Тази зима доста се задържа. Дори в момента, докато пиша, пак вали. Бях склонна да я преглътна докъм средата на март, но снегът на Благовещение вече ми „идва в повече”. Да си кажем честно, София отдавна вече не е сред  най-красивите градове на света, дори и през лютото. А през зимата си е направо потискаща. Строителство без никаква мисъл за естетика, а само за пари, разръфани улици, убити цветове на фасадите, никаква растително ст по терасите и прозорците, кал, кал, кал… Като прибавим и студа, на човек дори не му се иска да се приближи до прозореца, пък камо ли да си подаде носа навън.

На този град му липсват цветя – даже и през лятото. Липсват цъфтящи дървета и храсти. Но това е друга тема. Лошото е, че живеейки сред все по-малко красота, ние някак свикваме с липсата й и преставаме да я търсим. И грозотата се превръща в нещо нормално. Най-честото оправдание, което съм чувала от хората е, че нямали време да се занимават с цветя. Били работещи личности, с много задачи и задължения и не искали да добавят и още едно – поливането и почистването на саксии.

Добре! Ето една идея, която хем няма да ви накара да се  чувствате като роби насред цветна плантация, хем ще ви провокира да поработите малко и с пръстите си. Пролетта така и така закъснява, нека си я измислим с едни хартиени минзухари. Изработването на хартиени цветя вече е мода в световен мащаб. Огромна част прекрасни растения могат да се изработят лесно, само е нужно да имате желание. Минзухарите са сред тях.

За целта ви е нужна бяла или цветна креп хартия. Аз предпочитам бялата, защото мога да я оцветявам във всички нюанси, които ми се приискат. Но ако на вас не ви се занимава с четки и бурканчета, разполагате с богато разнообразие от цветове.

Отрежете квадратни парченца.

Най-лесно ще направите оцветяването на хартията с вода и акварелни моливи. Оставете ги да изсъхнат някъде на топло, но внимавайте – хартията е материал, който лесно и неусетно пламва.

След като листчетата хартия изсъхнат, сгънете всяко на 4. Нарочно не давам размери, защото по тази схема можете да изработите минзухари в естествена големина, но и минзухари, по-високи от самите вас. Всичко е въпрос на пропорции.

Така сгънато, от едно листче можете да изрежете 4 листенца.

Оформете ги с пръсти леко издути.

След това изрежете от хартията правоъгълничета и ги оцветете в жълто и оранжево по показания начин. Когато изсъхнат, в единия им край направете разрези-лентички.

Кирилка Симеонова, тази вълшебница на хартиените цветя, ме научи как да пазя пръстите си от нараняване (защото  хартията може да бъде един много коварен материал). Ето как да го направите и вие: навийте правоъгълничето, а после усучете между пръстите си оцветената и срязана част. Не усуквайте всяка една лентичка поотделно. Това може да бъде много болезнено, опитвала съм го!

Така, след като внимателно разтворите парчето хартия, ще получите прекрасни, много реалистични тичинки.

Разбира се, може да опитате и да усучете всяка лентичка една по една. Но така накрая ще имате остри стръкчета, които никак не приличат на истинските минзухарени тичинки.

За да оформите минзухара, има два начина – със стъбълце или без стъбълце. Първият е малко по-лесен – особено, ако сте начинаещи в изкуството на хартиените цветя.

Отрежете парче хартиена тел (или използвайте клечка за зъби или дървено шишче).

Усучете тичинките около парченцата тел по показания начин и залепете с лепило С200.

После залепете и листенцата като леко ги застъпвате едно след друго.

За един минзухар най-добре е да използвате 5 листенца.

Когато листенцата са закрепени, усучете с разтягане тънка лента креп хартия така, че да стегнете основите им и да направите горната част на цветчето по-плътна.

От по-фина креп хартия, от тишу хартия или така наречения физелин, който можете да намерите в цветарските магазини, изрежете малки правоъгълничета в показаното на снимката съотношение. Ако не ви се занимава с търсене на разнообразни материали, заложете само на креп хартия и лепило С200.

Нарежете единия край на по-дебели „ресни” и усучете връхчетата.

После увийте така получените листенца около стъбълцето на минзухара. Ако ползвате физелин, съветвам ви да изберете някое лепило на ацетонова основа, защото лепилото С200 не захваща много добре за този материал. Ако работите само с креп хартия или с тишу, С200 ще бъде идеалното решение.

Когато зелените листенца са прикрепени, аз използвам тънка креп хартия или тишу, за да направя тази полупрозрачна ципа, от която цветето излиза. При истинските цветя тя е под зелените листа, но не е много видима, а според мен тя прави още по-реалистичен хартиения минзухар. Затова я слагам над зелените листенца. Разбира се, това е въпрос на избор и вие може да решите, че изобщо не държите на нея или пък да се придържате към истинскиявид на цветето.

И ето,  минзухарът е готов!

По този начин можете да направите цял букет хартиени минзухари, които да подредите  във вазичка или да набодете в саксия с истинска пръст.

Само внимавайте да не ги полеете в погрешка!

Необходими материали: креп хартия (най-добре е да купите два вида – тънка и дебела. В книжарниците и цветарските магазини ще ви упътят), лепило С200, лепило на ацетонова основа (само ако ползвате физелин), акварелни моливи (ако нямате акварелни моливи, можете да ползвате акварелните боички на детето си), хартиена тел (клечки за зъби, дървени шишчета), четки, вода, ножици;

Време за изработване: за едно цвете – около 10-15 минути без съхненето. Колкото повече цветя направите, толкова по-добре ще ви се „изплати” очакването хартиените парченца да изсъхнат;

Вложени средства: в цветарницата можете да си купите 50 см креп хартия за около 1лев. От нея ще направите не по-малко от 20 минзухара в естествен размер. Тубичка лепило С200 е между 1 и 3 лева според магазина, от който пазарувате, затова ви препоръчвам да си купите по-фоляма разфасовка от някоя железария и да си я пазите и за други продукти. Не, не говоря за бака лепило, имам предвид опаковките от 500 милилитра. По-евтино е, а и винаги е добре да имате малко количество наблизо.

Весели занимания!