Като бях малка, най-много исках да стана принцеса. Разбира се, исках да стана и космонавт, и пилот, и капитан на далечно плаване, но вътре, в сърцевината на копнежа ми по тези повече мъжки професии, блещукаше една коронка – малка, изящна, съвсем момичешка. Пък и в крайна сметка, защо да не може принцесата да е и пилот, и капитан, и космонавт? Принцесите са красиви, умни и умеят всичко. А ако са и добри, всички врати, порти и тайни входове са отворени пред тях.

Всъщност, това второто, е лъжата, в която приказките ни научиха да вярваме – добрите момичета получават сбъдването на мечтите си, а лошите – жабите и гущерите. Не знам кой го е измислил, но все ми прави впечатление, че онези, които по-малко са чели приказки, повече успяват в живота. Но, да не се отклонявам… Защото сред лъжите, приказките са ни казали и една голяма истина – че целувката наистина превръща жабата в принцеса.

Разбира се, в наши дни чудото не става мигновено, както вероятно се е случвало в далечното мистично минало. Но се случва почти веднага. Една целувка, едно споделено „Обичам те!“ и… жената става красива, добра готвачка, прекрасна любовница, истинска вълшебница в работата си. Тайфун, торнадо, ураган, фурия, която носи на всички около себе си усмивки, топлина и нежност и ги завихря в някакво вълшебно състояние на слънчева еуфория. Изобщо не се съмнявайте в думите ми – изпитвала съм го! И в момента ми е нужно само още едно споделено „Обичам те!“, за да се превърна едновременно и в космонавт, и в пилот, и в капитан на далечно плаване.

Така че, ако мога да ви дам съвет за добре изживян живот, той ще е: търсете споделеното „Обичам те!“.  Имате ли го, имате всичко и ще постигнете всичко – неусетно, без затруднение, вдъхновено.

А междувременно, ето как в няколко лесни стъпки да си направите и короната, защото – вярно е, блясъкът в очите ви ще е по-силен от блясъка на скъпоценните камъни – но все пак, друго си е да спазим и традицията…

И така… Нужни са ви бижутерска тел, клещи – ако се наложи да издърпaте или прикриете някое особено непокорно телено крайче, мъниста и ножица, с която да срязвате телта. Знам, не е нужно да напомням, че ножицата за тел е ножица само за тел и за нищо друго, ама да си го кажа. Всъщност, хубаво е да имате отделни ножици и за плат, и за хартия, защото хартията коварно изтъпява остриетата и после ще има да се чудите какво се е случило…

Подберете малки стъклени мъниста с блясък. Има един тип, в които цветовете се преливат, те са най-подходящи, защото ще привличат отблясъци върху вашата корона. И нека са от цветно стъкло, а не допълнително оцветени – рискувате боята да остане по пръстите ви още докато работите.

Увийте от телта тънко кръгче за основа. Можете да ползвате и един слой тел, а може и да увиете няколко един върху друг. Но по-добре е да започнете с тънка основа, защото после така или иначе ще ви се наложи да добавяте още и още тел и основата може да стане натрапчива и груба.

После, на останалата част на телта, започнете да нанизвате мънистата. Нека тази останала част бъде дълга поне три педи, ако диаметърът на основата е около 10 сантиметра.  Аз избрах да нанижа 13 еднакви мъниста, после да добавя перличка за върха, а след това отново да нанижа 13 еднакви мъниста. Но това не е рецепта, която твърдо да спазвате. Представете си колко красива ще се получи импровизацията с различни по размер кристали, перли и мъниста! Всичко е във вашата фантазия!

За да придобие по-„къдрав“ вид моята коронка, а и за да затегна мънистените нанизи, увих долната част на елементите така, че да се получи формата на обърната капка.

И ето какво се получи:

След това изправих отделните елементчета нагоре, за да придобият вид на истинска коронка.

После, там където се бяха получили малки празни пространства между отделните елементи, добавих отново перли, нанизани на допълнителна тел, която – за стабилност – е увита около стесненията.

И ето – короната е готова!  Нали не е нужно да казвам, че почти всяко малко момиченце би било щастливо да има подобна своя собствена, истинска принцесинска корона? И още нещо – най-лесно е коронката да се закрепва за косите с 3-4 обикновени тъмни фиби –  това е допълнителна полза от не много дебелата основа. Но по желание може да бъде захваната и за диадема.

Необходими материали: тел за бижута, стъклени мъниста, клещи за тел, ножици за тел;

Време за изработване: около час;

Вложени средства: ролка медна тел с имитация на златно покритие струва около 2,50 лв, но от нея можете да направите три коронки с диаметър на основата 10-15 см; палетче стъклени мъниста струва около 1 лв.