Точно в този момент, докато четете тази статия, милиони хора на тази планета се питат „Какво да купя?”. Предстои рожденият ден на човек, кого обичат, и не знаят какъв да бъде техният подарък. Понеже обичаме, той трябва да бъде специален. И понеже трябва да бъде специален, трябва да бъде купен.

Това е изключително погрешна логика. Децата, както и повечето възрастни, не искат да им купуваме нищо. Те не търсят предмети, искат нашето внимание, нашето време. Искат да си поиграем, да се посмеем, да поклюкарим или просто да поседим мълчаливо заедно, наслаждаващи се на присъствието на другия.

Времето, което отделяме за онези, които обичаме, е най-безценният подарък, който можем да им направим. При подходящите условия като образование, здрава работа, късмет или всичко това заедно, ние можем да постигнем всяка своя мечта. Хората летят в Космоса, нали? Всеки може да прекрои обстоятелствата от раждането си и да създаде уникален живот, изпълнен със сбъднати мечти.

Но онова, което никога не можем да си вземем обратно, е времето. Времето лети. Времето е най-важното, най-ценното и най-пренебрегваното от нас „нещо” в тази Вселена. Затова е и нашият специален дар за онези, които обичаме. Вещите ще се счупят или ще станат безинтересни. Времето ще остави спомени. Още помня как с татко изработвахме от хартия един огромен снежен човек, по-висок от мен, за детската ми градина. Вярвате или не, пред очите ми е как ръцете му срязват и накъдрят брадата, как залепят гуглата  и как поставят хартиения помпон…

Знам, да дариш на някого от времето си е доста трудно. Ежедневно сме затрупани с какви ли не задачи – от това да оправим леглото си сутринта, през хилядите дреболии като измиването на чиниите например, до онези дейности, които ще платят тока и ще донесат хляб на масата ни за вечеря.

И въпреки това, и именно затова времето ни с онези, които обичаме, става все по-ценно и все по-недостатъчно с всеки един изминал ден. Синът ми понякога ми показва неща, които сме създали заедно. Той пази някои от моите „хендмейд” подаръци, аз пазя всички негови. И това ме кара да вярвам, че като отдаваме времето си на онези, които обичаме, ги правим по-добри хора. С недостатъчно хляб се живее по-лесно, отколкото с недостатъчно любов.

Така че, ако наближава рожден ден, защо не изработите нещо заедно с бъдещия рожденик? Независимо от неговата възраст. Нещо мило, нещо може би дребно, но затова пък безценно.

Ето една бърза и лесна идея как да направите украса за мъфини и вкакъв вид хапки или меки курабийки:

Нарисувайте, принтирайте или пък отпечатайте образи, които знаете, че ще се харесат. Ако не ви се рисува, в магазините за творчески материали ще откриете изобилие от печати с каквито си поискате картинки и послания. Ако не ви се купува, вземете назаем от приятел. Купете си лист качествена акварелна хартия – тя е пластична и идеална за нашата задача. Дори няма да ви е нужен тампон за печата, защото можете да използвате маркерите за тази цел.

След като отпечатате картинките, оцветете ги. Тук се включват маркерите и моята любима акварелна техника. Очертайте формата, както е показано на снимката, и после разнесете цвета с помощта на акварелна четка с контейнер. Тези четки, изобретение на японеца Шихиро Танака (Chihiro Tanaka), са уникални – не само пестят място и спасяват от грешката да топнеш четката си в кафето, но и са идеални за деца. Жалко е, че стотици хиляди хора и фирми продават тези четки по цял свят, интернет е препълнен с видео уроци как да ги ползваме, но никой не обелва и думица за създателя им.

Можете да комбинирате цветовете както си поискате.

След като оцветените картинки изсъхнат, с бял акрилен маркер, черен тънкописец и брокатена химикалка очертайте някои линии, прикрийте някои грешки и добавете блестящи декорации.

 

Брокатените писалки са един от любимите ми инструменти за работа – лесни са за ползване и издържат много дълго вр

След като декорациите също изсъхнат, изрежете картинкитe…

… и ги залепете една към друга с клечка за зъби по средата. Отделете малко повече време, за да бъдете сигурни, че зоната около клечката е добре залепена.

Някои форми може да се разминават. Но това не бива да ви тревожи. Добавете още малко декорация и дефектът ще се превърне в ефект.

Готово! Лесно е, но още по-важно – направено е с любов. А ако имате нужда от допълнителна причина да създадете такива „домашни” украси за сладкиши, ето я: ще ви струва по-малко, отколкото, ако си купите дизайнерски декорации. Но пък добавената стойност ще е неизмерима.

Необходими материали: бяла акварелна хартия с високо качество, обикновени маркери (не алкохолни), четка за акварел или още по-добре четка с контейнер за вода, черен тънкописец, бял акрилен маркер, брокатена химикалка, лепило, клечки за зъби, ножица;

Време за изработване: за показаните елементи – около половин час. Не забравяйте, че ако работите двама или повече души, времето ще се скъси, а и ще бъде още по-приятно.

Вложени средства: комплектът печати с балоните и облаците ми струва около 4 лева, 7 лева за акварелен блок с висококачествена хартия, от който съм използвала само 1/3 от един лист, маркери от племенницата ми (хубавото е, че могат да се използват дори и такива, които са започнали да изсъхват), лепило 2,50 лева за цяла туба, ножичките, акрилния маркер, черния тънкописец и брокатената химикалка ползвам от поне две години J

Приятни занимания!