Втора част от проекта за изработване на кактус от хартия.

Следващата стъпка е да оцветите кактусовото листо. Не изцяло, разбира се, просто да добавите ту-там различни цветни нюанси, за да изглежда по-реалистично.

После, преди още листото да е напълно изсъхнало, направете  дупки през него с дебела и остра игла. Ще ви е по-лесно, ако поставяте листото върху кухненска гъба, когато натискате с иглата.

От останалите късчета филтри за кафе изрежете парченца с показаната форма и ги усучете.

Оцветете ги, ако това отговаря на проекта ви…

После внимателно ги прокарайте през направените в листото дупки до средата им. Капнете мъничко лепило, за да ги фиксирате.

Следващата стъпка е да изрежете цветчета. Ако разполагате с машина за изрязване и релеф, може да използвате нея. Аз избрах моите щанци за орхидея, които ми послужиха и при изработката на куп коледни звезди няколко месеца по-рано. Но ако не разполагате с машина и щанци, може просто да изрежете най-обикновени листенца. Готовата форма спестява само малко време, нищо повече. КОгато ги изрпзвате дори не е нужно да спазвате правилна форма, защото после ще ги усуквате и намачквате с пръсти.

Ако имате хартиени филтри за кафе, използвайте тях. Те също ще ви спестят време, а и преливането на цветовете е чудесно.

Сложете лепило на карфицата и я прокарайте през едно от мънистата. Това ще бъде основата на кактусовите цветчета.

После започнете пласт след пласт да залепвате листенцата около мънистото. Ако ползвате готова изрязана форма, нанизвайте  я през центъра. Не занравяйте след всеки слой също да капвате по мъничко лепило.

По този начин ще може да направите цяла купчина малки кактусови цветчета.

Накрая остава само да ги забодете в кактусовото листо и вашият прекрасен цъфтящ кактус е готов

Необходими материали: креп хартия, хартиени филтри за кафе (ако нямате, може да ги замените със сатен, с тишу или обикновена принтерна хартия), лепило С200, обикновени салфетки за хранене или парче кухненска или тоалетна хартия, дървени шишчета и клечки за зъби според броя и размера листа, които планирате да правите, карфици, кръгли мъниста с дупка, през която карфиците могат да минат (но не много голяма), флумастери и четка за акварел, акварели, ножици;

Време за изработка на едно листо: около 1 час;

Вложени средства: Постарайте се да не купувате нищо, а да ползвате материали, които вече имате. Ако поръчвате онлайн, една ролка креп хартия от „Ракхива” е между 1,60 и 3,00 лева, като не забравяте да добавите и цената на куриера за вашия град. Винаги можете да замените креп хартията с бяла кухненска хартия без картинки, но тогава трябва да работите много по-внимателно.