… или как с удоволствие се върнах в детските години

Бях безкрайно доволна, когато миналото лято съвсем неочаквано открих вселената на „планерите” и „хабит тракърите”. Беше труден период със загуба на скъпи хора и здравословни проблеми. Чувствах се объркана и не знаех по кой път да поема. Единственото обаче, което знаех, бе, че нещата не бива да продължават така…

Планерът и цялата все по-нарастваща мода на планирането са недобре забравените дневници от нашите тийнейджърски години. Особено от тийнейджърските години на тези от нас, които в момента наближават 40-те. Помните ли, тогава в книжарниците нямаше красиви тефтери, в които да записваме мислите си и обещанията си към бъдещето. Имаше само грозни тетрадки, които лепяхме по няколко, за да се получи нещо представително дебело. После подвързвахме тези тетрадки с ръчно рисувана или апликирана хартия, а те миришеха на лепило седмици и месеци наред. Рисувахме в тях с флумастери, които избиваха на обратната страна на листа, правехме си специални украсително бордюри, като залепвахме прозрачно тиксо върху рисувани елементи („уаши” не бяхме и сънували), записвахме броя на разменените погледи и целувки, мърморехме за учители, които се опитваха да ни „прецакат”, правехме планове за бъдещето си. Фантазирахме с малкото на брой възможности за творчество, до които можехме да се доберем. Единственото, което го нямаше в тези наши дневници, беше „хабит тракъра” или така наречения план на навиците.

Бях чела някъде, че за да изгради в себе си положителен навик, човек трябва да повтори действието не по-малко от 90 дена един след друг. За лошите навици, за съжаление, времето е много по-кратко, защото те са или свързани с пристрастявания, или със слабости, а понякога и с комбинацията от двете.

Какво означава „хабит тракър”?

Habit tracker на български може да се преведе буквално като „проследител на навиците”. Но понеже в него има не само проследяване, но и планиране (все пак първо трябва да открием тези полезни навици, от които се нуждаем, после да ги планираме и запишем, а най-накрая да ги и проследим), аз ще го наричам „план на навиците”.

Хубавото е, че той работи за всички възрасти и можем да го започнем още от днес. Ако искате детето ви по „лесния начин” да се научи да си оправя леглото, да подрежда раницата за училище от предходния ден, да си мие зъбите сутрин и вечер, да чете поне по няколко страници от някоя книга всеки ден и да гледа по-малко телевизия, изработете заедно с него един такъв план на навиците.

Ако се притеснявате, че отделяте малко време на роднините си или на приятелите си, ако искате да свалите килограми, да се храните здравословно, да започнете да спортувате, да научите нов език или да придобиете ново умение – направете си план на навиците. Само след 1 месец ще сте изненадани от настъпилата промяна!

Повярвайте ми, планът на навиците е нещо много вълнуващо и именно той ми помогна за 2-3  месеца да изградя няколко положителни навика, които пък от своя страна ми помогнаха да сваля неусетно 10 килограма, да се поуспокоя по отношение на здравето си и да се захвана с  нов източник на доходи. И като цяло ме направи много по-организирана. Защото аз съм си емоционално разпиляна – дори когато става дума за миене на чинии.

И така – имате нужда от тетрадка, на която страниците не са със спирала, а са зашити с телчета и могат да се отварят с лекота до права линия. Това е важно, защото ще ви се наложи да чертаете (и украсявате) таблица. Имате още нужда от цветно тиксо или още по-добре от така нареченото „уаши”, цветни моливи и стикери (за детския план на навиците).

Детски план на навиците

Украсата е важна! И е добре да оставите детето си, ако е малко, само да оцвети и украси страниците.

Има едно основно правило в изграждането на плана на навиците: не бъдете прекалено амбициозни! Започнете с въвеждането на не повече от три нови неща. Всеки нов месец може да добавяте по едно допълнително желано нещо. Например: оправяне на леглото сутрин, една нова дума на английски (или друг език), подреждане на раницата за училище. Към тях може да запишете вече утвърдени навици като миенето на зъбите, изхвърляне на боклука, подмяна на водата на рибките или разхождането на домашния любимец.

За децата по-добре е планът да бъде седмичен, а не месечен. Множеството полета и квадратчета няма да ги объркват и сами ще следят прогреса си.

Когато седмицата е приключила, може да дадете оценка със звездичка, особено, ако преди това сте се уговорили, че всяка звездичка носи някаква награда. Тази идея със стикерите звездички взех от една приятелка, която има две малки деца – момче и момиче. Вместо да им се кара, когато са непослушни, тя просто им напомня за стикерите и ефектът е поразяващ. Стикер за деня означава допълнителна шоколадова бисквита или едно детско филмче допълнително. Важно е децата да получават награда за постигнатото старание – това ще ги научи, че всяко полезно нещо, което правиш, ти носи друго полезно нещо. Защото особено за най-малките думата „успех” е нещо имагинерно, оценките в училище са някакви неразбираеми цифри, но шоколадовата бисквита или половин час повече игра навън преди вечеря си е истинско съкровище!

План на навиците за възрастни

Ние, възрастните, с лекота и напълно осъзнато вършим всякакви неподходящи за здравето и кариерата ни дейности, но все не намираме време за наистина полезните и онези, които може да изведат живота ни на ново ниво. Лесно е да излезем на обяд с колегите и да изядем някоя мазна баничка, но ще ни домързи да си приготвим у дома салата, която да замени баничката. Лесно е да си вземем няколко „пуш-паузи” през работния ден, но ще ни е трудно да влезем в интернет и да прочетем нещо ново по специалността си. Оправдаваме се, че имаме нужда от почивка, но не се замисляме, че отварянето на един речник, за да научим една-единствена нова дума, всъщност би дало на ума ни истинска активна почивка.

Това, което мен лично ме изумява, са хората, които предпочитат да си купят талонче за лотарията, вместо за един месец всеки ден да спестяват тези 2, 5 или 10 лева. Те могат още да влязат в интернет, да открият и разучат ново умение, да си купят материали със спестените през изминалия месец пари и да започнат ново доходоносно занимание в свободното си време. Но не го правят. Предпочитат да очакват „нещо да се случи”, вместо да се вземат в ръце и сами да осъществят мечтата си за успех.

Един планер би помогнал и за подобно начинание. Разбира се, ако човекът осъзнава нуждата от промяна. И също така планерът за възрастни няма да бъде толкова опростен, както детския, и в него е добре да опишем всички дейности, през които трябва да преминем – в дома си, в работата си, в социалните си контакти.

Един бърз технически съвет: използвайте обикновен молив за вертикалните линии, за да не се получава голяма разлика между тях и тези на тетрадката.

Добре е да разделим планера си на отделни полета  – ежедневни (такива, които се повтарят всеки ден без изключение) и допълнителни задачи. Може да добавим новите навици, които искаме да развием, като например 30 минути плетене на една кука, шахмат или учене на нов език всеки ден. Можем да включим плащанията на данъци и застраховки, редовните прегледи при зъболекаря, посещенията при мамолога и гинеколога, да следим месечния си цикъл или дори да отбелязваме в кои дни главоболието ни е по-силно…

И така, неусетно, само за три месеца, дори само за един, ще открием, че животът ни се променя към по-добро. Не ми вярвате ли? Опитайте, нищо няма да изгубите, само ще спечелите! Ако обичате да рисувате, в интернет ще откриете чудесни идеи за украса на планерите си, но моят съвет е да започнете с нещо по-семпло, за да не губите твърде много време в игра, вместо в изпълнение на задачите си. Върнахте ли се и вие в детството си?

Ако отговорът ви е „да”,  в следващата статия ще ви покажа един изключително бърз, лесен и забавен начин да украсите корицата и на най-грозния тефтер или тетрадка така, че да стане съвсем „дизайнерски”.

Необходими материали: тетрадка, уаши лента и стикери на Apliсайта на Корнел В ще откриете всякакви десени), тънкописец, цветни моливи и линийка.

Време за изработване: за едномесечен разтвор – около половин час.

Вложени средства: една средно дебела тетрадка (60 листа), ще ви стигне за няколко години. Може да вложите в нея и 3 лева, но пък тя ще бъде свидетел на прогреса ви, а защо не и на забогатяването ви? Най-евтините тънкопишещи маркери са около 1-2 лева, но винаги могат да бъдат заменени с налична в дома ви химикалка. Уаши лентата на Аpli, която виждате на снимките, струва между 4 и 5 лева, но ви препоръчвам да ползвате именно нея – не защото някой ми плаща да го кажа, а защото за тази цена получавате цели 10 метра, а не както обикновено 1-2 или максимум 5 метра.