Warning: preg_match(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 34 in /home/razvihre/public_html/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/nextgen_basic_tagcloud/package.module.nextgen_basic_tagcloud.php on line 183

Warning: preg_match(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 63 in /home/razvihre/public_html/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/nextgen_basic_tagcloud/package.module.nextgen_basic_tagcloud.php on line 183

Warning: preg_match(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 63 in /home/razvihre/public_html/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/nextgen_basic_tagcloud/package.module.nextgen_basic_tagcloud.php on line 183

Warning: preg_match(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 63 in /home/razvihre/public_html/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/nextgen_basic_tagcloud/package.module.nextgen_basic_tagcloud.php on line 183

Рецепти за домашни аромати

Mirizlivki-04

Преди точно десет години ИК „Унискорп” издаде малката, но много провокираща книжка на Гизела Краал „Магията на ароматите” (ако трябва да съм коректна, скоро я последва и „Магията на ароматите в банята”). Откакто я прочетох, тя стои на удобно място в моята библиотека и в началото на всеки студен сезон ме изкушава да експериментирам с някой нов аромат. И тъй като наближава моментът, в който ще трябва да преобърна подредбата в гардероба си и да изтикам на заден план летните дрехи, тези дни започнах да се оглеждам какви ароматизатори да направя. Досега на мода в дома ми бяха уханните топчета за чекмеджета и възглавничките-миризливки и началото на есента беше време на голямо шиене и разбъркване на подправки и билки. Но сега реших да заложа на бурканчетата – хем е по-бързо, хем не рискувам да останат следи по рафтовете. Освен това съм амбицирана – видях подобни в един магазин за обзавеждане, а в момента нямаше как да си ги позволя. И си казах: „Какво пък! Ще си направя свои собствени! При това – и по-евтини!” Огледах шкафовете и открих запазени красиви бурканчета – от мед, от нескафе, от кремове. Трябва да си призная, че имам един голям шкаф, пълен с всякакви дреболийки, за които съм преценила, че могат да бъдат превърнати в нещо различно. Засега с бурканчетата от кремове правех поставки за чаени свещи, но новото им предназначение е да съдържат ароматни потпури.

Нямах тюл и време да ходя до магазина, затова изрязах кръгчета от остатъци тънки летни платове – тъкмо тъканта е по-ситна и уханието ще бъде по-дискретно. Ако се притеснявате дали ароматът ще се процежда през нея, направете с игличка допълнителни малки дупчици. Преди да вържа панделката, закрепих с ластиче плата върху букранчето. А за да бъдат миризливките ми по-екстравагантни, добавих блестящи мъниста и стъклени камъчета към ароматизираните листенца. За голям късмет стара стъклена запушалка прилегна чудесно на бурканчето от нескафе. Хрумна ми, че това е чудесна идея – то няма да бъде покрито с плат, защото ще мога да го отварям, когато искам по-интензивен аромат и да го затварям, когато нямам нужда от него.

Като сметнах накрая вложеното време и средства, оказа се, че вместо да дам 18 лева за три бурканчета с ароматни листенца от магазина, съм платила само 3 – за пликчето с потпури. Освен това, вместо да прекарам цял ден в шиене и пълнене на торбички от плат и оформяне на топчета от восък и билки, само за един час бях направила по една миризливка за всеки раздел от гардероба, за всеки шкаф с дрехи, една за банята и още една за добро настроение в коридора. Все пак, някой път, когато имам повече време, ще отделя цели два дена, за да изработя и топчета за чекмеджета, и възглавнички за шкафа с кърпите.

За онези, които не са попадали на книгата на Гизела Краал, но имат повече свободно време, ето едни от любимите ми рецепти:

Сладострастно ухание за леглото

2 капки иланг-иланг, 7 капки сандалово дърво, 2 капки нероли. Този аромат е афродизиак, но също отпуска и омагьосва спалната постеля.

Ухание за децата

8 капки мандарина, 2 капки мед. Ароматът е подходящ за детски празник. Той създава уют и весело настроение. Сложете на парното кърпа, навлажнена и парфюмирана с това ухание… Ако сте организирали детски рожден ден, добре е да добавите и 2 капки ванилия за омекотяване и успокояване на темпераментите, за да не се разлудеят малките.

Ароматни топчета за чекмеджета

Смесете по ваш избор подправки и ароматни билки. Стрийте ги на прах в хаванче или електрическа кафемелачка. Добавете малко омекнал пчелен восък и омесете всичко на малки топчета. Можете да ги поставите из чекмеджетата и шкафовете.

Уханни топчета за нежни шии

Вземете пресни цветове от роза или карамфил, или пък от салвия (градински чай), накъсайте ги и ги смачкайте. Оваляйте ги в масло от розмарин, лимон или друго етерично масло, като правите от сместа малки топчета. Сложете ги да съхнат на проветриво място. Преди напълно да са се втвърдили, можете да ги продупчите и нанижете на конец, за да ги носите като огърлица около врата. В миналото това е било много популярно. (Моето предложение е да закрепите такива топчета и в собственоръчно изработени бутониери.)

А ето как можете сами да си направите ароматно масло – но само за външна употреба:

Първо трябва да си набавите основно масло – най-често за такова се използва зехтинът. После е нужно само да си купите (още по-добре, ако сте набрали сами) билки с желания аромат. Една част от зехтина смесете с четвърт час билки. Загрейте фурната на 100 – 150 градуса и сложете вътре сместа за около 2 часа. Поставете след това готовата смес в буркан затворете го добре и да го оставете на слънце за 1– 2 седмици. Накрая прецедете сместа през марля, за да отсраните билките. Не забравяйте, че трайността на домашното ароматно масло е 6 месеца, ако се съхранява на тъмно и студено място. Никога не използвайте метални съдове, а само стъклени или порцеланови. Не загрявайте ароматното масло в микровълнова фурна, за да не унищожите свойствата му.

Материали: бурканчета от мед, нескафе, кремове; пликче с ароматизирани потпури, парченца тюл или газ, ластичета, сатенена панделка, ножица, игла. И по желание – брокат, мъниста или блестящи стъклени камъчета за украса

Време за изработване: за бурканчетата с потпури – около 1 час

Вложени средства: 3 лева – за пликчето с потпури. Панделките, които използвах бяха останали от опаковка на подаръци за отминали празници. Цените на материалите, препоръчвани от Гизела Краал вероятно ще бъдат различни в разлините магазини за аромати.