Стикер арт

Както вече ви споделих, аз съм пристрастена към всякакви тефтери, красиви тетрадки, дневници, органайзери… Особено към органайзери. Те са един от малкото начини моята разпиляност, наричана любезно от приятелите ми „артистична”, да бъде организирана.

Миналата седмица ви разказах за плана на навиците, известен по света като „хабит тракър”. И както видяхте, за да го направя, начертах квадратчета. Разбира се, много лесно той може да бъде направен с най-обикновена тетрадка с малки (за възрастни) или с големи (за деца) квадратчета. Тетрадките с квадратчета са друга моя страст, привличат ме неудържимо и още не съм разбрала къде в детството ми се е зародило това привличане. Но за тях и за възможностите, които дават, ще ви разкажа друг път.

Историята днес започва с така наречените dot journals – тефтери, в които квадратчетата са очертани не с линии, а само с точки (dots). Те дават чудесна възможност не само за оформяне на таблици, но и за рисуване. Чудесни са и – разбира се – доста по-скъпи от обикновените, които имат редове или чисто бели листове. А и не се намират навсякъде.

Така че, когато по време на едно пътуване нахълтах в поредната книжарница и заварих там страхотно намаление, успях да грабна единственият останал dot journal, без изобщо да гледам,  че корицата му е мрачно-мрачно-и-тъмно синя. Важното беше, че елегантните точици на страниците му ми спестяваха цели дни чертане.

Но ето че в края на юни моят предишен тефтер свърши и дойде времето да използвам новия. Отдавна чаках този момент. И единственото, което вгорчаваше удоволствието ми, беше цветът на корицата. Бях се примирила, че няма да е златен, розов или на цветя (момиченце съм все пак!), но пък чак толкова бизнес-тъмно-син!

Просто пъстро решение

Решението на проблема дойде със стикерите на Аpli. Още когато ги видях за първи път в сайта на компанията, знаех, че ги използвам за различни творчески проекти. Но не очаквах, че може да се окажат толкова полезни за украсата на мрачно синия ми тефтер.

Стикер арт

Разположението на квадратчетата и правоъгълничетата с различен размер и подборът на цветовете ми харесаха много и реших директно да ги прехвърля на корицата на тефтера си.

Стикер арт

Първо почистих корицата със слаб спиртен разтвор – или иначе казано вода плюс спирт. Не посмях да използвам само спирт, защото подвързията не беше от истинска кожа и не знаех как ще реагира. Ако нямате никакъв спирт или домашен алкохол, може да направите слаб сапунен разтвор. Но не трябва да търкате, трябва да подсушавате бързо, а най-накрая дори и да използвате сешоар за коса, за да сте сигурни, че в корицата не е останала никаква влага.

После може да започнете с украсата.

Ще ви призная, че подреждането на мозайката не е много лесно занимание. Тъмновиолетовият стикер на моменти изглеждаше почти невидим на тъмносиния фон. Но пък аз обичам мозайки и приех предизвикателството.

Стикер арт

И тъй като някои от квадратчетата са съвсем мънички, огромна помощ при това занимание дава обикновената пинсета.

Стикер арт

На тази снимка виждате как избрах да оформя ръбчето на украсата. Първоначално опитах да изрежа извивка, но това „издърпа” следващите стикери нагоре по неудобен за шарката начин. Затова се отказах.

 

Стикер арт

За креативната медитация

Неведнъж съм споделяла своето виждане за т.нар. креативна медитация. Вижда ми се напълно безполезно да стоя в неудобна поза в някаква зала и да се опитвам да се изолирам от другите около мен, също стоящи в неудобна поза и опитващи се да се изолират от мен. Но плетенето на една кука, както и оформянето на мозайки или рисуването на мандали, са именно онова, което наричам креативна медитация. Плетенето и подреждането на мозайки отдавна са доказани начини за лекуване на емоционални разстройства и наркотични зависимости. А и накрая не оставаш с усещането за безполезно отлетяло време, а имаш в ръцете си нещо, което сам си сътворил.

Именно като след медитация се почувствах, когато успях да подредя цялата мозайка на украсата. На места не ми се получи от първия път и се наложи да я развалям, признавам си. Но концентрацията, изолирането на мислите дори от шума на дъжда навън ме освежиха неимоверно.

Много важно е, когато подреждате мозайката си, да не залепяте силно всеки един току-що поставен стикер. Подредете отделните части, още по-добре цялата мозайка, и чак след това ги притиснете силно. Ще се наложат корекции, затова нека ви е лесно. Не всички имаме нетрепващите ръце на мозъчен хирург. Аз поне ги нямам.

Когато обаче мозайката е вече готова, много старателно натъркайте всички елементчета, за да залепнат добре за корицата.

Според мен най-правилният начин е това да се направи със самата бяла стикерна основа. Обърнете я с гладката страна към стикерите и нежно, но силно притиснете всеки елемент. Може да го направите с нокът (аз така най-добре контролирам силата на натиска), а може да го направите и с ръба на ножица, с лъжичка или с всичко, което няма грапавини.

стикер арт

И ето, корицата на тефтера ми е готова! Личат си някои несъвършенства, не мога да отрека, но съм убедена, че следващата ще е много по хубава.

Тъй като лепилото на стикерите е достатъчно силно (уверих се, докато се опитвах да изчопля няколкото сгрешени), а и моят тефтер ще стои на работната ми маса, прецених, че няма смисъл да подсилвам украсата. Но ако вие планирате да носите тефтера си в чантата, няма да е лошо, ако отгоре добавите един много нежен слой от гланцовото лепило на Аpli.

Стикер арт

И една допълнителна идея

Ако търсите начин бързо, евтино и лесно да украсите бюрото си или целия си офис в един стил, може отново да използвате стикерите. Просто сложете листа в рамка със стъкло. Експериментирайте и се забавлявайте!

стикер арт

Необходими материали: стикери на Apli, лепило на Apli (по желание) и плоска мека четка за него, пинсета и няколко капки спирт, разтворени във вода. Спирта може да замените с всеки алкохол, който намерите в шкафа;

Време за изработване: около половин час;

Вложени средства: иска ми се да кажа любимото си „нито стотинка!” и няма да излъжа, защото използвам материалите, които наченах още преди седмици. И още имам от тях!