„Другите жени се радват на диаманти, а ние – на тохо мъниста“, каза преди няколко дена моята учителка по плетене Николина. Съгласих се със смях и с ясното съзнание, че е напълно права. Не обичам безкрайно елегантните, вълшебно семпли, но дребнички и незабелязващи се бижута – колкото и чиста проба да е металът в тях и колкото и редки да са камъните. Обичам ярките украшения, онези, които не се сливат с кожата ми, а крещят, и дори се опитват да се наложат над моята собствена индивидуалност. Важно ми е да са оригинални, а не скъпи. Всяко бижу, което имам, отговаря на някакво мое настроение. Понякога се случва така, че настроението никога не се връща, а бижуто остава на дъното на някоя кутия. Някой ден ще размърдам тези заспали емоции, ще ги измъкна от затвора им и ще ги продам, а с парите ще си купя материали за нови… настроения.

Ето, днес се бях приготвила да садя цветя. Вчера се прибрах с куп саксии с билки, дори две с ягоди, и една огромна с лавандула, която едвам успях да примъкна от асансьора до терасата. Но докато подреждах масата след закуска, погледът ми попадна на украсените с прежди великденски яйца, после се сетих, че имам цяла купичка „срезки“ от тези пъстри прежди, а цветовата комбинация изведнъж така ме завладя, че ми се прииска да я усетя върху себе си.

И за половин час имах ново бижу.

Ако сте склонни да експериментирате със стила си в почивните дни, вземете различни цветове мека памучна прежда в гамата, която най-много ви допада. Може да комбинирате няколко нюанса, но може да използвате и само един. Оплетете от преждата плитка.

В краищата на плитката захванете халки. Може да са почти незабележими, но моят съвет е да са по-големи и забелязващи се. Контрастът между текстила и метала винаги е ефектен.

Изберете мънисто, късо синджирче, оплетете на една кука цвете, създайте какъвто ви се прииска аксесоар от прежда, филц, мулине, мъниста… При мен цветето беше дан към обещанието ми да садя цветя. Ако вие се двоумите, можете да направите различни висулки, закачени на малка карабинка, които после само да закачате и откачате според това, какво е настроението ви.

Закачете висулката за халките и… имате готов гердан.

Когато аз създавах своя, планирах плитката да бъде отпред, а цветето с висулката – отзад на врата. Подобно бижу е изключително секси в горещите дни, когато кожата ни е гола над леката рокля. То носи изненада за онзи, който извърне глава след нас, а изненадата е нещо, което мъжете обичат. Е, говоря за приятните изненади…

Но тъй като обикновено нося косата си на опашка и рядко я вдигам на кок, изненадващата висулка често би оставала скрита. Освен това ми се прииска това украшение да бъде комбинирано и с бяла риза или обикновено потниче. Затова просто го увих два пъти около врата си и го закопчах така, че висулката да се проточи по-дълга отпред и леко встрани. Именно безбройните възможности за закопчаване и игра с формата ме карат да харесвам верижките и синджирчетата – и не случайно те се срещат в почти всяко бижу, създадено от мен. Когато и вие започнете да отговаряте на емоциите си с украшения, създадени от самите вас, ще откриете как някой уж дребен елемент ще се превърне във ваш собствен стил.

Необходими материали: прежди в различни цветове, като всеки цвят е дълъг поне метър, клещи, ножица, игла за шиене (по желание), мъниста, закопчалка, синджирче, пистолет за горещ силикон (по желание), кука за плетене, окачалки за мъниста;

Време за изработване: половин час;

Вложени средства: нито стотинка