Голяма пъстрилка е в човешката душа. Не само че няма чисто черно и чисто бяло, ами и толкова цветове се раждат и омесват, че ако някой попита някого какво точно мисли в този момент, другият надали би могъл да даде отговор. Не че е и нужно.  И в тъгата, и в огорченията, и в самотата, дори в и в обидата има нещо хубаво. Нищо не е само добро или само лошо. Далеч съм от заблудата да вярвам, че „онова, което не ни убива, ни прави по-силни“, но щом една емоция се е появила, значи душата на човека все още може да разпознава цветовете. И ако успея да видя как една сълза пречупва и отразява света в безброй нюанси, значи трябвало е тя да се роди.

Вчера, докато кръцках цветните конци, с ръце, омазани в червено, зелено и жълто, си помислих, че именно пъстротата е най-хубавото и на хората, и на Великден. Онези, които бях срещнала през деня, имаха толкова различни планове, толкова разнообразни емоции, толкова богати очаквания… дори умората им след две напрегнати работни седмици имаше безброй нюанси. Обаче във всичко се усещаше една яркост, която я няма в друго време на годината… е, може би по Коледа само.

Така че, въпреки цялото ми старание, моите великденски яйца пак станаха много пъстри – като емоциите, които съм изпитала и попила от изминалия Великден досега. А може би и заради онези, които от години нося в себе си, и заради онези, които чакам да изпитам или попия. Съжалявам само, че нямах още повече цветове – като обещание за идна година, наситена с повече чувства…

Ако вярвате в тези неща, вземете прежди и конци от всички цветове, които намерите вкъщи. Идеята, която предлагам е лесна и бърза. И няма как цветовете да не се „получат“.

Нарежете ги на ситни парченца – между половин и един сантиметър всяко.

Ако искате, можете да ги групирате по цветове – така накрая ще имате още по-голямо разнообразие от украсени яйца.

Вземете едно яйце и го намажете с лепило. Ако използвате стиропорени яйца, нека лепилото бъде С200, защото то не разтваря материала както лепилата на ацетонова основа. Ако ще подарявате яйца, препоръчвам да използвате стиропорените – в края на всеки великденски празници остават яйца, които никой не е могъл да изяде, а и няма как да бъдат запазени, защото ще се
вмиришат.

Покрийте намазаната с лепило част с късчетата прежда и конци. Притиснете ги за няколко секунди, после намажете с лепило друг участък от яйцето и повторете. А намазвам първо едната половина, полепвам по нея конците, притискам в шепи и леко търкалям. После правя същото и с другата половина.

Когато яйцето е цялото облепено, оставям го да „почине“ около половин минута – времето, необходимо лепилото да попие в текстила и да го свърже със стиропора.

После увийте  с тънък цветен конец или сърма. Аз предпочитам сърмата, но ако блясъкът й ви се струва прекомерен, червен или друг ярък конец за шиене би свършил чудесна работа.

Необходими материали: цветни прежди и/или конци мулине, лепило С200, ножици, сърма или конци за шиене;

Време за изработване: за едно яйце – около 10 минути;

Вложени средства: пакет от 6 стиропорени яйца ми струваше 2 лева, преждите и лепилото С200 (една тубичка, която стигна за 15 яйца) имах отпреди.