетно време те са все още меки и жилави, така че няма да ви бъде много трудно.

Постарайте се да селектирате максимално големи парчета – после ще ви е по-лесно да работите с тях.

Започнете да увивате люспите една по една. (Онези, които са станали тесни, могат да бъдат използвани в центъра, като тичинки)…

… и една върху друга, като разтваряте в горния край и затягате в долния…

… докато най-накрая получите едно разцъфнало бяло цвете. Можете да го използвате за украса на пържени или печени картофи, на пастет, на печено месо, както и на всяка друга храна, която включва чеснов аромат или успешно се комбинира с него.

Необходими материали: люспите на глава чесън и – евентуално – малък нож с остър връх, с който да цепнете люспата, за да ви е по-лесно да я обелите;

Време за изработване: 5 минути;

Вложени средства: нито стотинка! Освен това, създали сте нещо красиво от материал, който иначе би отишъл на боклука.