Аз така им викам – туфчета.

Всъщност, туфчето е нещо неопределено, малко, мекичко и връщащо ме в детството, когато с татко правехме туфчета от снега, от настърган върху филията кашкавал, от юргана, с който ме завиваше. Туфче беше пискюлът на шапката ми, топката сладолед, туфче бях и самата аз – гушната в ръцете му сред мириса на маслени бои и рисуваща унесено нещо мое си… Така че туфчето е нещо уж обикновено, към което е прибавена магия.

И това туфче е съвсем обикновено.

Можете да си го купите и евтино, и по-скъпо, да го използвате всекидневно или много рядко, може дори да го забравите в кутията с украшения за коса.

Но може и да вземете тънка игла и конец…

… и шепа мъниста в цветовете, които много обичате…

… и да го превърнете от нещо обикновено, в нещо, към което е прибавена магия…

И както винаги обичам да повтарям, използвайте фантазията си. Не се страхувайте да експериментирате, съберете различни, уж неподхождащи си мъниста, разбъркайте ги и ще видите как постепенно магията ще се случи.

Започнете да ги зашивате едно по едно, с леко повторно пристягане, без да гледате точно кое мънисто хващате. В началото оставете подредбата им на случайността.

Чак после, когато ви останат около една четвърт от тях, огледайте туфчето и вижте дали някъде не са останали незапълнени места. Струпванията на мъниста не са страшни – те дори придават допълнителен ефект, но на по-празните места ще изпъква мрежата на гъбата, а идеята е това украшение да се слее с косите ви.

После не ви остава нищо друго, освен да го използвате.

Съветът ми е да не усуквате много косата си около него – от една страна ще скриете украсата от мъниста, а от друга рискувате някой кичур неприятно да се заплете.

Необходими материали: мрежеста гъбичка за коса или т.нар. туфче (изберете такова, което е най-близо до цвета на косата ви), мъниста от различни видове, здрав конец или корда в цвета на гъбичката, игла с малко ухо, която да преминава през дупчиците на всички мъниста; и ако мънистата не ви достигат, използвайте стари брошки или парченца дантела;

Време за изработване: около половин час;

Вложени средства: зависи от магазина – едното си туфче аз купих от известна верига и ми струваше към 15 лева, а другото – от по-неизвестен магазин и платих за него само 2 лева. Мънистата са от стар гердан, останали след направата на коледните украшения, и изостанали от други проекти.