Винаги съм признавала, че обичам да спасявам, да пре-създавам, да давам втори шанс. Във взаимоотношенията това понякога ми изиграва лоша услуга, но затова пък вещите са ми искрено благодарни. Пред възможността да отидат на бунището или да се превърнат в парцали за прах, всички блузи например ми съдействат без да се противят.

Всъщност, както беше казал някой мъдрец: „Боклукът е липса на фантазия”. И не стига, че планетата се задъхва от нещата, които използваме за кратко, а после изхвърляме, ами и мозъците ни сякаш се затлачват, защото не ги тренираме. И как после да дойдат големите нови идеи, ако ние и за малките ежедневни неща не си даваме зор да помислим. А е нужно само да се огледаме.

Аз бих предложила да избираме – ако не всеки ден, то поне всяка седмица – по един предмет или вещ за рециклиране.  И да опитаме да му измислим между 5 и 10 нови употреби или да потърсим между 5 и 10 начина да го спасим от контейнера за боклук.

Ако опитате да го направите, само след половин година ще откриете, че домът ви е придобил повече характер, гардеробът ви е пълен с по-ефектни дрехи и аксесоари, а портфейлът ви е по-пълен, защото сте спестили пари. И това ще ви хареса! Дотолкова, че няма да ви се иска да спрете и ще започнете като на игра да търсите и откривате дори повече от 10 възможни приложения и решения  за всеки изникнал проблем. Ако не ми вярвате, опитайте!

Днес ви предлагам една изключително простичка и лесна идея за спасяване на блуза. По-бърза от нея надали сте срещали. В интерес на истината, тази идея е приложима дори в последния момент, когато нервно опаковате багажа си за заминаване и откриете, че удобната блуза, с която планирате да пътувате, има дупка. Мъничка дупчица, но все пак Дупка! Истинско нарушение в целостта, което след няколко часа в колата, във влака, автобуса или самолета, може да се превърне в истинска бездна и буквално да срине настроението ви!

Единственото, което ви е нужно са т.нар. хот фикс елементи.

Наричат се „хот фикс”, защото се запечатват с най-обикновена ютия. Не са ви нужни специални силиконови лепила или пистолети, допълнителни инструменти. Само пакетче с хот-фикс елементчета. Дори бих ви посъветвала, когато тръгвате да пътувате, да имате винаги едно в чантата си. Даже и да не сте си у дома, от домакинята на партито или от рецепцията на хотела можете да поискате ютия и така да се спасите. Защото вероятно ви е познато усещането, че всички сякаш са се вторачили в миниатюрното проблемче на вашата дреха? На почти всяка жена това ужасно много пречи по време на разговор, особено когато трябва да бъде самоуверена, блестяща и единствена.

И така… блуза, ютия, памучно парче плат (ако сте в хотел и нямате от старомодните платнени носни кърпички, може да използвате крайчето на чаршафа) и хот-фикс.

Поставете проблемната част на блузата върху мека повърхност, най-добре памучна. Не я оставяйте сгъната, защото лепилото на хот-фикс елементчето може да проникне през пласта, на който работите, и да го фиксира за следващия. А вие не искате деколте, залепнало за гърба, нали?

Положете избрания хот-фикс елемент внимателно върху проблемното място (може да се наложи да използвате повече от един, затова добре обмислете с каква форма ще направите поправката, за да изглежда като специален ефект),

отгоре покрийте с памучната тъкан и притиснете с горещата ютия.

Всеки комплект хот-фикс елементи има кратка инструкция на гърба на опаковката – с пара или без пара, на колко градуса. Но от опит мога да ви кажа, че ако не намерите такова упътване, правилото е – без пара и горещо! Памучното парче плат ще запази дрехата ви от изгаряне, а ако в тъканта й има по-голям процент найлон или силикон, фиксирайте елемента само с върха на ютията – сякаш искате да я забиете в плата.

И готово! Само за няколко минути ще имате нова ефектна блуза и никой няма да заподозре, че тя е същата онази, с която бяхте сутринта.

Необходими материали: ютия, хот-фикс елементчета, парче памучен плат. Моят съвет е: купувайте качествени хот-фикс елементи. Може да са малко по-скъпи, но издържат и на 1200 оборота центрофугиране (изпробвала съм го!). Ако се чудите за формата, кръглите вършат най-добра работа и дават най-много възможности за подреждане и украса.

Време за изработване: зависи от размера на пораженията. Понякога може да ви се наложи да уголемите дупката, да направите още 3-4 дупки и да ги обрамчите с малки елементчета, за да стоят „като нарочно”. Блузата на снимката префасонирах за точно пет минути. Дупчиците бяха само две, но аз сложих повече украса – именно, за да бъде като „нарочно”.

Вложени средства: пакетче хот-фикс с около 20-50 малки елемента струва между 4 и 10 лева и ще ви стигнат да спасите поне 2 блузи.

Ако ви е било интересно, по-нататък, във видеоканала на РазВихрено ще ви предложа видео с няколко други и малко по-сложни идеи за спасяване и украса. Хубав ден!