лесна за правене диадема от хартиени цветчета

„Как бързо, лесно и евтино да направя украшение за тържеството на своето малко момиче?”. Това е въпрос, който вероятно много майки са си задавали. Но и не само да е бързо, лесно и евтино, но и да изглежда добре.

Хартията е материал, към който много хора се отнасят с подозрение. Но тя не е само тетрадки, книги, вестници и списания. Имам приятелки, които изработват прекрасни кошници, кутии и цели шкафове от усукана на тънки сламки хартия, и тези им творения са стабилни и с лекота вършат работата, за която са предназначени. Без да се разпадат.

Бях истински очарована, когато научих, че в далечното минало японските самураи са използвали тънка хартия на стотици пластове, за да изработват брони, и тези брони са удържали в битка и са спасявали живота на притежателите си…

Така че, какво ще кажете диадемата, за която говорихме по-горе, да бъде от хартиени цветя? Може да не е животоспасяваща, но определено ще спаси доброто настроение. Може да я носи само виновничката за тържеството, но може да се направят много такива диадеми и да се приложат към всяка една от поканите за приятелките. Нещо като дрескод.

Ползите от нея не са само в бързината и ниската цена. Те са и в това, че може да се изработи цяла колекция във всички цветове на дъгата, за всеки един отделен тоалет на малката госпожица. И за да сме убедени, че споменатата госпожица ще се грижи за труфилата си и няма да ги захвърля из цялата къща, добре ще е да я включим в изработването им.

Първо, нужна ви е качествена хартия – не много дебела, но не и много тънка, жилава, по възможност фабрично оцветена, защото нали търсим метод, който не отнема много време. Най-бързият вариант са хартиите, опаковани по няколко листа от цвят, няколко цвята в един пакет. Добре е хартията да не бъде по-тънка от 160 грама, най-добре е между 170 и 200, защото прекалено дебелата хартия ще ви затрудни в изработването на цветята за диадемата.

Аз лично избрах хартията на Apli, която открих в сайта на Корнел В – 170 грама, 10 свежи наситени цвята, жилава и лесна за работа.

Основните материали, които са ви нужни, са хартията, цветни флумастери, ножица и лепило. Препоръчвам ви да имате подръка и пистолет с горещ силикон. Разбира се – и основа за диадема, от онези, които са усукани със сатенена панделка, или са покрити с какъвто и да е текстил. Грапавината на текстила ще осигури по-добро сцепление между хартията и диадемата и не рискувате цветчетата да се разлетят при първия полъх на вятъра.

диадема за момичешко тържество

Изрежете цветчета с различни форми. Ако сте от щастливите притежатели наБиг шот или някоя друга подобна машина, използвайте я смело!

диадема за момичешко тържество

Ако не сте, заредете се с търпение и изрежете поне 18 по-големи цветчета, които да комбинирате с поне 6 по-малки. Колкото повече цветчета, толкова по-богата ще бъде диадемата. Може да добавите и листенца. В началото аз също планирах да сложа листенца, но после желанието ми диадемата да бъде максимално семпла и максимално устойчива на детски игри надделя.

диадема за момиченце

Когато всички цветя и цветенца са изрязани, може да ползвате флумастерите, за да нарисувате тичинки. Съвсем набързо, просто надраскани. Голяма част от тях може изобщо да не бъдат забелязани, но допълнителният цвят ще придаде дълбочина на цветето и то ще стане по-ефектно.

диадема за момичешко тържество

Тук идва любимата ми част – онази, заради която настоявам хартията да е качествена.

За да не бъдат плоски цветчетата, оформете ги като използвате обикновена кухненска бърсалка. Само внимавайте да не е чисто нова, защото те са влажни и рискувате натискът да нарани навлажнената хартия. Ако нямате неизползвана от отворен пакет, изчакайте да изсъхне като я сложите на слънце или друго топло сухо място. Всъщност най-простото правило е: когато се търка, хартията трябва да бъде напълно суха. Когато само се притиска, за да се придаде форма, хартията е добре да бъде много леко влажна.

И така – масажирайте внимателно цветчетата в центъра им. Не натискайте много. Ако хартията е добра, може да използвате всяка относително по-плоска задна част на химикалка или флумастер, както аз направих. Още по-добре се получава с кръглата главичка на кука за плетене. Само не трябва да има ръбове!

диадема за момиченце

Когато сте оформили цветчетата, групирайте ги, за да не се окаже накрая, че някои имат повече елементи, а други – по-малко.

Залепете ги в централната част, като използвате молив или задната част на някой от флумастерите. „Инструментът” трябва да бъде плосък, за да осигури равномерно притискане навсякъде, където сте сложили лепило.

Аз използвах отново прозрачното гланцово лепило на Apli, което е чудесно за подобни хартиени проекти, но ако не сте се снабдили с него, всяко прозрачно и не много течно лепило с относително бързо изсъхване (не моментно!), може да ви свърши работа. Изберете такова, което да няма мирис! Няма да забравя как преди доста време изработих за подарък кутия за бонбони и никога, никога не я дадох на човека, за когото беше предназначена. Ароматът на лепилото се запази почти година и провали иначе чудесната идея.

Най-накрая, когато и цветчетата са готови, просто отбележете откъде на диадемата ще започнете да ги залепвате с горещия силикон. Не забравяйте – той трябва да бъде много горещ, не просто топъл и течен. Иначе залепването няма да бъде достатъчно добро.

Затова тази точно част от изработката на диадемата е добре да свършите вие. Нашите по-„възрастни“ и опитни пръсти са свикнали с какво ли не, но горещият силикон не е никак приятен за детските пръстчета.

диадема с хартиени цветя

И на финала, ако са ви останали повече от изрязаните цветенца, може да направите и гребенче или брошка за мама.

цветна диадема за парти

Необходими материали: качествена цветна хартия  и прозрачно лепило без мирис, флумастери (незадължително), ножица, диадема със сатен или друг текстил (ако нямате такава, усучете и залепете сатенена панделка на онази част, върху която ще сложите цветчетата),  метално гребенче от някой от магазините за материали или „За едно левче”, пистолет за горещ силикон;

Време за изработване: около час и половина без помощници;

Вложени средства: диадема 0,80 лв, гребенче 0,20 лв. От всички останали материали съм ползвала толкова малка част, че цялата изразходвана сума за проект „Диадема” надали надскочи и 2 лева. Много обичам така!