С всяка нова Коледа ставам все по-чувствителна към гледката на хилядите елхички и борчета, отсечени и нахвърляни едно върху друго, сред които се ровят хора със скептични лица и мърморят „Виж го това колко е голо!“, „Това за нищо не става!“ и „Тук има само боклуци!“… Боли ме и за накършените клонки, които уж би трябвало да са един приемлив компромис на дръвчетата, но и те като тях лежат в декемврийската кал и бавно гаснат.  Имам приятели, които от години не купуват отсечени дръвчета, а само елхички в саксия, които после засаждат някъде – в двора на селска къща, на поляна в парка или просто сред природата извън града. Аз също от много време не купувам отсечени дръвчета; поради липсата на място у
дома няма как да приютя и саксия с живо борче, но пък имам чудесна изкуствена елха, почти като жива, която 11 месеца спи в гардероба зад палтата ми, а в началото на декември се разперва в цялата си прелест.

Идеята, която предлагам днес, е известна отдавна – тя е чудесно съчетание на коледното настроение и цветове с грижата за природата. И при това е изпълнена с материали, които се намират във всеки дом… Е, добре – почти във всеки. Почти всички.

Всичко започва с една стиропорена топка, която трябва да бъде облепена с малки хартиени кошнички за бонбони и дребни сладки. Ако нямате стиропорена топка, направете си от лист вестник и я облепете с хартиено тиксо. Ако нямате хартиено тиксо, можете да я омотаете с конец. После налепете по нея кошничките за бобони, намажете  сърцевината им с лепило и изсипете вътре дребни червени пенополиетиленови топчета „полифом“. Така короната на вашето коледно дръвче вече е готова.

После поогледайте из шкафовете и терасите – ако не откриете малки саксийки, най-вероятно имате чаши за кафе или чай, с които да ги замените. Поставете в една саксийка друга стиропорена топка и плътно натъпчете около нея зелени хартиени салфетки. Така топката няма да мърда и ще се превърне в стабилна основа за коледното ви дръвче.

Намажете хартиените салфетки с безцветно лепило и отново налепете по тях пенополиетиленови топчета.

Накрая намажете с лепило и една клечка за зъби и я увийте с червена сатенена панделка. Забодете клечката и в стиропора в саксийката, и в короната на дръвчето. Дръвчето вече е готово! Можете да импровизирате с различни размери – резултатът винаги ще бъде чудесен.

Накрая ви остава само да вържете яркочервена панделка на саксийката (или пък на дръжката на чашката) – ей така, за разкош! И да бъдете уверени, че вашето коледно дръвче не само е най-красивото, но то е пътят да спасите живота на няколко клончета, а може би дори и на едно борче или една елхичка. Защото ако престанем да купуваме отсечени дръвчета, вероятно много повече ще станат отглежданите в саксия борчета и елхички, които после ще засаждаме. А ако изработите подобна украса с детето си, ще му дадете един от първите уроци по грижа за природата. Важно е в какъв свят ще го оставите да живее, нали?

Необходими материали: стиропорени топки, хартиени кошнички за бонбони, лепило, пенополиетиленови топчета, сатенена панделка, малка саксийка или чаша за кафе или чай, клечки за зъби (може и дървено шишче за скара), ножица;

Време за изработване: около 1 час;

Вложени средства: хартиените кошнички за бонбони струват между 1,50 и 3 лева за пакет от поне 50, а за едно малко дръвче ще са ви нужни не повече от 10-15. Стиропорените топки, по няколко в пакет, купени от „Джъмбо“ са около 3 лева, но ако си направите топка от стар вестник, тя няма да ви струва и една стотинка. Всичко друго, предполагам, ще откриете в шкафовете у дома.