Детското въображение е вълшебно нещо. Дайте му посока и то може да реорганизира целия свят. Една от моите най-големи „болки” е консервативността и изостаналостта в обучението на децата, особено на тези в ранна възраст. Голям брой учители повтарят едно и също от години, без дори да се опитат да сменят подхода или да провокират детското въображение. Както една учителка беше казала преди време: „Не трябва да им е интересно, трябва да го научат”. Честно? Брррррр! В XXI методи от килийното образование.

А малките просто имат от леко окуражаване, за да разперят крилцата си. Дори и ако това окуражаване трябва да бъде наречено „вълшебство”. Лесно е. Ако не ми вярвате, ще ви дам пример с плацебото – обикновените захарни хапченца са помогнали на мнозина да преодолеят сериозни състояния. След като подобен метод действа при болести, може ли да не подейства за решаването на една проста задача от учебника по математика?!

Само след няколко дни първокласниците ще влязат в училище. Едно ново място, с нови учители, с нови деца, с които ще трябва да намерят общ език, с нови правила. Едно ново място, където вече им е обяснено, че „нещата са сериозни”. Ако родителите са стресирани, представете си малките. Много често те просто блокират и не могат да се справят, въпреки че знаят отговорите или поне знаят как да стигнат до тях.

И така, идеята ми за помощ е най-баналната – вълшебна пръчица. Добре, не точно вълшебна пръчица, а вълшебен молив? Молив, който помага да се справяме с трудните домашни. Не ги пише сам, не решава задачите сам, но пък помага да намерим най-лесния път. Един молив, който трябва да стои у дома, защото другите не бива да го виждат, за да не изгуби силата си. Ние обаче трябва да внимаваме в час, за да обясним на молива какво точно се изисква в задачата и как трябва да намерим решението.

Моята идея ще е за момиченца, защото е вдъхновена от племенницата ми, която тази есен тръгва на училище, но нищо не пречи да се направи подобен молив и за момченца. Само трябва да замените дантелите и брокатите с колички, с прилепи, с паяк (защо не?). Или пък просто да сложите един красив молив в специална кутия и да го подарите с думите, че ви е помагал да решавате своите трудни задачи, а сега ще помага и на детето ви. Вълшебен молив! Детското въображение ще свърши останалата работа.

И така, нужни са ви цветни хартии, брокатени хартии или фоам, ножици, лепило и пистолет с горещ силикон.

Изрежете  с ножица или гилотина няколко еднакви по ширина цветни хартиени ленти.

Сгънете ги по дължина като ветрило.

За този проект аз използвах по 3 ленти, изрязани от ширината на лист с размери А4. И съответно сгънах 6 „акордеончета” – три жълти и три оранжеви.

Залепете „акордеончетата” в лента като вкарате едно в друго крайчетата им…

… а после ги съединете в кръг.

Залепете молива с горещ силикон като непишещият му връх сочи центъра на кръга.

Хубаво е върхът на молива също да влиза в центъра, а да не стига само до края на хартиената лента. Това ще осигури повече стабилност на залепването.

Залейте центъра с горещ силикон и веднага притиснете листче хартия върху него – то ще предпази хармониките от разтваряне. Внимавайте да не се опарите, силиконът е много горещ, а ще трябва да притискате пръстите си върху бялото кръгче поне 10 секунди, докато залепването стегне. Добре е да използвате по-дебела хартия или дори картон. Повторете същото залепване и от другата страна. На този етап не се притеснявайте от силиконовите „мустаци“, после ще ги изчистите.

Изрежете с машина за изрязване и релеф различни елементи, които да се събират в току-що изработения кръг. Ако нямате машина за изрпзване и релеф, ползвайте къдрава ножица или помолете приятелка за помощ.

Започнете да ги залепвате. Не се приснявайте, ако сте поставили центъра малко накриво.

Просто сложете отгоре по-големи елементи, които ще го прикрият.

Ако лентите ви не са били с еднаква ширина и сте пропуснали да сложите от вътрешната страна получилите се неравности…

… може да ги прикриете с различни малки детайли – сърчица, цветчета, дори цветни пера.

Накрая може да залепите панделка там, където моливът размества ръбчетата на хармониката и така да прикриете мястото.

И украсата на вълшебните моливи е готова!

Това е само принципна идея, вие можете да добавите още панделки, копче за център, вместо кръгче, мъниста (направете кръгче с горещия силикон и потопете в плоска чинийка с малки мъниста), можете да капнете брокатено лепило на всеки един ръб от хармониката. Всичко, което може да накара вашето малко момиченце да се възхити.

И повярвайте ми, вълшебните моливи действат! Ето този ми помогна да реша една задача от първи клас, която още ме кара да се будя уплашена нощем. С 5 + 5 беше лесно, но 7 объркваше всичко и все не можех да разбера как се получава това дванайсет. Сега задачата е решена!

Необходими материали: цветни хартии, брокатени хартии или фоам, бяла хартия, парченца картон, ножици с релеф, обикновени ножици, пистолет с горещ силикон, прозрачно лепило за хартия, машина за изрязване и релеф (незадължително), дъска за биговане (незадължително), мъниста, копчета, цветни пера и всякакви други дребни украси;

Време за изработване: за двата молива около час;

Вложени средства: един лист брокатен фиам ми струваше 0,80 лева, но използвах само малка част от всеки цвят, така че ще ви остане и за коледни декорации. Избрах моливи, които имам от години и все още не съм използвала, дългите силиконови пръчки за пистолета за по 0,30 лева