„Когато животът ти предложи лимони, направи си лимонада“… Втръснало ми е да го чувам, защото всички тези съвети са много хубави, ама невинаги са приложими в ежедневието.  Пък и когато усетиш горчиво-киселия вкус, надали първото, което ще ти дойде наум, са захарта и водата…  Но все пак има някои случаи, в които и лимоните са истински – сочни, с тънка кора и ароматни, и ситуацията – такава, че всички нейни минуси да могат да се превърнат в плюсове.

Ето например моя съботен експеримент за плетене на цветя – за първи път се „пробвах“ с нещо по-сложно, при това без схема, а „на око“, и естествено, резултатът не бе съвършен. Но изправена пред алтернативата“ да разплитам или да изхвърлям“, реших , че трябва да има и трети път. Защото, в крайна сметка, от лимоните се получава не само лимонада, а от най-горчивата им част – корите, се правят чудни подправки за ястия и сладкиши, както и ароматни сладка. С други думи, хубаво ми е да знам, че не ми се налага да избирам само между две възможности.

И така… в началото бяха топка заплетени конци мулине, изостанали от други проекти. От тях изплетох цвете.

За съжаление, моето творение не се получи много добре, защото не знаех кой елемент колко бримки изисква, а и повече гледах дали следвам общата форма. Стана едно къдравичко цветче, пъстричко, но несъвършеничко, обаче толкова си го харесах, че сърце не ми даде да го изхвърля или разплета.

Затова избрах най-шарените си дребни мъниста и реших да спасявам положението. Как? Като пришия мъниста0тичинки в центъра и с конеца допълнително стегна цветето така, че да стане още по-къдраво.

Първоначално мислех да го превърна в брошка. Но изведнъж  усетих, че ако се пришие към халка или заготовка за пръстен – от онези, които се продават по магазинчетата за мъниста, ще се получи наистина много красиво бижу. При това – съвсем подходящо за времето, в което вече сме махнали ръкавиците, но все още обличаме пуловери. А дори не е и необходимо да се търси метална основа. Много жени си правят чудесни пръстени като изплитат на една кука и халкичката, в която да влезе пръстът.

За финал обаче, все пак махнах халката и сложих игличка за брошка. Открих, че тя може да бъде закопчана както върху плоска халка и да се превърне в пръстен, така и върху ревер и да стане брошка. А когато захванах с нея няколко поизгубили блясъка си евтини метални гривни, ефектът беше забележителен – съвсем ново и доста добре стоящо бижу… И ето, тръгвайки по третия път, открих, че той се разклонява в още три. Не е ли прекрасно да имаш толкова възможности за избор?!

Необходими материали: конци мулине в предпочитани от вас цветове, кука за плетене, игла за шиене, цветни мъниста, обикновена метална халка или заготовка за пръстен, игличка за брошка, ножица;

Време за изработване: около два часа

Вложени средства: в моя случай – нито стотинка. Иначе: конците мулине бях купила за 60 стотинки всеки, а цяло пакетче от около 100 мъниста ми струваше 3 лева.