хартиени животни от торба на ИКЕА

Вдъхновението за тези животинчета дойде от снимки, които видях в интернет. Това бяха кукли от памучен плат, с много семпла форма, просто едно парче, включващо и уши, и опашка… Първоначално си мислех да опитам с хартията точно по този начин, но после се изкуших да добавя и нещо текстилно…

Получиха се очарователни същества, които могат да бъдат използвани както за светивалентински подарък, така и за украса на детска стая.

В началото беше торба от ИКЕА

Разбира се, може да ползвате и друга хартиена торба, но аз харесвам много тези от ИКЕА, защото хартията е здрава, жилава и не се разкъсва лесно. Има „мускули”, казано по друг начин.

торби от ИКЕА

За да изработите кройката, сгънете правоъгълно парче хартия на две части и изрисувайте половинката от съществото, което планирате да ушиете. Сгъването ще помогне да получите напълно симетрично тяло и така ще помогне за по-нататъшната ви работа. Може да използвате и ненужни страници от списания или вестник, стара сметка за ток… За котката аз използвах дъното на торбата.

изрязване на кройка за хартиено животно

Ето това са моите две кройки.

кройки за хартиени животни

Сега идва един важен момент – оформянето на дъното. Развира се, може впоследствие просто да зашиете двете парчета едно за друго, но точно тази сгъвка ще даде на тялото повече обем и ще можете да вкарате повече пълнеж между двата пласта хартия. Вие решавате, аз го препоръчвам.

Първо, преди да очертаете кройката върху парчето хартия, което сте избрали, сгънете го на две така, че сгъвката да се пада на дъното. Тази сгъвка е средната линия на снимката по-долу.

Прегънете и други две „линии” от двете страни на средната. Няма значение в каква посока го правите – нагоре или надолу. Идеята е там да има сгъвка, която после ще използвате за придаване на обем. Разбира се, може и без тези две прегъвания, но според мен с тях е по-лесно да се работи по-нататък.

После прегънете и ъгълчетата – както е показано на снимката.

хартиени животни от торба на ИКЕА - сгъване при дъното

След като направите всичко това, вие трябва да получите ето тази форма:

хартиени животни от торба на ИКЕА - сгъване при дъното

Следващата важна стъпка е изглаждането с гореща ютия. Малко омачканост ще придаде чар на творенията ви и ще напомня, че материалът е хартия. Но големите „бръчки” ще разкривяват муцунките и личицата няма да изглеждат добре.

Сглобяване и други удоволствия

След като изгладите парчетата хартия, изрисувайте личицата. Не забравяйте – големи очи близо до носа придават по-бебешки вид. По-голямото разстояние гарантира по-възрастен вид на съществата.

За изрисуването на лицата аз използвах акрилни бои, защото съхнат много бързо, имат добра покривност и цветовете са трайни. Първоначално мислех да мина и втори слой, но ми хареса как хартията прозира лекичко отдолу и се отказах. За довършителните работи използвах акрилни и алкохолни маркери – бели и черни.

Докато чаках личицата да изсъхнат, оплетох чифт уши, една дълга опашка и направих един помпон. Ако и вие сте решили да започнете и завършите своя проект наведнъж, това е най-добрият начин – докато направите ушите и опашките, акрилните бои ще са отдавна изсъхнали. Доукрасяването с маркерите отнема няколко минутки.

За ушите и опашките може да използвате меланжирана прежда или просто навързани конци от разноцветни прежди. Това ще придаде допълнителен чар на творенията ви.

Ако не плетете на една кука, може просто да изрежете ушите и дългата опашка от някакъв пухкав плат. За опашката може да опитате с усукана прежда. Може да ги колосате дори (или да ги втвърдите – с С200 или лепилото на Apli), за да им придадете после желаната форма.

хартиени животни от торба ан ИКЕА - оплитане на ушите на една кука

Когато всичко е готово, остава ви само да зашиете частите и да сглобите животинчетата. Аз с огромно удоволствие ползвах машината на едната от бабите ни, която сестра ми преотстъпи на мен. Истинско удоволствие е да се работи на нея заради красотата на детайлите. Някога хората са създавали инструментите да векуват, не да се развалят след година и да трябва да се купуват нови. За съжаление машината трябва да бъде посетена от майстор, защото конецът започна малко да „дърпа” – може да го забележите на снимките. Но пък свърши чудесна работа!

Преди да започнете да зашивате, ако искате да ви е лесно, залепете цялата лява част заедно с едното ухо. После шийте. Не започвайте да слагате пълнежа, преди да сте стигнали до една трета от втората страна.

Хартиено и с любов

Напъхвайте лекичко с обратната страна на молив или с друг инструмент, който ви е удобен. Не натискайте много, за да не разкъсате хартията при шевовете. В крайна сметка не ви е нужен много пълнеж, само мъничко – за обем.

пълнене на хартиени животни

Когато животните са ушити, последната стъпка е да залепите помпона на гърба на заека. Така и той ще си има опашка.

Напъхвайте лекичко с обратната страна на молив или с друг инструмент, който ви е удобен. Не натискайте много, за да не разкъсате хартията при шевовете. В крайна сметка не ви е нужен много пълнеж, само мъничко – за обем.

И така, животинчетата от хартиена торба на ИКЕА са готови. Описаните стъпки и идеи са препоръчителни, вие винаги можете да се оставите на фантазията си и да направите уши от помпони или някакви други декорации. Важното е да се забавлявате. Освен това съм убедена, че ако привлечете на своя страна и малки помощници, ще си прекарате един чудесен, незабравим следобед.

хартиени играчки от торба на ИКЕА

Необходими материали: хартиена торба от ИКЕА, бързосъхнещо лепило за хартия, по желание – С200 или лепило на Apli, памучна или вълнена прежда (или плат по ваш избор), кука, пълнеж за играчки или обикновен памук от аптеката, ножици, акрилни бои, четка, акрилни маркери (няма да имате нужда от тях, ако очертаете старателно формите с по-малка четка), черни маркери – по-тънък и по-дебел;

Време за изработване: около 3 часа;

Вложени средства: сумарно около 3-5 лева, ако не купувате нищо ново. Аз използвах само материали, с които вече разполагам от поне година (като лепилата и преждите) и само торбата беше сравнително нова. Ако нямате нещо, може да вземете назаем.