цветен ръчно рисуван книгоразделител с матерматически задачи

Малко обяснения

Мисля, че съм ви споделяла и преди колко трудна беше за мен математиката в училище. Сякаш учителите говореха някакъв непознат, извънземен език и изобщо не се опитваха да го направят поне мъничко разбираем. Всъщност, имах една учителка, която показа колко прекрасна и лесна е математиката, но за съжаление за кратко. Смениха я…

Години по-късно, когато вече не бях в училище и кошмарът на математиката не ме преследваше ежедневно, аз неочаквано открих синестезията. Ако не сте чували за нея, това е неврологичен или психологически феномен, при който някои възприятия се смесват – например цвят и звук, цвят и цифри, цвят и вкус… Особено силно това състояние се проявява в детството и е чудесно, ако бихме могли да го използваме. През целия си живот съм виждала цифрите и буквите със свои собствени цветове, думите си имат свои собствени цветови комбинации и това беше единственото нещо, което ми помагаше да се преборя с математиката в първите години в училище, както и да запомня различни факти в по-късните години. Мислех, че всички хора са като мен…

Така че идеята ми е да разговаряте с детето си и да се опитате да разберете дали то притежава това специфично умение. Ако го притежава, имате силен съмишленик. Можете да ползвате този съмишленик не само в схватката с математиката, можете да научите детето си да се възползва от него и по-късно – по география, по физика и химия… Хората, родени със синестезия, притежават много по-силна памет от останалите. Знаете колко важна е в живота ни добрата памет и дори не говоря за игри като „Стани богат”. Безценна е във всеки един ден.

Но дори и детето ви да не е синестет, пак можете да използвате чудесната връзка между числа, букви и цветове и да му помогнете да запаметява по-лесно трудни неща. Когато правите тези книгоразделители е много важно само да наблюдавате и мъничко да помагате. Не да ги направите вие. Оставете детето си да нарисува формите, да оцвети и очертае. Всички тези дейности заедно ще подпомогнат запаметяването, защото повече сетива ще са включени в процеса. А и ще прекарате страхотно време заедно! Преди време бях с малката ми племенница на една чудесна детска работилница, посветена на хляба. Всички деца се забавляваха чудесно смесвайки и мачкайки тестото, а родителите стояха отстрани, радваха им се и сигурно си мислеха дали тестото ще се изпере лесно. Само една майка стоеше плътно до детето си и не го оставяше да пипне нищо. Ама нищичко! То посягаше към нещо, тя му дръпваше ръчичката и го правеше сама… Беше ужасно за гледане, а за мен беше по-ужасно колко неуверено би израснало това дете. Още се чувствам виновна, че с майките само коментирахме възмутено, а не я грабнахме и не я вързахме с шалповете си в другия край на залата, за да може детето й поне веднъж да изпита удоволствието от създаването на нещо.

Как да направим книгоразделителите

Първо, съветвам ви да купите блокче с качествена акварелна хартия. Аз купувам моите от  „Слънчоглед” или „Дженезис” и съм изключително доволна от качеството на листовете. Използвам ги за почти всички свои проекти – от хартиени цветя за диадеми до изработване на картички. Акварелната хартия е жилава, гъвкава и лесно се манипулира, така че с нея ще бъде лесно да се работи и после книгоразделителите ще имат по-дълъг живот. Е, ако решите можете и да ги ламинирате, но надали е нужно. По-добре направете нови, за нови знания.

Отрежете дълги правоъгълници с размери 20 х 5 или 20 х 6 см. Не ги правете по-големи, защото ще се изкушите да вкарате в тях повече информация, а това ще затрудни детския мозък. Нека всичко бъде като игра. Играта е чудесен начин да научаваме нови неща. Подгънете около 2 см в единия край – това ще бъде частта, която се закача за страницата за по-добро закрепване.

правоъгълници от бяла акварелна хартия

Нека детето ви нарисува с молив и с ваша помощ някои от най-трудните за него цифрови комбинации. Помогнете му с оформянето. В по-късна възраст можете да използвате този метод за таблицата с умножение. Нека цифрите са големи и четливи.

правоъгълник от бяла акварелна хартия с нарисувани с молив цифри

После оцветете с детето си цифрите, добавете украса отстрани. Направете книгоразделителите ярки и красиви. Тук аз използвам любимата си акварелна техника с маркери, може би и на детето ви ще е интересно да я опита.

цифри, оцветени с акварелна техника с маркери

Когато оцветяването изсъхне, с тъмен маркер очертайте формите. Нека отново детето ви опита да го направи. Всяко от тези движения ще запечатва в паметта му и цифрите, задачата и решението й.

акварелни цифри и декорации с цветя по книгоразделителя, очертани с черен тънкописец

Следвайки същите стъпки, напишете от обратната страна отговорите на цифровите комбинации. Така детето ще може винаги да погледне, ако нещо се усъмни, а пък и книгоразделителят ще може да работи двустранно.

отговори на задачите от предната страна на книгоразделителя

И така „математическият” книгоразделител е готов!

Можете с лекота да направите същите за четене или пък ако детето изучава чужд език или се затруднява със запомнянето на нотите. Вършат работа за всичко – ако се налага да запамети адреса си или телефонния ви номер, ако има трудности кой триъгълник е правоъгълен и кой остроъгълен…

кбига с книгоразделител с математически задачи

Една бърза идея в добавка

Можете да направите книгоразделители и за оцветяване. Ползвайте тънък алкохолен маркер, за да очертаете основните „картинки”,…

…а после оставете детето си да ги оцвети. В интернет ще намерите интересни мисли за книгите и знанията или любопитни факти, които да го провокират да чете повече. Посейте в главичката му идеята, че от него зависи сбъдването на мечтите му и после само наблюдавайте как разцъфтява!

книгоразделител за поощряване на четенето

Необходими материали: акварелна хартия (най-лесно ще ви е да работите с блокчета, не с цял лист кадастрон, но вие решавате), маркери, акварелна четка (не е задължително да е с контейнер, но горещо я препоръчвам), ножици, молив;

Време за изработване: около половин час за един разделител, като добавям и времето за съхнене;

Вложени средства: едно акварелно блокче от „Слънчоглед“ е 6,50 лв по мои последни спомени, но има 20 листа, а от един лист можете да направите не по-малко от 4 широки книгоразделителя, даже 5. Не се налага да купувате нови флумастери (маркери), ползвайте старите, същото се отнася и за четката.

И макар че в случая не става дума за „средства“, времето, което ще вложите, за да прекарате в занимания с детето си, ще ви се изплати хилядократно с любов!