…или Как да провокираме детето да увеличава знанията си

Определено съм на вълна училище. Както всяка година по това време. И ми се иска да ви споделя една много лесна идея, която помага на децата да „ъпгрейдват” знанията си и да не се ограничават само до написаното в учебника. Както беше казала веднъж моята приятелка Светлана, образованието е въпрос на личен избор. Колко и какво ще научим зависи само от нас самите и никой университет на света няма да ни даде онова, което сами можем да си вземем.

Но за да се научим как да се образоваме, е добре да започнем в ранните си детски години. Хубаво е някой родител да ни го покаже.

Идеята е простичка – книгоразделители-джобове. Те са създадени на принципа на книгоразделителите-ъгълчета, но със съществена разлика. С тях хем се отбелязват определените страници, хем са достатъчно големи, за да съдържат няколко листчета, на които детето да отбелязва въпросите, които са му изникнали в момента. Или, когато урокът стане монотонен, дори да си порисува, вместо да драска мустаци по снимките в учебника си. Факт е, че повечето учители не харесват, когато децата записват неща извън урока в тетрадките си. Но пък детското любопитство е огромно. Благодарение на него децата учат толкова бързо и именно затова е много важно да се поощрява.

Според мен, решението е книгоразделители-джобове. Честно казано, те са помагали и на мен. Много по-лесно е да сложиш бележката на конкретната страница, вместо да пишеш в тефтерче отстрани и после да се чудиш какво точно е провокирало този въпрос. А ако въпросът е зададен от дете към родител или учител? За да отговори, възрастният определено ще се нуждае от повече информация. И ето – книгоразделителят е на точната страница, бележките с въпроси също са там. Става бързо и лесно.

Как да си направите книгоразделител-джоб

Нека първо направим шаблон, защото е добре да имате повече от един книгоразделител-джоб. Вземете един лист А4 или А5 – според размера на тетрадката или учебника, за който го правите. Показаният на снимката е А5, хартия 200 грама. Съветвам ви да изберете по-плътна хартия, защото ще се наложи да очертавате повече от една форма.

Прегънете, за да получите квадрат (всъщност, може да ползвате готов квадратен лист, но листовете най-често идват в правоъгълна форма, така че изберете това, което ви е по-лесно).

Изрежете останалата част. Тя може да ви послужи после за елементи на украсата.

Отрежете връхчетата както е показано на снимката. Не много дълбоко, но все пак е добре да ги кръцнете. Това ще осигури възможност за повече бележки.

Разтворете и разделете на две равни части.

Вземете единия от „триъгълниците”. Очертайте както е показано на снимката. Пунктираната линия е за прегъване, а непрекъснатата – за изрязване. Прегънете и изрежете.

Вземете втория триъгълник и изрежете по пунктираната линия.

Така ще получите „гръб” и „лице” на кногоразделителя-джоб. И ще имате готов шаблон, с който да направите много други – поне по един за учебник.

Сглобяване и украса

Очертайте получените шаблони върху цветна хартия. Добре е и тя да е по-плътна, за да имат разделителите по-дълъг живот. Не забравяйте, че ще бъдат използвани многократно, а и много често децата просто набутват учебниците и тетрадките в раницата си.

Изрежете и сглобете. За целта е важно много внимателно да намажете с лепило целите прегънати крилца на „гърба”. Това ще гарантира, че страницата ще влиза после докрай и няма да се закача за незалепени ръбчета. Ако искате, може да залепите частите не отвътре, а върху „лицето” и да превърнете него в гръбче.

За повече стабилност, а и за украса, подсилете с уаши. Това на снимката ми е любимо (аз съм голям почитател на уашито), а откъде е, може да видите в края на текста.

Изрежете украси от хартия или плат. Ако имате машина за изрязване и релеф, ползвайте я. Ако не, оформете елементите с ножичка.

Не е нужно да ползвате моята идея за украса. Ще бъде много мило, ако направите надпис от типа „Ще се справиш!” или сложите семейна снимка, на която всички сте усмихнати. Децата имат нужда да знаят, че родителите им ги подкрепят и обичат, а пък при малките, особено първолачетата, тя е особено голяма.

Ако решите да добавите украса с брокатено лепило, сметнете повече време за съхненето му. Ще ви трябват поне 2 часа.

И ето – книгоразделителят джоб е готов! Той може да приюти не само листчетата с бележки, но дори картичка за учителката или за рожден ден на приятел. Дори бележка от мама за нещо, което детето не бива да забравя.

Само е важно да научите детето си всеки ден след училище да изважда написаните бележки и рисунките, за да ги провери, а и на следващия ден джобът да е готов за новите.

Приятни занимания!

За снимките съм ползвала чудесната, много забавна и много полезна книга „Как да пишем страхотни истории“ от Кристофър Едж, в превод на Юлия Спиридонова-Юлка (издателство „Софтпрес“, 2017).

Необходими материали: плътна едноцветна или многоцветна хартия – 200 грама върши чудесна работа и за шаблона, и за джоба после, ножици, лепило,, брокатено лепило, уаши лента – моята е на Apli (в сайта на Корнел В ще откриете всякакви чудесни десени) и я препоръчвам, защото за същата цена получавате цели 10 метра;

Време за изработване: ако не броим съхненето на брокатеното лепило – половин час за показаните два книгоразделителя

Вложени средства: уаши лента – 5 лева, но ще използвате само малка част от нея, брокатено лепило от „Джъмбо” – купувала съм го миналата година за 2 лева и все още го ползвам.