как да изработим коледни тагове със стикери

Декември. Краят на годината е и неизпълнените обещания ни боцкат като изсъхнали трохи от сладкиш между чаршафите. Ако си ги спомняме.  Е, спомняме си ги, разбира се, но бяха толкова отдавна, през януари. А и нали пак идва януари и може би отново имаме шанс да опитаме, този път начисто…

За мен от всичките „да науча”, „да отслабна”, „да пътувам”, „да спечеля”, „да направя” най-ценното е „да бъда повече време с…”. Да бъда повече време с хората, които обичам. Дори и по телефона, но да чувам гласа им. Или да си мълчим, всеки унесен в своята си книга, но в една и съща стая и гърбовете или раменете ни да се допират. Или в кухнята, докато забъркваме тестото за коледните сладки или си разпределяме „Ти режеш лука, а аз – доматите”. Това последното звучи много банално, нали? Но пък е една от магическите съставки, които наистина правят ястието по-вкусно. „И щипка любов”. Научих го по трудния начин.

Затова днес ще ви предложа една мъничка идея за „щипка любов”, която да добавите към деня си и дори да дарите на някой в нужда. Най-добре е да направите всичко заедно с децата си – отделете един час поне и ми повярвайте: ще бъде безценен за тях. А и за вас.

Купете блокче за рисуване с качествена акварелна хартия и изрежете етикетчета с размерите на етикет за дреха или малка картичка. Аз си имам няколко различни форми, които ползвам като шаблон постоянно.

шаблони за коледни тагове и как да си ги направим

Направете дупки за връзки на етикетчетата:

заготовки за коледни тагове от бял картон с дупка

Изтрийте внимателно с гума всички следи от молива, с който сте очертавали.

коледни тагове и етикети за подаръци

Сега идва забавното. Най-лесният начин да направите елегантни и ефектни етикети за подаръци е със стикери. Те могат да бъдат успешно използвани и от много малки деца, така че, ако съкровищата ви са на различна възраст, няма да има тъжни и обидени. За всеки ще има работа. За моите тагове съм използвала стикерите на Apli (линк в списъка с материали долу). Не са скъпи и с един комплект можете да направите поне 10 етикетчета като тези на снимките, даже и повече.

коледни стикери и заготовки за коледни тагове

А най-хубавото е, че можете да ползвате „леглата” на стикерите, за да оформите прави линии. Просто повдигнете леко стикера и подпъхнете картончето. Така няма да изгубите нито милиметър, защото неизползваната част си остава на мястото.

подпъхване на картончето под стикера

После леко обърнете и кръцнете с ножица по ръба на картончето.

изработване на коледни тагове и етикети за подаръци със стикери

Стикерът ще си легне обратно в „леглото”, а вие ще имате чудесна декорация от край до край.

коледни тагове и етикети за подаръци

Най-хубавото е, че можете да подреждате различните елементи едни върху други и да създавате цели картинки и сюжети. Оставете децата да ги измислят – убедена съм, че ще създадат чудесни неща.

подреждане на стикери

Така можете да направите етикети за подаръците на всички от семейството и за всички приятели. Убедена съм, че бабите и дядовците ще бъдат щастливи да имат такъв точно етикет, изработен и надписан от любимото внуче. Особено пък ако им подарите и снимка с внучето в момента на изработване на етикета. Най-ценните подаръци, знаете, не са най-скъпите, а тези, които стоплят сърцето ни. Дори и ако ни накарат да си поплачем мъничко от щастие.

изработване на коледни тагове и етикети за подаръци със стикери на Apli

След това можете да оставите децата да дорисуват различни елементи така, както аз направих с тези вързалки за топките.

дорисуване на елементи на коледните тагове

После нарежете цветен канап или усучете два цвята прежда и сложете „вързулки” на етикетите. Много обичам тази дума „вързулки”. Прадядо ми я използваше за всички къси малки връвчици, подобни на тези тук, както и за елементите, които навързват красиво ръкописните букви една към друга. Още си спомням как седим на масата в кухнята, навън е снежна зима, аз пиша домашни и много се старая да е красиво, а той наднича в тетрадката ми и казва: „Мойто момиче, тия вързулки тук много добре си ги направила”. Понякога си мисля, че почеркът ми прилича на неговия – ама само понякога. Той пишеше много красиво, с елегантни букви, каквито не се срещат вече в мъжите почерци…

коледни тагове и етикети

Това е. Етикетите за подаръци са готови! Прекарали сте около час с децата си, шегували сте се, създали сте нещо заедно. Имали сте безценно вълшебно време, което никое чистене, готвене или пазаруване не може да замени.

Моите тагове ще отидат в една група за взаимопомощ – Надежда за Димитър. Ако направите повече етикети за подаръци, може и вие да се включите. Чудесата не се случват само по Коледа, но пък точно около Рождество е периодът, когато да осъзнаем, че сбъдването на много чудеса зависи и от нас.

Материали: акварелен картон (аз предпочитам блокчета, не цял голям лист, защото рязането е по-лесно и не се получават зацапвания или измачкани части. Блокчетата си купувам от „Слънчоглед” или „Дженезис”), борд стикери на Apli , ножици, перфоратор, цветна прежда, панделка или канапче за подаръци;

Време за изработване: за 10 стикера – около половин час. Но ако ще работите с малки деца, добавете и още половин час – за въпроси, обяснения и прегръдки;

Вложени средства: акварелните блокчета с 20 листа съм купила последно за около 7 лева, но от един лист се получават не по-малко от 12 етикета. Стикерите на Аpli са около 3 лева в сайта им. А времето заедно е безценно.