Не си мислете, че не обичам мъгли. Напротив! След летните дни, в които едновременно грее слънце, духа вятър и се развяват облаци, най-много обичам мъгливите. И колкото по-гъста е мъглата, колкото по-непознати изглеждат нещата из нея, колкото повече се губят и неочаквано изскачат очертанията на хората и сградите, толкова по-добре.

Особено обичам и онази странна нежност, с коята мъглата омекотява цветовете и те се разтварят в далечината все повече и повече, съвсем акварелни и прозрачни.

И сивия цвят обичам, в неизброимите му нюанси, съвсем несправедливо обвинен за безличен и неемоционален. Всъщност, колкото емоции се крият в сивия цвят, надали има и в най-червеното червено… но аз започнах да се отплесвам, а времето до Коледа си тече, нищо, че мъглата сякаш го скрива…

Ако вие сте от хората, които не обичат мъглата и тези мрачни, сивкави дни, ето една идея, която бързо и лесно ще оцвети деня ви.

Нужни са ви коледни сладки или каквито и да е обикновени плоски бисквити. Ако не ви се занимава с печене на елхички, сърчица, камбанки и еленчета, можете да приложите тази идея и към най-обикновените кръгли сладки от магазина. Аз разбира се, ще ви говоря за елхички, защото елхичка съм снимала, но вие спокойно можете да повторите същите действия с каквато форма си поискате.

Нужно ви е още захарно тесто или фондан в поне два различни цвята, точилка и някаква къдрава формичка за сладкиши или полимерна глина.

Разточете с точилката по едно парче от двата цвята…

… и изрежете по една елхичка. Когато разточвате, е добре да ползвате пудра захар, предварително пресята, за да се отделят по-големите парченца и украсата да стане максимално гладка.

После вземете къдравата формичка и прережете елхичките наполовина.

Внимавайте да го правите на едно и също място.

След това вземете коледната сладка, намокрете горната й част с мъничко вода (просто прокарайте мокрия си пръст или четка за рисуване по нея така, че да мине по всичките й ъгълчета и крайчета) и закрепете едната цветна половинка.

После залепете и другата, като внимавате краищата да си паснат добре.

Готово! Получавате две различни и интересни елхички!

Ако слепването на двете части не се е получило добре, винаги можете да го маскирате с точици айсинг или захарни перли. Ако пък се е получило добре, оставете го като ефект

Необходими материали: коледни сладки, айсинг за украса (можете да си го направите сами или да си го купите готов от магазините за сладкарска украса), захарно тесто или фондан (също ще го намерите в магазините за сладкарска украса, при това в чудесни цветове), точилка, формичката, с която сте изрязали коледната сладка, друга формичка – с къдрава форма, чаша с малко вода, чиста четка за рисуване (по желание);

Време за изработване: за две елхички, без печенето, около 3 минути;

Вложени средства: цените са различни за различните магазини и фирми, но 250 грама фондан струват между 5 и 8 лева, а ще ви стигнат да украсите поне 60-70 сладки, даже 100, ако го разточвате тъничко.

Весели празници!