Февруари е един от най-мрачните месеци в годината. Сив и студен, той идва точно когато списъкът с новогодишните ни обещания е започнал да понатежава, а красивата надежда от новото начало е вече премръзнала.

Февруари е неприятен месец. В него сме неуверени, разочаровани, пролетта е твърде далеч, а отчаянието и депресията само чакат да се присламчат към нас. Въздухът е мръсен, а и медиите не ни спестяват доста мръсотия. Като добавим и ограниченията в придвижването ни, маските, които трябва да носим на закрито, грубостта и изнервените хора наоколо, режещият вятър, съседът, който пак е пушил в асансьора… баналният зимен ден може да се превърне в истинска лична драма.

Е, както вече сте разбрали, аз не обичам февруари. Имам си куп лични причини. И не само това, ами и този Празник на влюбените, в който сякаш любовта се измерва с броя безсмислени покупки! Дали наистина имаме нужда от вино с огромна надценка, от нови плюшени или силиконови мечки и сърца, натъпкани с китайка вата? Дори нямаме нужда от нови бижута… освен ако не са точно онези, за които мечтаем от много време, разбира се.

Имаме нужда от най-ежедневна любов

Много ми се иска да не съм права, но по мои наблюдения, огромен брой хора не са щастливи. Буквално избутват всеки ден, избутват го механично, с мрачна настървеност, сякаш след него ще дойде нещо красиво и различно, сякаш нещо вълшебно ще се случи. Но единственото, което идва със сигурност, е уикендът. И онова, което очаква всички нас, е един ден просто да не се събудим. Може би това ще се случи след много години, но ще се случи. И в онзи предпоследен миг най-вероятно ще осъзнаем, че всички „избутани” дни са били безвъзвратно пропиляни. Знам, че звучи ужасно, февруарско, но… е истината.

И аз много се надявам тя да ви разтърси и да ви накара да направите една съвсем мъничка промяна в живота си.

Замислете се колко време обръщате на човека, с когото живеете. Какво правите заедно сутрин и вечер. Как прекарвате съботите и неделите си. Хората сякаш са забравили да общуват с партньорите си. Споделеното време и общите занимания са изчезнали. Виждам много мъже да споделят в мрежата снимки от спортни подвизи през уикенда и на тези снимки не виждам жените им. Знаете ли моята теория защо толкова много мъже изневеряват? Единствено защото „другата” е предложила нещо неочаквано – внимание.

Предложете и вие нещо неочаквано

Казвам „вие”, защото блогът ми се чете повече от жени и защото не е честно винаги да очакваме мъжът да ни заведе някъде и да ни организира нещо вълнуващо. Мисля си, че вместо двама души да „издухат” една луда сума в някой ресторант (просто защото „така е прието“) и на следващия ден да имат главоболие от виното и похарчените пари, те могат да си направят подарък, който ще удължи празника не с дни, а с години. И определено ще заздрави връзката им. Какъв по-добър подарък за Празника на влюбените!

А подаръкът може да е традицията за домашно „спа”.

как да отпразнуваме Св.валентин и Трифон Зарезан в едно

Според мен това е чудесен начин да преоткрием любовта и удоволствието да сме заедно. И не става дума за секс, а за онези мънички ежедневни действия, почти невидими, които обаче ни карат да бързаме към дома си – не за да се хвърлим скапани на дивана пред телевизора, а в прегръдките на любим човек. Създаването на тази традиция е перфектният подарък от жената към нейния партньор, защото освен (да, признавам!) еротичен елемент, има и елемент на грижа. Много мъже нямат навика да се грижат за себе си и си мисля, че е работа на жената, която ги обича, да ги подтикне към това.

Докосването е магия, която дори лекува, и точно това е основата на моето предложение как да прекарате двата празника в едно. Любовно и опияняващо.

Минутка за реклама

Ако се чудите дали текстът е рекламен, да рекламен е. Харесвам магазина на моите приятели и вярвам, че добрият малък бизнес трябва да бъде подкрепян, за да порасне голям. Отделно самата аз ползвам точно тези продукти и мога честно да ги препоръчам, защото са онова, от което имаме нужда насред стреса и мръсния февруарски въздух.

Втората причина да подбера точно тях (вашите предпочитания може да са други, разбира се), се базира на опита ми с ароматите и е донякъде сантиментална. Когато става дума за споделяне на козметични продукти, уханието е много важно. Мъжете (или поне повечето от тях) не обичат натрапчиви миризми. Не обръщайте внимание на силните им афтършейви и дезодоранти, които се носят на метри наоколо. Забелязали ли сте, че тези, които са за масова употреба, имат твърде сходен аромат? Моята теория е, че с годините мъжете така привикват към този остър мирис, че спират да го усещат. Но пък са много чувствителни и реагират с неприязън на силните „женски” и „сладки” парфюми.

Ароматът на продуктите, които ви препоръчвам по-долу, е лек и повече напомня за пране, изсъхнало на слънце, на прясно измити плодове, по които още има капчици вода, на дом, в който някой току-що е извадил от фурната прясно изпечен сладкиш… Казах ви, че е сантиментално.

Моят собствен любим „козметичен“ аромат е на онзи, най-стария крем на Нивеа от синята кутия – нещо млечно, нещо чисто, парфюмено, но меко и някак ванилено-вкусно, като крем със сметанов мус. Подобни са и ароматите на продуктите, които подбрах за употреба у дома, защото иначе моят собствен съпруг щеше доста да се противи на домашното ни спа-приключение.

Ето и една малка хитрина, която винаги можете да прилагате, когато избирате козметика за двама. Ако имате малко дете, помолете го да помирише крема или гела за тяло. Ако хареса аромата, чудесно! Ако обаче намръщи носле, потърсете друг. Много веротно е и съпругът ви да не го хареса. Да, мъжете са малко като децата, но това си го знаем, нали? J

Не ползвайте за тази услуга тийнейджър – техните взаимоотношения с ароматите са на абсолютно различно, галактически различно ниво.

И така – няколко изпитани идеи за домашно спа-удоволствие

Св.Валентин у дома

1. Пригответе вино и чаши в най-удобната си стая у дома. После затоплете банята. Запалете няколко НЕароматни свещи и ги сложете на безопасно място. Изгасете другите светлини, те не са ви нужни. Това е време за усещане и докосване.

2. Вземете заедно душ и направете един на друг масаж на косата с шампоан. Приятно е, когато фризьорите мият косата ви и леко масажират скалпа с меки кръгови движения, нали? Повторете същото с партньора си и му подарете точно движенията, които най-много харесвате.

3. Нанесете един на друг маска за коса още докато сте под душа. И докато маската действа, масажирайте лицата си с почистващ гел или нежен ексфолиант. Ако и двамата нямате гъдел, може да пробвате и с успокояващия пилинг за тяло. Правете масажа един на друг едновременно, в синхрон. Затворете очи и бавно следвайте линиите на лицето или тялото.

Св.Валентин у дома

Да, знам, че конструкцията на женската и мъжката кожа е различна и продуктите за тях не са еднакви, но идеята на това преживяване е в докосването, не в разкрасяването. А и никой мъж не е пострадал от малко пяна в повече, спомнете си Том Сойер.

4. Когато излезете изпод душа, загърнете се в топли халати и се поглезете със спрея с еликсир с кератин за блясък. Направете го като игра. Напръскайте, разтъркайте с пръсти косата на любими и издухайте със сешоара, за да засилите действието на съставките – предполагам, че за мъжете ви ще е интересно. Не се мръщете, ако кичурите ви се заплетат, после ще се срешете както вие си знаете. Кога за последен път оставихте партньора си да си играе с косите ви? Замислете се, неслучайно в толкова много любовни романи Той винаги е запленен от Нейната коса.

5. Ще е забавно да си сложите и двамата една и съща маска за лице – подхранваща, разбира се. Повечето мъже мислят, че маската за лице е нещо чисто женско, така че предполагам ще срещнете мръщене, подозрение и съпротива. Защо обаче не си направите и няколко забавни снимки заедно с намазани лица? Запазете ги като хубав спомен от своя Празник на влюбените.

6. Докато маската действа, седнете в топлата стая, за да си говорите и да пиете предварително приготвеното вино. Споделете си за какво мечтаете. Смейте се, правете забавни физиономии. Припомняйте си пътувания, красиви места, хубави срещи и смешни истории.

Времето, прекарано заедно, ще разбуди онова, което ви е свързало някога, и ще успокои огорченията, които всички натрупваме с годините. Запазете тази традиция и я повтаряйте всяка седмица. Определете си един ден, измислете му име и нека това бъде вашето любовно бягство. Не е нужно да ходим в екзотични курорти и да се чувстваме далечни един на друг, когато можем да бъдем напълно близки в познатото ни пространство у дома.

И няколко идеи за любовен подарък

Разбира се, в ролята на подаряващия отново ще бъде жената, но точно това е хубавото. Мъжът ви надали ще очаква да получи подарък. По-скоро ще е притеснен, че вие очаквате такъв. Опаковайте го красиво, дайте му го на сутринта и му кажете, че втората част ще бъде вечерта у дома.

Балсам за устни за слънце и студ – това е универсална грижа за една толкова неглижирана и толкова важна част от тялото ни, особено през студените месеци. А и е повод за целувка при всяко нанасяне. И най-хубавото в случая е, че балсамите вървят в комплект по два – „Един за теб и един за мен!”.

Запомнете правилото: Нанасяне и целувка!

Св.Валентин у дома

Защитен серум против замърсяване – за мен тези продукти са изключително важни. Нанесете серума на лицето на мъжа си сутринта, докато се приготвяте за излизане, и масажирайте леко с пръсти. После нека и той го нанесе на вашето като повтори същите движения. Не бързайте, дайте си тези точно две минутки, които са безценни за връзката ви, не само за външния ви вид.

Хидратираща мъгла. Това е моята любима глезотия. Целогодишно я ползвам у дома преди крема и грима, а лятно време – дори и насред улицата. Препоръчвам ви да си направите този личен  подарък за Св.Валентин. Аз обожавам хидратиращите спрейове заради мигновената свежест и промяна в лицето ми. Сякаш всички фини бръчици се стопяват и поне 5 години изчезват от личната ми карта. Иска ми се да ги бях открила годиииини по-рано.

подарък за Св.Валентин

А забавното е, че мъжете реагират точно като котките на подобни продукти, готови са направо да избягат. Затова, накарайте го да затвори очи и да не ги отваря преди да му кажете. После пръснете от хидратиращата мъгла и се насладете на смешното му мръщене. Наградете го с целувка, за да създадете още един малък, но безценен любовен ритуал, и пръснете от мъглата и на собственото си лице. Според мен всяка жена трябва да носи постоянно със себе си една малка бутилчица и да я ползва, защото изсушената кожа е склонна към раздразнения, и инфекции и – най-общо казано – е тъжна и необичана. А никой не иска да бъде необичан, нали?

Е, надявам се, че дори и да не последвате предложението ми за доашно спа дума по дума, то все пак ще ви даде някои идеи… Забавлявайте се и се влюбете отново!

Пожелавам ви опияняващ февруари и безброй поводи за празнуване!