Вече съм напълно убедена че нещата в живота ми са неслучайни и здраво навързани едно за друго. Без намек за отвързване.

Ето, например, синът ми е роден през октомври, а октомври е крайният месец, в който трябва да се захвана с коледната украса – хем да има за подаръци, хем у дома всичко да бъде различно и тази година. Досега някак пропусках да свържа двата факта, но миналата седмица най-накрая просветлението ме връхлетя. И то точно в мига, в който бях омазана почти го лактите със захарен сироп и сладък сметанов и шоколадов крем… Всъщност, май това е най-подходящият момент за просветления –  животът ми е доказал, че когато съм на колене върху студения под, качествена работа не се върши.

И така, след рождения ден на сина ми събирах в едно пликче пластмасовите чашки, вилички и чинийки, в който гостите бяха похапвали. Тук бих искала да отворя една скоба и да споделя, че обичам детските тържества, защото хлапетата са непринудени, обичат предизвикателствата и не робуват на социални правила от типа „торта не се яде с ръце!“. Яде се и още как!

Та, събирах си пластмасата, която трябваше после да отиде в някой контейнер за рециклиране и изведнъж ми хрумна, че всичката тя може да бъде използвана преди изобщо да стига до боклука.

За идеята, която ви предлагам, са ви нужни цветни (или дори прозрачни) чашки и чинийки, добре измити, за да не лепнат.

От чашките по най-лесния начин можете да направите цветя…

… като използвате изрязване и обгаряне над пламъка на свещ.

Всяко „цвете“, което изрежете от една чашка, вкарайте в друго – така ще получите повече листа и по-достоверен вид на цветето. За да има вашето творение достатъчно плътност, са необходими поне 4 чашки, тоест – 4 пласта.

После, ако имате желание, можете да добавите тичинки от пенополиетиленови или хартиени топчета.

И когато имате достатъчно готови цветчета…

… започнете да ги залепвате върху пластмасова чинийка, на която предварително сте изрязали дъното, за да се получи форма на венец. Разбира се, изрязването на дъното не е задължително и може и върху него да налепите още цветя или други украси.

Така накрая ще получите очарователен венец от… хм… актинии в избрани от вас цветове.

Разбира се, ако сте заложили на сини пластмасови чинийки и жълти чашки, нещата с коледната традиция може малко да се пообъркат. Затова напръскайте готовия венец със златен или сребърен спрей, а после – ако имате желание, добавете отново червени топчета за тичинки.

Така ще имате чудесна украса за външната врата и тя ще посреща всичките ви скъпи хора с пожелание за хубави празнични дни и много любов!

Необходими материали: пластмасови чашки и чинийки, останали след някое парти. Между другото, същото може да се направи и с хартиени – така дори няма да ви се налага да изпшолзвате огън, а само ножичка за завиване на краищата. Нужни са ви още свещ и кибрит, ножица, силикон или лепило, което не топи стиропора, сребър или златен спрей;

Време за изработване: за венеца от статията – около 1 час;

Вложени средства: златния спрей купих за 8 лева от кварталната железария. Идеята е всичко останало да бъде рециклирано.