Превъплътяване, преобразяване, претворяване… Ние, възрастните, често си казваме „Ех, само ако можеше поне за един ден да съм друг!“. Мечтаем да се върнем в миналото, да опитаме да променим някоя погрешна стъпка, постоянно се чудим „Какво ли би било, ако…?“. Но децата, о, те са истински. Те са точно онова, което искат да бъдат. Може би днес ще са космонавти, пожарникари, боклукчии, лекари, падащи звезди… може би утре или дори в следващия час ще бъдат принцове и принцеси. Те приемат всяка ситуация с увереността, че това е реалността. Един обикновен кашон се превръща в ракета, една обикновена коронка с полирани мъниста – в короната на истинска принцеса. И понеже наближава един от чудесните празници, струва ми се, че идеята как бързо, лесно и евтино да направим ефектни диадеми с корони, ще свърши добра работа.

Необходими са ви скицник, молив или химикалка, парче мек филц, шивашка вата, остра ножица, бързосъхнещо лепило (но не течно, а гелообразно), един лист в цвят, различен от цвета на скицника, диадема със сатенена обвивка (но можете да използвате и обикновена, пластмасова, която предварително сте обвили в плат), мъниста и „шапчици“ за мъниста, две игли за шиене (една с по-голямо и друга – с по-тясно ухо) и конец мулине в цвят, подхождащ на филца. Очертайте върху скицника коронка. Не се притеснявайте, ако не се получи с правилна форма – в края на работата ви асиметрията може да се окаже дори по-ефектна.

Добавете под рисунката на коронката около един сантиметър „буферна зона“. По-късно тя ще мине от долната частна диадемата и коронката няма да се получи неприятно къса.

Очертайте с пунктир около основните линии още една „буферна зона“ – от около 5 милиметра. Когато по-късно започнете да зашивате, тези допълнителни милиметри ще запазят първоначалния размер на коронката и крайният резултат няма да ви изненада неприятно.

Изрежете.

После върху лист с друг цвят прекопирайте силуета на коронката – първият път с добавяне на долната (защрихована) „буферна зона“, а вторият – без нея, като обърнете кройката надолу и леко я избутате нагоре.

Вече имате истинската кройка. Наложете я върху филца, очертайте и смело изрежете.

Поставете скроеното парче филц под диадемата така, че тя да минава точно през средата му.

Прегънете и захванете с карфица, за да не се разместят фините връхчета на короната. Ако това се случи, а работите с по-твърд или жилав филц, ще се наложи или да прекроявате в движение, или да издърпвате текстила, а това само ще разкриви формата.

Започнете да да зашивате двете части една за друга – тръгнете от единия край на диадемата, за да стигнете до другия. Изберете достатъчно дълъг конец, за да не се налага да започвате с нов по средата – това винаги си личи и работата ви няма да бъде достатъчно прецизна за една истинска корона.

Вкарайте възелчето от вътрешната страна, а с първия бод захванете  част от платнената обвивка на диадемата. Това ще попречи на коронката да се мести, когато вашата принцеса играе и танцува.

Започнете да обшивате, използвайки ситен декоративен бод.

Не сваляйте карфицата до момента, в който не започнете да пълните формата на коронката с шивашка вата.

Когато ви остане недозашита една малка част, започнете да запълвате. Накъсайте ватата на съвсем малки рошави парченца и я вкарайте до самия край на връхчета на коронката – така ще се получи хубав, равен обем. Не я набутвайте с остър предмет, може да направите грозна дупка. Обратният край на шишче за скара или върхът на китайска клечка за хранене ще ви бъдат много удобни. Всъщност, от опит знам, че когато се занимавате с ръкоделие, шишчетата за скара, клечките за зъби и китайските клечки за хранене са много полезни.

Накрая зашийте оставащата част като отново захванете едновременно и филца и плата, който обвива диадемата.

Най-лесният начин да скриете оставащия конец, е да го прекарате през сърцето на ватата и да го изрежете много ниско. Той веднага ще изчезне.

И така – вашата диадема с коронка е готова.

Ако ръкоделието не ви е омръзнало и ако искате допълнителен блясък, украсете връхчетата й с мънистата и шапчиците за мъниста. За трите връхчета са ви нужни 6 мъниста и шест „шапчици“ за мъниста. Преди да започнете, проверете дали ухото на иглата ви минава през дупчицата на най-малките мъниста. Ако в този момент стане засечка, най-вероятно ще тръгнете да търсите друга игла и лесно ще се откажете от по-нататъшната украса.

Прекарайте конеца през връхчето като не се страхувате, че възелчето ще остане от другия край. То ще бъде прикрито от втората „шапчица“.

Нанижете „шапчицата“ и мънистото…

… и през мънистото върнете конеца обратно, за да зашиете украсата и от другата страна. После затегнете с няколко скрити шева под „шапчиците“ и отрежете конеца като отново го прекарате през сърцето на ватата. Нейните влакънца ще го оплетат и задържат и така вероятността шевовете да се разхлабят ще е по-малка.

По желание може да закрепите една за друга „шапчиците“ с бързосъхнещото лепило.

И ето – за около един час работа създавате ефектна диадема с коронка за една красива малка принцеса…

По същия начин можете да направите луни, цветя, облачета и всичко друго, което фантазията ви пожелае.

Повече снимки и подробности за изработването на диадемата ще откриете на:

http://www.bg-damma.com/stil-na-zhivot/hobi/570_Prevaplashtenia

Необходими материали: мек филц, бързосъхнещо лепило, ножици, цветни конци за бродиране, мъниста, шапчици за мъниста, диадема, облечена в сатен, шивашка вата;

Време за изработване: Не по-малко от 1 час;

Вложени средства: един лист филц с размери А4 се продава между 80 стотинки и 1,50 лева, гелообразното бързосъхнещо лепило струва около 2,50 лева, шивашката вата е 4 лева за метър, но на вас са ви нужни само 10-20 квадратни сантиметра…