имитация на ретро билет

Продължавам с темата за това как да намалим броя на материалите в собственото си творческо пространство и да започнем сами да изработваме декорациите за хартиените си проекти.

Правило ми е впечатление колко много ретро билетчета, прясно отпечатани през… XXI век, се продават – готови за украса на картички, пътешественически албуми, арт журнали и какво ли още не. Те са очарователни и изкушението да си поръчаш поне 2-5-10 кутийки от най-различни видове е голямо. Но дали си струва и няма ли начин да си ги направим сами?

Откакто се захванах да редуцирам количеството материали в работното си пространство, не съм се и замисляла да си купувам готови «билетчета». Но пък искрено се забавлявам с изработването им.

Започнете с най-обикновена бяла хартия

Този път казвам «най-обикновена», защото държавните институции не отделят големи суми за отпечатването на подобни документи с кратък живот. Следователно и хартията за тях е евтина, което означава ниско качество. За по-голяма достоверност и вашата трябва да е такава.

Аз лично избирам хартия между 80 и 120 грама от детски блокчета за рисуване. Можете да използвате също корици от тетрадки или пък бялото поле от страниците на вестници, ако искате по-фини елементи.

Нарязвам листчетата в различни размери, перфорирам или заоблям краищата. Тук вариантите са два – можете да се опитате да копирате истински съществували някога билети или пък да създадете свои собствени. Аз предпочитам второто, защото ми харесва да си измислям за какво би могло да се използват…

нарязани листчета бяла хартия

Не знам какво е истинското име на този нож, но е един от интрументите за обработване на кожа и съм го срещала като «зъбна рейка». С него правя чудесни перфорации за частите, които трябва да бъдат откъснати…

перфорация със зъбна рейка

Даже откъсвам някои крайчета, за да изглеждат съвсем реалистично билетите ми.

откъсване при перфорацията

Състаряване

Чай или кафе? Вие решавате. Чаят придава по-червеникав оттенък (аз предпочитам да ползвам черен), а кафето – по-жълтеникав. Но истината е, че колкото чайове и кафета, толкова и нюанси.

листчета хартия, потопени в нескафе

После суша листчетата върху хартиени салфетки. Натрупвам ги хаотично едно върху друго, за да се получат тези специфични петна и линии, сякаш от лошо съхранение.

изсушени листчета с петна от кафе

И понякога, понеже хартията е евтина, дори получавам «бонус» – ето тези специфични мехурчета например.

мехурчета, образували се при сушене на нискокачествената хартия

Оцветяване и печатане

По мои наблюдения, основните цветове на билетите са червено, зелено, черно и синьо. И тъй като са стари билети, цветовете са избелели, потъмнели или променени в други. Тук се сещам за един прекрасен натюрморт, който преди време видях Rijksmuseum в Амстердам. Цветя и плодове в купа върху сива покривка. Да, обаче покривката оригинално не е била сива, а пурпурна. Но тъй като специфичният червеникав лак, положен върху нея, е избелял, се е получило едно много елегантно копринено сиво. Което пък изобщо не отнема от красотата на картината, а и останалите цветове са си наситени и грабващи окото.

Ето моят метод да оцветя билетчетата, без претенции, че някога ще бъдат положени в национални галерии…

От лявата страна е оцветяването с алкохолен маркер, а вдясно – с акварелен маркер и четка с вода. Едното изглежда по-равно, а другото – с повече петна. Вие изберете кое ви харесва.

Само внимавайте, ако оцветявате двойни билетчета, да положите цвят и от вътрешната им страна, за повече достоверност.

оцветяване на двойни "билетчета"

Другата много любима за мен техника е тази оцветена перфорация, която се получава като прекарам «зъбната рейка» през тампон с цветно мастило преди да премина с нея през хартията.

оцветяване със зъбна рейка с боя или мастило

Всъщност, при оцветяването и печатането сме оставени изцяло на въображението си. Не забравяйте, че подобен вид документи често имат кочан, че се късат и редовно печатите при представяне са поставени накриво – особено, ако става дума за печати за корабни пътешествия или преминаване през граници или митници. Аз предпочитам да използвам основно геометрични печати, както и такива, които имитират пощенски марки, имат цифри и изображения, наподобяващи гербове. Разгледайте печатите си, всеки от тях има пренебрегвано досега ъгълче, което може да ви свърши чудесна работа. Цифрите 86 например са от печат с ноти, а квадратчетата не бях ползвала никога досега.

печат-квадратчета с тъмночервено мастило

Когато положите избраните печати, добре е да състарите ръбчетата  и ъгълчетата на билетчетата си с малко натриване с кафяво мастило и разтриване с пръсти.

печат с черно мастило МОН

състарени ъгълчета на "билет"

Финални щрихи

Още състаряване! Не се притеснявайте да скъсате тук и там, да смачкате. Даже може да стиснете някой от готовите билети в шепата си и после да го изгладите с ютия. Препечете го във фурната, ако цветовете ви се виждат недостатъчно «стари».

Другият елемент е ръкописът. Добавете някакви бележки на ръка, заградете някои цифри, а отгоре им ударете печат с герб с друг цвят. Не е нужно бележките ви да имат смисъл.

различни несъществуващи реално билети

И сте готови!

Разполагате с куп фалшиви забавни билетчета от въображаеми пътешествия, доказателства за шпионски афери или мили спомени от романтични разходки. С няколко парченца хартия сте създали цял нов свят, потопете се в него! Подобни билетчета са много добра добавка към детски игри на пирати, приключения за търсене на съкровища или покани за рождени дни.

Необходими материали: обикновена евтина бяла хартия, чай или кафе, цветни мастила или маркери, тампон с черно мастило, ножица, перфоратор, зъбна рейка. Ако нямате зъбна рейка, може да направите дупки с по-дебела игла или да направите ситен бод на шевна машина без конец;

Време за изработване: на целият този куп – около час и половина – два;

Вложени средства: никакви.