Навън вали. Капките и късчетата лед – според това какво се изсипва над града в момента – тракат по стъклата като по-големи или по-малки мъниста. Всичката тази вода хвърля отражения из стаята и по кожата ми и кара деня да блести по особен начин. Това ме провокира да си сложа блестящи обици и колие с перли и кристали – дори преди да измия чиниите или да започна да приготвям закуската. Още от рано сутринта. А после, съвсем неочаквано, в някакъв час на деня, всичко грейва в светлина и по чаршафите, по клавиатурата на лаптопа и по стените хукват слънчеви зайчета…

Какво повече й е нужно на една жена, освен онова, което я кара да сияе…

Затова, ето една бърза и лесна идея за повече блясък, за повече светлина в облачния ден, за закачливи слънчеви отблясъци, провокиращи вашата усмивка и мъжките погледи.

И най-хубавото – подобно украшение стои чудесно както на къса, така и на дълга коса – във всичките им варианти.

Нужни са ви най-обикновени пластмасови гребени – от онези, които струват буквално стотинки, тънка бижутерска тел и разбира се – отново мъниста – във всички цветове, които харесвате. Но аз все пак препоръчвам телта да бъде сребърна, а мънистата – в бяло-сиво-сребристата гама. И кристали, разбира се, естествени или не, защото те най-добре пречупват водните и слънчевите отражения.

Започнете да оплитате телта от единия край по показания начин. Увийте по-късия край така, че после да го скриете в нанизаното мънисто и да се спасите от одрасквания или разплитане. Но за всеки случай, добре е да капнете в мънистото и капчица бързосъхнещо лепило – като допълнителна застраховка.

После започнете да нанизвате мъниста на телта и я увивате около зъбците на гребена.

Най-вероятно парчето тел, с което работите, ще свърши преди да сте стигнали до края на гребена. Когато това стане, започнете  с ново парче тел от другия край, и вървете наобратно, към средата.

Накрая увийте телта в центъра и отново я впъхнете в някое от мънистата. Капнете и капчица бързосъхнещо лепило – за всеки случай. Работете внимателно, затягайте, но не много, и внимавайте да не прегъвате телта – мястото на прегъването ще стане по-крехко и рискувате, само след няколко поставяния на гребена, нанизът да се скъса именно там.

Когато приключите, ще имате ефектно украшение за коса, подходящо за всеки по-официален случай или просто за следващия дъждовен ден.

Необходими материали: пластмасови гребенчета за коса, тънка бижутерска тел, мъниста, клещи, ножица за тел, бързосъхнещо лепило;

Време за изработване: около половин час;

Вложени средства: един малък пластмасов гребен ми струваше 70 стотинки, телта – 2,50 лева за цяла макара, от която биха се получили много подобни украшения, използвах мъниста, останали от предишни проекти.