Какво е един шал без бродерии, пискюли, помпони, шевици, ресни… Без всички онези украси, които му придават индивидуалност, които ни карат да го изберем сред многото, да го предпочетем да освежи тоалета ни или направо – деня ни. Аз обичам шалове, дори признавам, че са ми страст; имам десетки – купени, подарени, собственоръчно плетени или направени по друг начин. Но това не ми пречи да се заглеждам по нови, да искам и още един. Провокира ме не количеството, а различността им и понякога от някой стар изработвам нов. А понякога – от нещо, което изобщо не е създадено за украса.

Ето една бърза идея как да си направите шал от марля. Макар и мислена за употреба в съвсем различни условия, марлята всъщност  е материал, който може да има безброй приложения в обзавеждането и украсата на дома и дрехите. Тя има изящна конструкция на тъканта, прозрачна е и пропуска достатъчно, но не излишно, светлина и образи, а ако е намачкана, може да заблуди невъоръженото око, че всъщност е някоя много скъпа памучна материя.

Като начало ви е нужно парче марля от аптеката. Аз купувам един пакет от пет метра, който ми върши работа за точно два шала или една завеса до леглото в спалнята.

По желание можете да оцветите марлята. Аз ползвам бои за коприна или памук – каквото имам в момента, но много внимателно следвам инструкциите за фиксиране. За щастие, повечето бои за текстил в наши дни се фиксират с гладене, така че марлята и тук е много удобна – можете да нагорещите ютията докрай и пак да не изгорите плата.

Направете от шивашка вата малки топчета и ги зашийте в марлята – както е показано на снимката. Не използвайте памук, а вата! Памукът се степва, съхне трудно като задържа влага и заради това се вмирисва лесно.

Зашивайте топчетата от всяка страна на плата – едно от „лицевата“,

… едно от „опаката“…

… при това – повече в краищата и по-малко в средната част на шала, защото тя ще се увива около врата ви и или ще бъде неудобна, или ще прави фигурата ви да изглежда тромава.

И така, когато приключите с всичко това, шалът ви ще бъде готов. Напръскайте го с омекотител за тъкани, разтворен във вода, или само с вода и го намачкатйте. Разбира се, можете да не оцветявате марлята и да я оставите напълно бяла – ще имате страхотен летен шал, че защо не и такъв, за топлите зимни дни.

А ако ви се експериментира, може първо да поносите цветния шал без топчетата, а после да ги пришиете – така ще прецените кое ви харесва повече. Изобщо – забавлявайте се и фантазирайте – от една подобна лесна идея могат да ви хрумнат безброй други. Например, замисляли ли сте се колко красиво би стояла дебела прежда, промушена през фината тъкан на марлята?

Приятни занимания!

Време за изработване – за един шал, дълъг около 2 метра – един цял ден.

Необходими материали: марля от аптеката (когато я купувате, винаги питайте за размера, стандартните парчета 1х1 метър няма да ви свършат работа, освен ако не ви се прииска да ги зашиете или заплетете с декоративен бод едно за друго… хм… и това е идея!), бои за плат (по желание), шивашка вата – около 20 – 50 см, според броя на топчетата.

Вложени средства: Пакет марля  с пет метра дължина струва около 5 лева, бурканче боя за текстил на „Марабу“ – около 5 лева…