Коледа е времето, в което започваме да забелязваме ангелите и по-често да мислим за тях. Не че през останалото време ги няма или не се сещаме, когато сме в нужда. Но декември е онзи особен период от годината, в който се опитваме да балансираме между комерсиалното и духовното и понякога дори ни се получава. Ето ме мен – от една страна, искам да изкупя всичката коледна украса от магазините и да окича дома си с нея. От друга страна, обаче, ми харесва да седя в любимия си фотьойл, да отпивам от чашата с кафе и лека-полека да пришивам с иглата поредното мънистенце, да залепям шапчици или да плета на една кука мънички джуджешки гугли… докато кафето ми бавно изстива. Знам, че една огромна част от китайския народ ще остане без работа, ако мечтите ми се сбъднат, и ми е гузно от това, но много ми се иска всички да започнем да изработваме коледната си украса сами. Така, както са го правили нашите баби и прабаби – с децата, в семейството, с приказки и кикотене, с планове и копнежи… И да се погрижим не само за своята украса, но и за онази, която ще подарим на близки и приятели. Представяте ли си? В цялата страна няма да има две напълно еднакви топки за елха, две напълно еднакви джудженца или два напълно еднакви свещника; всеки ще създава онова, което най-добре умее, а после, когато го подарява, получателят ще знае, че този подарък е мислен и създаден специално за него, а не е грабнат набързо и хвърлен сред останалите покупки в супермаркета…

Разбира се, това е една крайно идеалистична представа, която вече няма как да бъде реализирана. Но със сигурност можем да направим едно – да се огледаме в дома си и да открием нещата, които ежедневно изхвърляме. От много от тях – и с малко помощ – може да се получи чудесна коледна украса.

В моя дом, например, е пълно с прежди, парченца от дантела и платове и… доста хартия. Сигурна съм, че у вас също може да се открие много хартия – от изписаните детски тетрадки, от кутиите за бонбони, сухи супи и сухи пасти или обувки, от пицата, която понякога си поръчвате, от хартиените пликове на различни магазини… Ако се разтършувате, вероятно ще намерите всички материали, които са ви нужни, за да създадете сами един прекрасен ангел.

И така – за начало ви е нужен парче мек картон. Хартиените пликове от по-скъпите магазини, гланцираните корици на отдавна прочетените списания, както и кутиите от сухи пасти, са идеални за целта.

Изрежете от картона полукръг и оформете от него фуния. Колкото висока е фунията, горе-долу толкова висок ще бъде и вашият ангел. Постарайте се на върха й да има миниатюрна дупчица – толкова голяма, че в нея да влезе кибритена клечка.

Онези, които умеят да плетат на една кука, могат да оплетат и фуния от прежда. Не е задължително тя да е бяла, дори още по-интересно би се получило, ако навържете една за друга различни цветове останали ви прежди – от шапки, шалове, терлички, пуловери и ръкавички, които сте плели за любимите ви хора. Може дори да не прикривате възлите при плетенето, така вашият ангел ще получи прекрасна пъстра дреха, създадена от нишки хубави спомени.

Освен това ви предлагам малка хитрост. Използвайте три различни размера куки. С най-малкия размер изплетете горната част на конуса, като оставите малка дупчица (тя ще ви бъде нужна после). Един-два сантиметра по-надолу започнете да плетете с по-големия размер, а накрая завършете с най-големия. Така конусът ще стане още по-пухкав.  Облечете картонения конус с плетения и ето – вашият ангел получи своята първа топла дреха.

Ако имате по-голямо количество панделка, която не знаете за какво да използвате, украсете долната част на картонения конус. Най-лесно това ще стане като го облепите с двойнозалепващо тиксо, а после драпирате панделката върху тиксото.

Ще се получи много красива ангелска дреха, ако оставите драпираната част да се подава под плетената.

Вземете едно малко стиропорено топче и с молив, флумастер или темперни бои му изрисувайте розови бузки. Бихте могли да използвате и лак за нокти, но когато го нанесете, трябва веднага да го размажете с пръст – така хем цветът ще стане по-прозрачен, хем ацетонът в лака няма да разяде стиропора.

С черен маркер „тънкописец“ изрисувайте очичките, а по желание – и устичката на ангелското личице. Моят ангел е със затворени очи не само защото го направих рано сутринта и си го нарекох да е още сънен, но и защото ми хрумна, че от това би излязла чудесна приказка за по-малките деца: „…понеже докато всички ние спим, той лети, за да върши чудеса… Ангелите също се уморяват…“. Или нещо подобно. Е, рискувате детето ви да поиска да не заспива и да остане да чака ангела да полети. Но ще опитам да ви успокоя с едно – в нашето семейство това нощно бдение никога не е завършвало с успех и малкият герой се е предавал на съня твърде скоро.

За да направите косата на ангела, залепете на „темето“ му парче двойнозалепващо тиксо.

После се разтършувайте из чекмеджетата, раклите и кутиите с материали. Съберете най-тънките лъскави нишки, които можете да намерите – сърма, златна прежда, копринени конци. Може да разплетете парче златен или сребърен ширит.

От събраните нишки оформете между дланите си рошаво топче и го притиснете върху двойнозалепващото тиксо. Ако в крайна сметка нямате никакви конци, които да използвате, чудесна работа ще ви свърши парче най-обикновен памук.

Накрая забийте в топчето – точно там, където би трябвало да е шията на ангела – една клечка за зъби, предварително намазана с лепило. Внимавайте да не използвате лепила на ацетонова основа, защото те разяждат стиропора. А ако нямате подходящо лепило, втъкнете в дупчицата на топката парченце размачкан пластилин или дъвка.

Спомняте ли си, че ви казах за дупчиците в картонената и плетената финии? Благодарение на тях и на клечката за зъби, ще можете да преобличате вашия ангел. Трябва само леко да извадите главичката му, да смените „дрехите“, а после обратно да поставите клечката и главичката на мястото им.

Така че – ето още една идея за ангелски тоалет.

Нарежете всички ненужни панделки и дантели, които сте намерили, на парчета с дължината на фунията. Ако не ви достигат – сега е моментът да подредите бельото си и да отделите всичко, което вече не става за носене и показване.

Изрежете внимателно всяка дантелка – дори да не използвате всичкото количество, което сте събрали, тези малки парченца със сигурност ще ви послужат за нещо друго.

После, отново с помощта на двойнозалепващото тиксо, налепете тези парченца по картонения конус.

Когато това е готово, с назъбена ножица изрежете и подравнете всички краища. Така ангелската дреха ще получи завършен вид и няма да изглежда като букет от случайно събрани парцалчета.

С тел и мъниста (или с конец и мъниста) направете някакво украшение – гердан, колие или както ви се прииска да го наречете. Тук можете да развихрите фантазията си. Предназначението на този накит, освен да разкрасява, е и да прикрива дребните несъвършенства, които може да се получат по деколтето на дантелената ангелска рокля.

И ето – имате ангел с безброй възможности за преобличане. Макар и това да не пасва много на християнската традиция, все пак е чудесен повод за разговори, занимания и споделяне с децата.

И едно малко уточнение: ако желаете, може да подстрижете ангела и да му оформите прическа като напръскате непокорните нишки с лак за коса. Но аз бих го оставила разрошен – все пак навън духат ветрове, той е летял цяла нощ, после е заспал и… нали се сещате колко много приказки могат да бъдат разказани по този повод…

 

Повече снимки ще намерите тук: 

http://www.bg-damma.com/dom-i-gradina/praznichna-ukrasa/1261_Prikazki-za-rokli-i-angeli

 

Необходими материали: картон, парченца дантела, плат, панделка, ширити, копринени конци, конци за бродиране, сърма, памук, двойнозалепващо тиксо, темперни бои или флумастери, черен тънкописец, ножица, мъниста, парченце тел;

Време за изработване: за ангела от снимката, с двата вида дрехи – около 3 часа;

Вложени средства: нито стотинка.