… или обици в стил Мондриан

Едно нещо много обичам в лятото – нещата сякаш винаги се случват по-лесно. Готвенето е по-лесно, чистенето е по-лесно, обличането е по-лесно…  А аксесоарите – те са истинска мечта! За 5-10 минути можем да се сдобием с чисто нова колекция бижута, при това голяма и с изключително ефектна цена.

Затова, когато видях колекцията очарователни детски стикери на Apli  и в главата ми избухнаха безброй идеи, обиците бяха на първо място!

За мен холандският художник Пийт Мондриан е един от най-интересните от XX век, заради умението му да превърне изчистените геометрични форми в изкуство, заради усета му към вълшебството и влиянието на чистите цветове. Неслучайно той е модерен все още и напомняния за стила му или негови копия могат да се открият не само в изкуството, но и в обзавеждането и – много интересно – както във висшата, така и в уличната мода

Ето я една от най-известните му картини – Композиция в жълто, синьо и червено, 1930.

Композиция в жълто, синьо и червено Снимка Pinterest

А ето например и тоалети на Ив Сен-Лоран, вдъхновени от художника:

yvesmondrian Снимка Pinterest

Има чорапи, тениски, пижами и спално бельо, дамски чанти, покривки за маса… Всичко, за което се сетите – в характерните за него яркоцветни геометрични фигури.

И така – ако вие искате модерни, евтини и ефектни обици в неувяхващ летен стил, за които да не се притеснявате, че може да изгубите във вихъра на купона или в нечии прегръдки, този текст е за вас!

Нужни са ви детски стикери – по-долу в материалите ще прочетете точно кои съм ползвала аз и горещо ги препоръчвам, защото чудесно залепват; жилав и твърд картон от някаква опаковка (в моя случай от кутия шоколадови трюфели), ножица, универсално лепило и заготовки за обици-клипс, каквито ще намерите в единични бройки или цели пакети от по 50-100 броя в магазините за материали за бижута. Само внимавайте да изберете клипсове с плоска основа за залепяне, а не със заоблена – има и от двата вида.

Препоръчвам, ако е възможно, картонът да има чиста бяла страна, за да може цветът на стикера да изпъкне още повече и да не помътнее. Разбира се, ако пък искате леко да туширате яркостта, може да ползвате тъмен картон, но пък така ще се отклоним от идеята.

Вземете един стикер и го залепете върху картона, като хубаво го притиснете и пригладите, особено в частта на връхчетата. За да бъдете напълно в стил Мондриан, е по-добре да ползвате квадратните стикери, но пък аз имам рокля с триъгълни мотиви и реших да избера триъгълните.

Изрежете го внимателно, за да не остават бели линии.

На този принцип можете да си направите по един чифт триъгълничета (или квадратчета) от всеки цвят. Дори можете да миксирате различните цветове, както аз съм направила, залепяйки един върху друг доматено червен, лимоненожълт и тъмнорозов.

Следва най-важната част, без която рискувате обиците ви да се разпаднат! С парченце фина шкурка надраскайте старателно цялата плоскост за залепяне на клипса. Това ще осигури по-добро сцепление с картона.

След това просто залепете с универсалното лепило.

Притиснете добре и оставете лепилото да действа толкова дълго, колкото е написано на опаковката.

Ако сте комбинирали стикери, внимавайте как ще залепите клипсовете им – по-добре е обиците да бъдат симетрични от двете страни на лицето ви, а не всяка приятелка да казва: „Ох, нещо обицата ти се е разместила!”.

За да сте още по-сигурни в стабилността на творението си, можете внимателно с мека четчица да нанесете върху всички повърхности от Гланцовото лепило на Apli. Внимавайте четката да не оставя бразди, защото ще получите ефект, по-подходящ за имитация на камък.

И това е! Няма и половин час работа, а вече разполагате с колекция обици със свежи цветове! В моя случай аз ще съм изправена пред огромното изкушение да нося една синя и една розова например. А може би една розова и една жълта? Труден избор!

Хубаво е да знаете, че стикерите имат различни форми и размери и не е задължително да позлвате точно тези, които ви показвам тук. Развихрете въображението си и се радвайте на летните емоции!

Необходими материали: Детски стикери на Apli, (ще ги откриете в сайта на Корнел В, гланцово лепило на Apli,  универсално лепило по ваш избор – препоръчвам все пак да е прозрачно и да не мирише дълго време след изсъхване, ножица, картон, клипсове за обици с плоска основа за декорация (ще ги намерите в магазините за творчески материали, моите са от М-арт);

Време за изработване: около 20-30 минути за всички комплекти, които виждате на снимките;

Вложени средства: детските стикери са няколко листа в пакет на цена 5,90, гланцовото лепило – 6,30, прозрачното универсално лепило на JIP – 2,50, петдесет броя клипсове за обици с равна основа – 3,00 лева. Но като гледам каква малка част от материалите съм употребила за проекта си, изчислявам сумата на около 2 лева – съм използвала само мъъъничка част и ми е останало още много за други проекти. Така че – почти безплатно!