Може би звучи донякъде като предразсъдък, но съм убедена, че хората с творчески хобита са по-добрата част от човечеството. Не защото аз съм една от тях – аз също си имам моите си тъмни ъгли и здраво заключени килери. Но всеки път, когато се захвана с някое от хобитата си, светът ми буквално се озарява от светлина и сякаш вълшебна метла изчиства мрака от килерите… Малко патетично звучи, но точно такова е усещането. Домът на душата ми се подновява.

Баба ми казваше „До зает човек дявол не сяда”. С годините все по-често осъзнавам колко е била права. Понякога дори й го казвам и знам, че ме чува. Докато броя бримките и наметките на куката (и дори когато разплитам), докато създавам ново хартиено цвете или картичка (а пръстите ми са омазани в лепило и повличат разни дребни елементчета), докато  украсявам торти и бисквити (и ми се иска да загреба с лъжицата и да излапам целия този вкусен захарен крем)… във всичките тези мигове дори не се сещам за грозните неща и хорските лошотии.  Когато пръстите ми работят, те сякаш изплитат около мен невидима защитна стена, през която мракът не ме достига. Разбира се „пръстите” е поетично казано. Имам приятелки, които работят със сърцето и устата си, преподавайки на специални деца, имам познати, които пеят или ходят на танци, такива, които пишат поезия или разказват разсмиващи или мотивиращи истории…

Затова ми хрумна в края на тази година да ви предложа дванайсет идеи за занимания, които може би не сте опитали. По една на месец. Ако пък вече умеете това, което се пада, опитайте макрофотография, убедена съм, че досега не сте.

И така:

12 нови хобита, с които да експериментирате през 2019 година

Януари

Плетене

Ако го умеете на две, опитайте на 1, на 3 или 5. Една приятелка ми сподели наскоро за прекрасните чорапи, които друга нейна приятелка плете и подарява. Каза че са като бижута, от много тънка прежда, с ефектни десени… Представих си колко е приятно да си обуеш такива чорапи, изплетени от любящи ръце, и да се сгушиш в креслото с хубава книга и горещо какао. Или пък в леглото. Нали казват, че когато краката са топли, се спи по-добре. Ако се будите нощем по никое време, може да опитате този трик.

 Източник: Tatiana Orlova, Etsy

Февруари

Бродерия

Признавам, това не е за мен, прекалено много търпение се изисква, а аз искам да видя „нещото” готово веднага. Но имам приятелки, който създават уникални бродерии и може би скоро вие ще сте сред тях.

 Източник: Rosa Bella Cross Stitch Interior Solutions

Март

Дантела на една кука

Сестрата на една от бабите ми плетеше истински вълшебства – паяжини, отрупани с цветя, морска пяна и лунни лъчи в едно… Помолих я да ме научи и тя се захвана с радост. Но аз бях тийнейджърка, нетърпелива, исках всичко да става веднага… и не издържах, отказах се. Години по-късно срещнах учителка, която ми предаде своята любов към плетенето, и сега, макар че още се уча, мога да кажа, че това е едно наистина прекрасно умение. И успокояващо. Да не говорим, че носи и доходи.

Април

Калиграфия

Помните ли часовете по краснопис в училище? Аз ги помня. Обожавах ги! Чаках ги с огромно нетърпение. Много съжалявам, че в по-късните класове не продължихме с тези занимания. Жалко е, че съвременните български деца ги нямат. Нека не звуча старомодно, но те са чудесно занимание за всяка жена. И една клюка, ако не сте я научили още – калиграфията е едно от уменията на очарователната Меган Маркъл, херцогиня на Съсекс, с което като много млада си е изкарвала добър доход. Наистина аристократично.

Май

Рисуване с акварели

Не е лесно, но е толкова приятно. Има безброй книги и онлайн курсове, има и уроци, които да посещавате. Защо не? Дори и никога да не се осмелите да покажете творбите си на някого извън семейството, представете си какво удоволствие е да изразите емоциите си върху бялата хартия.

Юни

Акварелна калиграфия

Комбинация от горните две – водните боички от детството ви и професионална четка, за да изпратите най-забавните и цветни послания, които сърцето ви е изпитало.

Юли

Писане

Имали ли сте дневник в ученическите години? Ох, аз имах. Три дебели тетрадки, залепени една за друга, за да мога да пиша спокойно страница след страница всеки един свободен миг. Свършвах ги за месец и залепях нови три. И всичките ми приятелки също пишеха своите дебели дневници – томове и томове от по три тетрадки, залепени заедно. Невероятно релаксиращо е, а после, когато се върнете назад, ще си припомните емоции, които не подозирате, че са се случвали. Джулия Камерън с нейния „път на твореца” просто леко перефразира онова, което са правили поколения млади жени преди нея и мен.

Август

Сладки и дребни сладкиши

Започнете с малки дози, опитвайте най-щурите рецепти. Един от моите любими експерименти е „трюфел” със синьо сирене, сметана и бял шоколад, овъргаляни в пудра от смлени бадеми. Ще се изненадате колко много хора ги харесват – дори и със захаросана череша в сърцевината. А аз преди дори не обичах сирене с плодове.

Септември

Аранжиране на цветя

Цветята са друг един език – малко или много универсален. Научете го и не само ще имате чудесна възможност за допълнителен доход, но и ключ за вратите към сърцата на всички останали. А и септември ще ви предостави допълнително изобилие от цветове – оставете се на фантазията си!

Октомври

Танци

Има нещо магическо в танците, танцувайки, ние се променяме, ритъмът ни завладява и ни прави мъничко първобитни, едновременно свързани с всички останали и много по-свободни. Октомврийските вечери са хладни и когато излезете разгорещени от залата, ще се насладите на аромата на есенния ветрец. А и ще по-подготвени за наближаващите дълги зимни празници.

Ноември

Нов език

Мен ако питате, при езиците действа принципът на Мечо Пух: „Колкото повече, толкова повече”. Представете си да заговаряте всеки един срещнат непознат на неговия език, навсякъде по света. Как само ще ви гледат всички! Представете си и всички нюанси на изказа в песните и книгите! И във вицовете, на които ще се смеете с глас…

Декември

Украса на сладки и торти

Прекрасно предколедно занимание в нашето семейство откакто се помня. Всъщност не помня да е имало Коледа в моя живот без украсени коледни сладки. Те а част от коледната магия, изпълват къщата с аромат и обещания.

А обръщали ли сте внимание на новата мода с цветя от маслен крем? Уникални неща. Първата ми среща с това изкуство беше една торта, украсена с всякакви видове сукуленти. Вълшебно! Толкова реалистични, че дъхът ми спря. Не знам кой би изял тази красота, но пък ако направите такава торта за някого, представете си колко специален подарък е това.

Това са дванайсетте идеи. Ако изпълните всичките си месеци с творчество, представете си колко по-щастливи и богати ще се чувствате в края на годината, колко по-пълноценни ще са били изминалите дни и как няма да си кажете на 30-и декември: „Ох, не усетих кога отлетя и тази година!”. Да, годината може да и е отлетяла, но ще е била богата, изпълнена с много нови емоции и познание.