„Безукорно чистият дом е знак за пропилян живот”. Да не говорим, че хората винаги ще намерят за какво да те укорят. И какво се получава? Хем търкане с парцала от сутрин до вечер, хем отново присвити устни и шушукане зад гърба ти. Не, благодаря!

 Знам, стотици поколения жени сме били възпитавани с приказки, подобни на „Сливи за смет”. Дори и аз – като малка, подреждайки детската стая до блясък (не че ми се искаше, ама наказанието за мръсна стая беше страшно), си се представях в ролята на доброто момиче, което спечелва добрия момък, че и цяла планина сини сливи – с опната до пръсване кожица и медено сладка сърцевина, която се топи като я захапеш и сокът се стича по устните и брадичката…

Освен това обаче мечтаех да бъда пожарникар, пилот-изтребител, космонавт, водолаз, обичах да чета и още обичам… Е, все още не съм сбъднала нито една от тези мечти, но кой знае – не е късно.

Представяте ли си какво съкровище е щяло да получи семейството на младоженеца от приказката? Безропотна черноработничка, бърза като вятъра, която не оставя и прашинка да падне на пода. Оценяването на жената само по робските й умения е било нещо нормално в онези години – да ражда деца и да работи мълчаливо. А имали ли сте някога чувството, когато се върнете от работа, че всичко и всички чакат вас? Това е остатък от онези времена, нищо, че светът се е променил безкрайно много и жените дори летят в Космоса, при това не на метли.

Понякога се плаша, като си помисля колко много задължения са имали жените от миналото – да нахранят домашните животни, да омесят тесто, да изпекат хляб, да сготвят, да преметат пода, да зашият, да ушият, да закърпят, да оплетат, да изтъкат… от тъмно до тъмно. Неслучайно са си измислили и специален женски календар с различни забрани какво може и какво не може да се прави в различните дни от седмицата. Наказанията, които различни светици са щели да стоварят върху главите на клетите жени, неспазили забраните, и цялото им семейство, са страшни – от тежка болест, през изгаряне на цялата реколта до смърт. Опитът на поколения и поколения домашни черноработнички им е показал, че с всичката тази въртокъщност няма да стигнат доникъде, в някой ден ще паднат и няма повече да станат, а децата да бъдат отгледани от някоя чужда жена, която няма да ги обича като свои и ще изплаща върху техните главици цената на умората от тежкия си ежедневен труд. Приказките за злите мащехи и свекърви, както и приказките за колите, натоварени със сливи, не са художествена измислица. Те са част от учебника, който е трябвало да подготви някогашните деца за живота, и напомняне, че  зад всяко хубаво нещо често има капан.

Но светът вече е различен.

И въпреки, че е различен, все още чистотата на дома е основно женска грижа. Да не говорим, че именно чистенето стои между нас и онези прекрасни забавления като ушиването на нова покривка или възглавница, разсаждането на цветята в новите саксии, гъделичкането на децата за добро утро, разходката ръка в ръка с любимия човек и изобщо всички онези моменти, в които сърцето ни спира от радост или любов.

Има неща, които трябва да се вършат всеки ден – кухнята и банята не търпят отлагане, градовете са прашни и всеки ден по пода се трупа странен мъх от неидентифициран произход…

И така – ето какво правя аз.

Моята голяма тайна във всекидневното чистене на дома е… музиката. „Нашпорвам” звука максимално (благодарна съм, че имам чудесни съседи и добра изолация), хващам парцала и започвам. Всяка песен има определена дължина, така че като ги групирам, за две-три парчета мога да оправя една стая, да измия чиниите, да почистя пода, да сменя чаршафите или да полея цветята.

Разбира се, втората „половинка” от тайната е видът на музиката – тя трябва да бъде енергична, но не прекалено, вдъхновяваща и ритмична! Никакви безкрайно тъжни вопли за разбити сърца, съжалявам, Адел!

И ето – това е моята селекция – споделям я с вас с чисто сърце, макар и с увереността, че ще замените някои от парчетата с такива, които ви допадат повече. Всъщност – това е най-важното: да слушате музиката, която харесвате, и да работите в ритъма й. Задайте си правилото „задача – песен” и сте готови.

При мен разпределението е следното: обикновено за три песни сменям чаршафите и почиствам праха и пода в спалнята, за две песни измивам чиниите и за още две карам кухнята да блесне, за една поливам цветята, за две банята грейва… Ако правите това музикално почистване всеки ден, няма да ви се налага изобщо да губите за него часове през уикенда! Доста години ми отне да открия тази хитрост, но сега съм безкрайно доволна от нея! Преди чистех само в събота – 4 часа, за да излъскам малкия си апартамент от тавана до пода. И после ме мързеше дори маска на лицето си да сложа!

В началото ми беше трудно, но сега вече съм си разработила собствена хореография, подобна на онази в екшън филмите с много ръкопашен бой. Хаха, точно така си е! Същото ще се случи и при вас. Казват, че само 40 дена са нужни, за да си изгради човек навик, а още само 20 дена – да стане този навик устойчив.

За два месеца ще се научите да съчетавате чистенето с нещо като домашна аеробика и най-важното – когато после си вземете душ и поседнете с хубава книга и чаша ароматно какао, кафе или чай, няма да имате усещането, че 30-те минути преди малко са били безвъзвратно изгубени в най-неблагодарната домакинска дейност на този свят. А най-хубавото е, че тези 30 минути няма винаги да са 30. С напредването на времето те ще станат 25, 20. А защо не и 15? Това е твърде ниска цена за чистотата у дома и за вашата доволна усмивка.

И така – ето, това е моят избор:

Rammstein – Ich Will

Abba – Take A Chance On Me

Abba – Money, Money, Money

Abba – Thank You For The Music

Patrizio Buanne – Luna Mezzo Mare

Kiss – I was made for lovin’ you – 4,30

Aretha Franklin – Think

Nancy Sinatra & Lee Hazlewood – Jackson

Nancy Sinatra – These Boots Are Made for Walkin’

P!nk – Try

Алсу – Я тебя не придумала

t.A.T.u. – Нас не догонят

Има и лека закачка в имената, забелязвате ли?  Aко искате да чуете песента, просто копирайте в YouTube и си изберете версията, която най-много ви допада. Не сложих линкове именно, за да не ви натрапвам още веднъж собствения си избор.

Приятно чистене!

А в следващия текст ще ви покажа моя седмичен план за почистване на дома, както и какво всъщност ме улеснява в тази дейност.