гердан за плажа

За мен времето за носене на бижута е лятото. За разточително, изобилно, щедро, дори „отрупано” носене на бижута. Цъфтящата природа не се интересува от стилове и моди и провокира да съчетаваме несъчетаеми (според учебниците) форми, материали и цветове. Зимата, с всички шалове, шапки, ръкавици, палта и наметки, с които покриваме ежедневния си тоалет, мисълта да сложа гердан например, ми се струва направо глупава. Или ще го оплета в нещо и ще го скъсам, или ще ми убива, или ще опира някъде по врата ми и ще ми студенее. Изключително непрактично.

Разбира се, може и да не се съгласите с мен. Но пък аз ще ви предложа една много бърза и лесна идея как да си направите интересни бижута за плажа, които после ще можете да носите и на улицата в града. Изобщо, свикнали сме на плажа да сме омазани с масла, засипани с пясък, много често в такъв вид влизаме и в заведенията наоколо. Но от мен да знаете – уважаващите себе си жени винаги носят някаква „закачка”, нещо, което да ги отличава от тълпата, да провокира погледи и дори да оправдава началото на разговор с някой чаровен непознат.  Не, не ви подкокоросвам да се окичите с бижута и да хукнете да изневерявате на половинката си. Но един комплимент от непознат винаги е най-добрият крем за лице, който науката познава.

И така – предлагам ви да съчетаете стъкло и керамика с текстил. Това е евтина комбинация и дори да изгубите украшението си, няма да съжалявате много, защото преди слънцето да е залязло, ще можете да си направите поне още две. Освен това, препоръчвам ви да използвате изкуствен текстил, който съхне по-добре и цветовете не избеляват на слънцето.

летен гердан

Направете проверка из чекмеджетата и подберете мъниста, които да използвате. Първоначално аз си мислех за пъстър гердан, който да комбинира всички топчета от крафт комплекта на Apli.  После обаче, нали съм почитателка на синьото, реших, че ще бъде в синьо, бяло, лилаво, златно  и черно. А най-накрая просто направих два гердана и доказах колко бързо стават.

летен гердан

Нужна ви е тънка игла със здрав конец, най-добре корда. Но ако нямате корда, дебел конец на два ката ще свърши чудесна работа.

гердан за плажа

Когато нанизвате пухчетата от крафт комплекта, минавайте точно през средата им и търсете с върха на иглата мястото на най-голямо удебеляване и съпротивление – това е най-стабилната част, през която да нанижете мъхестото „мънисто”.

гердан за плажа

Редувайте елементите както дойде! Разбира се, може да подредите предварително и някаква схема, но от една страна това ще отнеме време и ще забави изработването, а от друга – герданът ви може да се получи малко… скучен.

гердан за плажа

Забавлявайте се и съчетавайте елементи, които на пръв погледа са несъчетаеми. Точно това прави любимата ми дизайнерка на бижута Биби Копоева и точно заради това няма нито едно изработено от нея украшение, което не бих носила с удоволствие. Гъделичкайте фантазията си!

гердан за плажа

Ето как изглежда и вторият гердан, който си направих.

гердан за плажа

Златно и черно – комбинация, която може да се носи не само на плажа, но и вечерта в ресторанта или по-късно – в дискотеката. Дори и на улицата с тениска и дънки или със строг костюм с бяла риза. Май няма повод, за който този дълъг гердан да не е подходящ.

гердан за плажа

Необходими материали: крафт комплект пухкави топчета на Apli – подходящи са не само за деца над 3 годинки, но и за техните майки, игла, здрав конец или корда, мъниста;

Време за изработване: около 15-20 минути за гердан с дължина над метър;

Вложени средства: крафт комплектът със 78 помпона с различен цвят и размер струва 2,80. Не съм използвала всичките, всъщност употребих 1/3 от тях, а смятам да си запазя червените и зелените за коледни украшения. Иглата, конеца и мънистата имам отдавна – мънистата стоят в една кутия с надпис „За рециклиране”, заедно с много други елементчета за бижута, и чакаха часа си. Така че – 2,80:3=0,9333333…. Толкова ми струват показаните на снимката два гердана заедно. Заслужава си, нали?