Sizzix

Няма да забравя как веднъж като малка, се прибрах у дома с огромен букет цветя и треви, набрани по кварталните поляни. Нахлух с този букет в стаята на дядо ми и се втурнах да го прегърна, тикайки подаръка си в лицето му: „Дядо, набрах ги за теб! Ти никога нямаш цветя наоколо!”. Още помня как той буквално спря да диша. Прегърна ме нежно, но някак сковано и ме помоли да занеса цветята в кухнята, за да потърсим заедно ваза за тях. По-късно, когато цветята вече бяха далече от нас в друга стая, той седна с мен и внимателно ми обясни какво представлява сенната хрема, колко е трудно за хората с нея да се радват на цветята и дори да дишат спокойно. Пораствайки, постепенно осъзнах колко тежка беше алергията на един от най-любимите ми хора към полените. Дядо ми обожаваше цветя, но странеше от тях и ги наблюдаваше само отдалеч, а пролетта се превръщаше в неговото жестоко годишно изпитание.

Самата аз бях бременна на сватбата си. Нищо скандално, просто понякога нещата се случват малко по-бързо от плановете ни и аз оказах грейнала булка в отесняваща рокля, затрупана от цветя и пожелания за щастие. И именно цветята замалко да разрушат прекрасната атмосфера на празника ми. Сладкият аромат, който се носеше от булчинския ми букет, буквално преобърна целия ми организъм. Ако тогава бях знаела колко е лесно да имам букет от хартиени цветя! Хем щеше да е през целия ден край мен, хем щях да си го запазя като спомен от един щастлив ден. А и нямаше да престана да обичам едни от любимите си цветя.

И така, склонна съм да ви споделя един от най-лесните начини да изпълните дома си с нарциси – тези нежни пролетни цветя, които сякаш греят със собствена светлина.

Нужна ви е бяла, зелена и жълта креп хартия, малко хартиена или цветарска тел и лепило С200.

Изрежете от бялата хартия шест еднакви листенца, разтеглете ги и ги накъдрете леко с пръсти.

Залепете ги едно за друго – първо три,

… а после и останалите три.

От правоъгълниче жълта хартия направете тръбичка.

Друго правоъгълниче нарежете от едната страна на лентички и усучете с пръсти – това ще бъдат тичинките на бъдещия нарцис. Залепете върху цветарска или хартиена тел.

Когато „тръбичката” изсъхне, нанижете я на телта с тичинките и я залепете.

Можете да намажете долния й край с лепило, а можете и да сложите малко лепило в долния край на тичинките. Аз лично предпочитам втория вариант.

Разтеглете внимателно с пръсти.

Пробийте с дебела игла дупка в средата на групата бели листенца и нанижете телта с тичинките.

Намажете с лепило долната част на тичинките и залепете за листенцата.

Надраскайте леко ръбчето на чашката с дебел оранжев или червен маркер.

Когато тази част изсъхне, остава само да усучете телта с още малко лентички хартия – за повече стабилност и достоверност, а после да добавите и листо.

И така – първата стъпка към вашия огромен букет от нарциси е направена.

Необходими материали: креп хартия в бяло, жълто (още по-добре е, ако се сдобиете с различни нюанси) и зелено, лепило С200, ножици, цветарска или хартиена тел;

Време за изработване: Около 10-15 минути за първото стръкче. С вспко следващо времето ще се съкращава, защото пръстите ви ще стават по-умели;

Вложени средства: 50 см креп хартия струва в цветарския магазин между 0,50 лв и 1,00 лв. 250 мл лепило С200 е около 2-3 лв, метър хартиена тел е около 1 лев, а от нея ще направите стеблата на поне 4 нарциса.

Това упътване е написано за сайта NEWME. Там ще намерите пълния текст на публикацията, както и още много идеи за творческо и пълноценно прекарване на времето. Приятно четене!